A A A K K K

Що змінить новий закон про оренду

Новий закон про оренду державного майна, розроблений  Фондом державного майна, аби кардинально змінити ситуацію з орендою державних об‘єктів та збільшити надходження до Державного бюджету України.

За словами керівника Фонду державного майна Віталія Трубарова, проект закону з пропозиціями міністерств надіслано до Кабінету Міністрів.

Основні положення проекту закону:

–       Вся оренда проходитиме через електронні аукціони.

–       Процес передачі об’єкта оренди скоротиться з 143 до 43 днів.

–       Вводиться спрощена процедура укладання договору, без додаткових запитів і дозволів.

–       Замість неефективного механізму індексації орендної плати, кожні три роки здійснюватиметься обов'язкова оцінка об’єкта оренди.

–       Запроваджується гарантійний внесок, який не повертається переможцю, зривати аукціон недобросовісним учасникам стане дорого.

–       Встановлюється повна заборона оренди юридичним і фізичним особам, пов'язаним з країною-агресором Російською Федерацією.

 «Державне майно користується попитом, і воно повинно приносити дохід. Однак, ще досі величезна частина майна занепадає, пустує або незаконно здається в оренду його балансоутримувачами», – пише на своїй сторінці у Facebook Віталій Трубаров. На його думку, після прийняття нового закону про оренду, ситуацію з орендою державного майна вдасться суттєво покращити.

Надходження від оренди державного майна, за його даними, складуть до кінця року майже
1,5 мільярда гривень, це в півтора рази перевищує план на рік.