A A A K K K

Віталій Трубаров назвав головні успіхи діяльності Фонду в 2018 році

Успішний старт малої приватизації, перевиконання в оренді, запуск Електронного модуля оцінки майна, півторамільярдні дивіденди та спротив системи і олігархів у великій приватизації. Так про підсумки діяльності Фонду державного майна України у 2018 році написав керівник Фонду Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

«За 4 місяці малої приватизації вдалося отримати майже 350 мільйонів гривень.  На відкритих торгах продано близько 250 об’єктів, і що важливо – жодного судового оскарження результатів аукціонів, лише десятикратні перевищення стартової ціни і чесна конкуренція», – зазначив він.

За його словами, з 818 об’єктів малої приватизації продано близько 250, по 355 об‘єктах оголошені аукціони. «Відтак, наступного року гостро стоятиме питання наповнення системи новими лотами, які міністерства не поспішають передавати», – підкреслив Віталій Трубаров.

Серед успіхів року він назвав запуск Електронного модуля визначення оціночної вартості майна. «Нарешті в 2018 році зник термін «оціночна мафія» і квартири в центрі Києва по 100 тисяч гривень. Із запуском Електронного модуля визначення оціночної вартості майна занизити ціну об’єкта не вдасться, і відповідно розмір податків буде сплачено з ринкової вартості. Майже 17 тисяч звітів про оцінку не пройшли перевірку модулем через занижену вартість або неправдиві дані. За півроку роботи Електронного модуля з проведених угод купівлі-продажу сплачено 554 мільйони військового збору, 370 мільйонів до Пенсійного фонду та близько 2 мільярдів податку на доходи фізичних осіб», – повідомив керівник Фонду.

За його даними, 1 мільярд 600 мільйонів гривень дивідендів у 2018 році Фонд державного майна перерахував до Державного бюджету України за результатами господарської діяльності підприємств у 2017 році. Крім того, оренда державного майна в 2018 році принесла майже
1,5 мільярда гривень. Це на 50 відсотків більше планових показників. «Однак застарілі правила оренди державного майна потрібно міняти, і Фонд розробив новий закон. Вся оренда проходитиме через електронні аукціони, процес передачі буде скорочено, вводиться гарантійний внесок, який не повертається переможцю, аби убезпечитися від зриву аукціонів недобросовісними учасниками», – наголосив Віталій Трубаров.

У той же час, як він зазначає, продаж об’єктів великої приватизації заблокований нікчемними судовими позовами компаній, що грають на догоду олігархам.

«Ще у вересні Фонд відібрав інвестиційних радників на ОПЗ, Вугільну компанію «Краснолиманська», Завод «Електроважмаш», фармацевтичну компанію «Індар», Об’єднану гірничо-хімічну компанію, проте їх затвердження Кабінетом Міністрів заблоковане. Конкурс з продажу Центренерго довелося відмінити через недостовірність поданих учасниками конкурсу документів та їх можливу пов’язаність з країною-агресором. Весь перелік підприємств великої приватизації переходить на наступний рік, і я сподіваюся, що нам вдасться в 2019 році перейти до безпосереднього продажу активів, незважаючи на вибори і спроби олігархів через суди зупинити процес великої приватизації», – підкреслив очільник Фонду.