A A A K K K

Дмитро Сенниченко: Приватизація – єдина можливість таких активів як «Електронмаш» на нове життя

Про можливості, які створює приватизація для відродження непрофільних державних активів розповів Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко під час прес-туру на ДП «Електронмаш», приватизаційний аукціон якого відбудеться 12 листопада 2021 року. 

Створений у 1965 році завод в умовах ринкової економіки не витримав конкуренції та перетворився з колись потужного підприємства на доведений до краху об’єкт, який став об’єктом рейдерських атак. 

За словами Голови Фонду держмайна, ДП «Електронмаш» є взірцем того стану, в якому активи передаються Фонду держмайна на приватизацію – зруйновані будівлі, занедбана територія та величезні борги. 

«Від «Електронмашу» залишилися напівзруйновані стіни, занедбана територія та боргів майже на 13 млн гривень – це майже 4 тисячі десятилітрових кисневих балонів, які в умовах пандемії врятували би людські життя», – наголосив Дмитро Сенниченко.

Тому єдиний шанс на нове життя цього непрофільного для держави активу - прозора приватизація. Для цього Фонд держмайна налагодив безперебійний процес підготовки та виставлення переданих на приватизацію об’єктів – зокрема, при підготовці активів до приватизації Фонд державного майна України керується  принципом «всі знають все».

«Ми публікуємо всю інформацію про об’єкт – як позитивну, так і негативну і розміщуємо її у віртуальних кімнатах даних. Це означає, що всі потенційні інвестори мають рівні умови та володіють однаковою з Фондом держмайна інформацією про активи»  – зазначив Дмитро Сенниченко.

За словами Голови Фонду держмайна «Електронмаш» має чудові інвестиційні перспективи завдяки розташуванню в районі Києва, який наразі активно розвивається. 

Приватизація цього активу забезпечить державі фінансовий ресурс до бюджету та податкові надходження від діяльності успішного бізнес-проекту, а місцева громада – ревіталізацію занедбаної території, пожвавлення економіки та нові робочі місця.

Також, завдяки затвердженим приватизаційним умовам, новий власник буде зобов’язаний погасити усі наявні борги підприємства перед працівниками,  держбюджетом та кредиторами, а також забезпечити дотримання вимог та обмежень природоохоронного законодавства, зберегти та утримувати власним коштом споруди цивільного захисту.

Довідково

«Електронмаш», утворений в 1965 році на базі Київського заводу управляючих та обчислювальних машин, був одним з найпотужніших підприємств із виготовлення електронно-обчислювальних машин в СРСР. 

У 80-х роках на підприємстві працювало близько 10-ти тисяч людей, а тепер – 139. 

З розвитком технологій та переходом від планової до ринкової економіки, підприємство не витримало конкуренцію на ринку – залишилися напівзруйновані стіни та занедбана територія.

Фонд держмайна отримав для проведення приватизації зруйнований, доведений до ручки об’єкт наприкінці 2020 року.

Сьогодні найцінніший актив заводу – земельна ділянка біля Окружної дороги в Києві площею 13,76 га. На ній розташовано понад 107 тис. кв м будівель. 

Це один з найбільших об'єктів приватизації в столиці.