A A A K K K

Оренда за новими правилами: ключові питання та перспективи

Регіональним відділенням по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях був організований онлайн-семінар на тему: «Законодавчі новації з питань оренди державного майна» у якому взяли участь представники державних підприємств, орендарі та зацікавлені особи.  

Спікери: Анна Калініна – перший заступник начальника Регіонального відділення, та Ольга Василишина – начальник управління орендних відносин, детально розповіли про ключові етапи передачі в оренду державного майна та про порядок проведення аукціонів з оренди державного майна, а також зупинились на переліках першого та другого типів.

Оскільки передача в оренду за новими прозорими правилами зараз у самому розпалі, тема викликала жваве обговорення. Зокрема, присутніх цікавили питання щодо особливостей продовження договорів оренди, щодо сплати грошових внесків для участі в аукціоні та при укладенні договорів оренди, а також щодо індексації орендної плати. На всі питання були надані розгорнуті фахові відповіді.

Учасники заходу, зокрема, розглянули питання переважного права чинного орендаря на продовження договору оренди на аукціоні. Щоб скористатись ним, чинний орендар має взяти участь в аукціоні з продовження договору оренди і зробити закриту цінову пропозицію, не нижчу від стартової ціни. В наступних раундах торгів йому торгуватись не обов’язково. 

Найвища цінова пропозиція – та, яку зробить переможець торгів, буде визначена як нова ставка орендної плати за продовженим договором. Чинний орендар матиме 3 дні для надання згоди продовжити договір оренди за новою ціною.

Якщо ж він не погодиться зі встановленою в ході аукціону ціною, право укласти договір оренди переходить до переможця онлайн торгів, який матиме 3 робочі дні на підписання протоколу та 20 робочих днів для укладення договору оренди з дня, наступного за днем формування протоколу про результати аукціону.