A A A K K K

Малі перемоги ‒ шлях до великих досягнень

Керівник Регіонального відділення по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислав Калинець провів зустріч з журналістами місцевих видань на тему: «Приватизація державного майна. Демонополізація спиртової галузі. Оренда державного майна за новими правилами».

На зустрічі були присутні: Андрій Маринюк – головний редактор «Гал-Інфо», журналіст радіо «Львівська хвиля», Юрій Борецький – Інтернет-газета «Вголос», Андрій Болкун – головний редактор інформаційного агентства «Leopolis.News», Олег Радик – інформаційне агентство «Діло» та інші журналісти.

Владислав Калинець зазначив, що мета приватизації – створити додану вартість, нові високотехнологічні робочі місця та інвестиції, які запрацюють в Україні. Статистика свідчить, що на кожну витрачену інвестором гривню при купівлі об’єктів приватизації, він витратить додатково 5-6 грн на модернізацію, створить додану вартість, нові високотехнологічні робочі місця та сплачуватиме податки з прибутків державі.

Він також розповів про розпочату Фондом держмайна приватизацію об'єктів спиртової галузі. Закритий ринок, жорстка монополія та породжене цим несправедливе ціноутворення призвели до негативних наслідків ‒ за останні 10 років виробництво легального харчового спирту скоротилося в 4 рази, а частка тіньового обороту зросла з 10% (в 2007) до 55% (у 2019). При тому, на утримання всіх заводів держава витрачає щороку 100 млн грн. 

Продовжується процес приватизації спиртзаводів на Львівщині:

-        Лопатинський «Укрспирт» – 28.10.2020 аукціон (продано: стартова ціна зросла у 2,7 разів – з 18,7 млн. грн. до 50 млн грн);

-        Суходільський «Укрспирт» – 30.10.2020 аукціон  (продано: ціна зросла у 2,8 разів з 21,67 млн. грн. до 60,3 млн грн);

-        Великий Любінь «Укрспирт» – готується до продажу;

-        Воютичі (Самбірський р-н) «Укрспирт» – готується до продажу.

Ще один важливий напрям діяльності Фонду про який розповів очільник регіонального відділення це оренда державного майна.

Так, з 01.02.2020 вступив в дію новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна», завдяки якому укладення нових договорів і продовження чинних відбувається через електронні аукціони в системі Prozorro.Продажі.  Це забезпечить конкурентність та прозорість процедур оренди, а також довіру між державою і бізнесом. 

Так, орендарі зможуть використовувати орендоване через аукціон майно за тим цільовим призначенням, яке вони самі визначають. Виключення будуть зазначатись окремо в умовах оренди визначеного об’єкту. Базовий строк оренди збільшився і тепер становить 5 років.  Згідно з новими правилами оренди, стартова вартість об’єкта оренди на торгах буде визначатись як його балансова вартість, це дасть змогу не втрачати зайвий час і ресурси на додаткову оцінку об’єкту оренди.

Фонд на своєму офіційному сайті вже опублікував інформацію про понад 4000 вакантних об’єктів оренди загальною площею в майже 2,5 млн квадратних метрів, які будуть передані в оренду на аукціонах вперше – це так звані об’єкти з Переліку першого типу. Повний перелік таких об'єктів наразі доступний всім потенційним орендарям, які вже можуть вивчати його, знаходити цікаві для себе об’єкти і планувати свою участь в аукціонах щодо їхньої оренди, які розпочнуться вже невдовзі.   

/userfiles/images/200158700718__13775.jpg