A A A K K K

20 травня відбулося засідання робочої групи з координації діяльності щодо приватизації об’єктів державного майна в Херсонській області

20 травня відбулося засідання робочої групи з координації діяльності щодо приватизації об’єктів державного майна в Херсонській області під головуванням заступника Херсонської ОДА Миколи Якименка за участю начальниці регіонального відділення Фонду держмайна Галини Теслюк.

Основне питання - результати перевірок використання державного майна, проведених у 2020 році та січні-квітні 2021 року.

Тема обрана не випадково - тисячі об’єктів по всій Україні не використовуються або використовуються не за призначенням.

У Херсонській області обліковується 21 122 об’єкти державного майна.

Регіональним відділенням у 2020 році перевірено 1 736 об’єктів державного майна загальною площею більш як 14 млн м2. За результатами перевірок виявлено 291 об’єкт загальною площею понад 1,6 млн м2, що не використовується.

«Для порівняння, це як 5 парків «Херсонська фортеця», яким полюбляють прогулюватися мешканці та гості міста», - зазначила начальниця регіонального відділення Галина Теслюк.

З початку цього року фахівці регіонального відділення спільно з представниками податкової та держаудит служб перевірили 44 об’єкти площею майже 40 тис. м2, з яких 27 об’єктів загальною площею майже 30 тис. м2 не використовуються балансоутримувачами та органами управління.

Що робимо з такими об’єктами?

Пропонуємо органам управління передати їх на приватизацію чи оренду. Адже більшість об’єктів інвестиційно привабливі. Так, серед об’єктів, що не використовуються, є ОНБ гуртожитку бази відпочинку «Промінь» у с. Генічеська Гірка, База відпочинку «Таврія» у с. Приморське та будинки бази відпочинку «Південна» у с. Хорли.

Галина Теслюк під час засідання наголосила, що приватизації цих об’єктів – це можливість їх оновлення та розвитку, створення нових робочих місць, податки та збори до місцевих та державного бюджетів, розвиток туристичного потенціалу Генічеського району.

Загалом, завдяки спільній роботі регіонального відділення та облдержадміністрації отримали від органів управління пропозиції на приватизацію 22 об'єктів державного майна, що ними не використовувалося, з яких 15 вже включено до переліку об'єктів, що підлягають приватизації. Робота з виявлення такого майна продовжується.

Також, члени робочої групи заслухали директорів державних підприємств та розглянули підготовку до приватизації трьох соціально важливих об’єктів малої приватизації в області: ЄМК ДП «Геройське дослідно-промислове підприємство», ЄМК ДП «Генічеський солезавод» та ЄМК ДП «Виробничий біотехнологічний центр». Ці об’єкти, як і більшість по Україні, передали на приватизацію вже в напівзруйнованому стані, з боргами та арештами. Наразі координуємо зусилля регіонального відділення, облдержадміністрації, директорів підприємств та спільно здійснюємо заходи для оголошення прозорих аукціонів по цих об‘єктах.