A A A K K K

Херсонська ОДА прийме в управління захисні споруди цивільного захисту: відбулося чергове засідання робочої групи

16 червня відбулося друге засідання робочої групи з опрацювання питання стосовно передачі державного майна, яке у процесі приватизації не увійшло до статутного капіталу господарських товариств.

 

На порядку денному засідання - передача об’єктів державного житлового фонду та захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту), які у процесі приватизації не увійшли до статутного капіталу господарських товариств, до сфери управління обласної державної адміністрації.

 

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Шибаєв зазначив про те, що відповідно до доручення Прем’єр-міністра України від 14 січня 2021 року № 408/1/1-21 та за ініціативи Фонду державного майна України на початку 2021 року майно,  яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств, але залишилось на їх балансах, має бути тимчасово передано на баланс ОДА. 

 

Галина Теслюк, начальниця регіонального відділення Фонду державного майна України, вкотре звернула увагу на те, що передача житлового фонду в об’єднані територіальні громади дозволить людям нарешті стати реальними власниками своїх помешкань та вирішить питання підтримання інженерних комунікацій в належному технічному стані, оскільки таким чином будуть визначені відповідальні за їх утримання.

 

У Херсонській області йдеться про 21 об'єкт житлового фонду з об'єктами інфраструктури, які залишились без власника та фінансування на утримання.

 

3 житлові будинки та 13 об’єктів інфраструктури, що обслуговує житловий фонд,  розташовані у місті Олешки. За сприяння міського голови Євгена Рищука 25 червня на сесії міської ради депутати розглянуть питання прийняття цих об’єктів до комунальної власності міста. Сподіваємося, що депутатський корпус Олешок підтримає ініціативу Фонду держмайна та прийме житловий фонд у власність міста.

  

Ще 6 житлових будинків з інфраструктурою, розташовані у місті Херсоні. Є розуміння міського голови Ігоря Колихаєва щодо необхідності прийняття цих об’єктів у власність територіальної громади міста. Очікуємо на підтримку виконкому та депутатського корпусу Херсонської міської ради.

Важливим для Херсонщини є вирішення долі споруд цивільного захисту, які повинні утримуватись місцевими громадами, які найбільше зацікавлені у їхньому робочому стані – адже йдеться про безпеку місцевих жителів. В області обліковується 28 захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту) та 31 одиниця мобілізаційного ресурсу, які у процесі приватизації не увійшли до статутного капіталу господарських товариств.

За підсумками проведення технічної інвентаризації, робоча група рекомендує прийняти до сфери управління облдержадміністрації 27 захисних споруд цивільного захисту та 31 одиницю мобілізаційного ресурсу.

На жаль, проблема позастатутного майна не вирішувалася десятиліттями. Також вона є комплексною та має як соціальний, так, навіть, і безпековий вимір. Адже йдеться і про об’єкти житлового фонду та інженерні мережі, і про споруди цивільного захисту, які використовуються у випадках надзвичайних ситуацій.

Тому розв’язання цієї проблеми потребує системного підходу та полягає у тимчасовій передачі таких об’єктів на баланс обласних державних адміністрацій з подальшою передачею місцевим громадам, які мають управляти цими об’єктами.

 Рухаємося далі!