A A A K K K

Фонд держмайна співпрацює з Миколаївською облдержадміністрацію в напрямі залучення інвестицій через приватизацію

31 травня, відбулась робоча зустріч начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях Олександра Славського та заступника начальника Регіонального відділення - начальником Управління  ФДМУ по Миколаївській області Олегом Соколом з Головою Миколаївської обласної державної адміністрації Віталієм Кімом, за результатами якої учасники провели спільний брифінг, який можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/1G_pYGtcHZU

«Сьогодні існує міф, що всім державним майном в Україні управляє Фонд держмайна - насправді це не так. На сьогодні 96 органів управління керують понад 3600 держпідприємствами. При тому, 600 об'єктів з цього переліку підлягають приватизації та близько 1800 є не працюючими», — зазначив Олександр Славський.

Він додав, що головна спільна мета співпраці Миколаївської ОДА та Регіонального відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях — налагодження роботи щодо подальшої ефективності використання держмайна.

За його словами, співпраця полягає успільному виявлені-об'єктів, які не використовуються, або використовуються не за призначенням,для того, щоб приватизувати їх на прозорих аукціонах.

Віталій Кім додав, що сьогодні Фонд державного майна має прозору політику.

«Мені дуже подобається,  як зараз реалізується політика держави щодо приватизації. Все дуже відкрито, зрозуміло. З боку Миколаївської ОДА ми, звісно, підставляємо дружнє плече в деяких питаннях, які потребують нашого втручання», — сказав голова ОДА.

Також з метою налагодження взаємодії 7 травня було створено Регіональну робочу групу з питань управління об’єктами державної власності, яка вже приступила до роботи – відбулося 2 засідання, на яких розглянуті питання визначення шляхів найбільш ефективного використання об’єктів державної власності у Миколаївській області, які не увійшли до статутних капіталів господарських товариств в процесі приватизації.

«Це 12 об'єктів житлового фонду та 34 споруди цивільного захисту. З ними треба попрацювати: визначитися зі шляхами їх ефективного використання, визначитися з мешканцями (об'єктів житлового фонду) і станом споруд цивільного захисту і т.д. Всі об'єкти житлового фонду вже обстежені, отримуємо інформацію про приватизацію квартир, визначаємося з технічною документацією. Захисні споруди вже пройшли технічну інвентаризацію, паспорти БТІ в наявності, реєстрація проведена. 

Протягом 2020 року та 4 місяців цього року в Миколаївській області було перевірено 252 об'єкта державної власності, які перебувають на балансах державних установ, підприємств, організацій. В результаті перевірки було встановлено, що 121 об'єкт (139 тис.кв.м) взагалі не використовуються, занедбані та потребують визначення більш ефективного власника. Ось ці об'єкти і є основним завданням щодо прийняття рішення про більш ефективне використання – буде розглянуто, що необхідно передати в оренду, що треба приватизувати, а може, використовувати для розміщення інших органів державної влади», – сказав Олег Сокол.

Також Олег Сокол додав, що спільно з Миколаївською ОДА вже визначено один об'єкт, який буде включено до переліку об'єктів приватизації, – двоповерхова будівля управління соцзахисту в Братському з гаражем і майстернею у дворі.

«Завдяки Закону України про приватизацію державного та комунального майна цей процес став прозорим і зрозумілим для суспільства. Ми готуємо повну документацію та юридично “очищуємо” об'єкт приватизації, виставляємо його на онлайн-аукціон. Переможець отримує право укласти договір купівлі-продажу цього об'єкта», — додав Александр Славський.

Керівник регіонального відділення акцентував увагу на тому, щодо початку аукціону ніхто не володіє інформацією щодо кількості та ідентифікації учасників. Лише по завершенню аукціону та публікації протоколу переможець стає відомий. Це дозволяє ліквідувати будь-які можливості для стороннього впливу на хід торгів та його учасників.