A A A K K K

Положення про порядок надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна

від 22 березня 2006 р.

Проект

 ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказом Фонду
державного майна України
від _____________ N ____

Положення
про порядок надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна

1. Це положення розроблено з метою реалізації норм статті 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та статті 778 Цивільного кодексу України.

2. Процедура надання Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями, Фондом майна Автономної Республіки Крим, державним підприємством дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна включає такі етапи:

  • подання заяви і пакету документів орендарем
  • розгляд заяви і документації орендаря
  • прийняття відповідного рішення

3. Для розгляду питання про надання дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна орендар подає заяву та такий пакет документів:

1) опис передбачуваних поліпшень і кошторис витрат на їх проведення;

2) висновок про доцільність здійснення поліпшень орендованого майна;

3) приписи органів пожежного нагляду, охорони праці;

4) довідку балансоутримувача про залишкову вартість об'єкта оренди на початок поточного року;

у разі здійснення поліпшень за рахунок амортизаційних відрахувань на орендоване державне майно, коштів отриманих від відчуження орендованого майна або за умови компенсації витрат орендаря орендодавцем, орендар подає також

5) висновок експертизи проектно-кошторисної документації, здійсненої:

  • у разі поліпшень нерухомого майна - Центральною службою Української інвестиційної експертизи (Укрінвестекспертизи) Держбуду України, обласними, міськими та галузевими службами Укрінвестекспертизи, підпорядкованими відповідним центральним та місцевим органам виконавчої влади, перелік яких встановлюється Держбудом України, або суб'єктами господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виконання проектних робіт для будівництва;
  • у разі поліпшень іншого окремого індивідуально визначеного майна - галузевим проектним інститутом, або суб'єктами господарювання, які виконують проектні роботи для відповідної галузі.

4. Висновок про доцільність здійснення невід'ємних поліпшень надається (на підставі наданих орендарем документів) у разі оренди цілісного майнового комплексу - органом, уповноваженим управляти відповідним державним майном, а у разі оренди нерухомого майна - цим же органом, або за його дорученням, балансоутримувачем.

5. Дозвіл надається за наявності повного пакету документів у таких випадках:

  • якщо поліпшення здійснюються за рахунок амортизаційних відрахувань на орендовані основні засоби;
  • якщо поліпшення здійснюються за приписами органів пожежного нагляду, охорони праці тощо;
  • якщо договором оренди передбачено, що вартість поліпшень не підлягає компенсації або підлягає компенсації лише у разі приватизації.

В інших випадках при наявності повного пакету документів дозвіл на поліпшення орендованого нерухомого майна надається в межах до 20% від залишкової вартості орендованого майна на початок поточного року.

Дозвіл надається у формі листа орендодавця орендарю, в якому міститься погодження граничної суми витрат на поліпшення відповідно до кошторисної документації.

8. Орендар зобов'язаний звітувати орендодавцю про здійснення дозволених йому невід'ємних поліпшень протягом 5 робочих днів після завершення робіт (підписання відповідного акта) з поданням копій підписаних замовником і підрядником актів приймання виконаних робіт та документів, що підтверджують оплату зазначених робіт.

9. Орендодавець зобов'язаний протягом 5 робочих днів після отримання інформації, зазначеної у п.8, внести до Реєстру орендованого державного майна інформацію про зміст поліпшень, витрати на поліпшення та джерело їх фінансування.

Заступник Голови ФондуС.Лєдомська