A A A K K K

Угода між Україною та Російською Федерацією щодо Чорноморського флоту

від 8 червня 1995 р.

УГОДА
між Україною та Російською Федерацією щодо Чорноморського флоту

ДАТА ПІДПИСАННЯ: 09.06.95 р.
ДАТА НАБРАННЯ ЧИННОСТІ: 09.06.95 р.

Україна та Російська Федерація, що далі іменуються "Сторони", сповнені рішучості зміцнювати дружбу та співробітництво між Російською Федерацією та Україною,

відзначаючи збіг інтересів обох держав у басейні Чорного моря,

спираючись на раніше підписані українсько-російські документи в цій галузі,

домовилися про таке:

Стаття 1

На основі Чорноморського флоту створюються Військово-Морські Сили України та Чорноморський флот Російської Федерації. Військово-Морські Сили України та Чорноморський флот Російської Федерації базуються роздільно.

Стаття 2

Основна база Чорноморського флоту Російської Федерації з розміщенням у ній штабу Чорноморського флоту Російської Федерації розташовується в м. Севастополі.

Чорноморський флот Російської Федерації використовує об'єкти Чорноморського флоту в м. Севастополі та інші пункти базування і місця дислокації корабельного складу, авіації, берегових військ, об'єктів оперативного, бойового, технічного і тилового забезпечення в Криму.

Стаття 3

Уряди Сторін урегулюють питання відносно майна Чорноморського флоту, і підпишуть щодо цього окрему угоду, маючи на увазі раніше досягнуту домовленість про розподіл зазначеного майна у співвідношенні 50 на 50 відсотків.

Стаття 4

Україні передається 18,3 %, Російській Федерації - 81,7 % кораблів та суден Чорноморського флоту.

Стаття 5

При розподілі озброєння, військової техніки та засобів забезпечення сил берегової оборони, морської піхоти і морської авіації наземного базування Чорноморського флоту Сторони виходять із стану, що існував на 3 серпня 1992 року.

 

Стаття 6

У випадку, якщо одна з Сторін буде зацікавлена у використанні об'єктів, які за умовами цієї Угоди передбачаються для використання іншою Стороною, питання будуть вирішуватися шляхом укладання спеціальних угод для кожного конкретного випадку.

Стаття 7

Кожний офіцер, мічман та прапорщик Чорноморського флоту має право на вільне визначення своєї подальшої служби.

Стаття 8

Російська Федерація бере участь у розвитку соціально-економічної сфери м. Севастополя та інших населених пунктів, де дислокуватиметься Чорноморський флот Російської Федерації.

Стаття 9

Сторони, з метою збереження стабільності в регіоні Чорного моря та забезпечення безпеки з морських напрямків, поєднають зусилля щодо взаємодії та співробітництва у військово-морській галузі. Організація та порядок співробітництва в цій галузі будуть визначені Угодою про співробітництво між Військово-Морськими Силами України та Військово-Морським Флотом Російської Федерації.

Стаття 10

Сторони продовжать переговори щодо Чорноморського флоту, і, зокрема, розробки правового статусу та умов перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України; порядку здійснення взаєморозрахунків, пов'язаних з врегулюванням проблеми Чорноморського флоту, і з інших питань.

Стаття 11

Для спостереження за виконанням домовленостей щодо Чорноморського флоту створюється Змішана українсько-російська комісія у складі державних делегацій України та Російської Федерації на переговорах з Чорноморського флоту.

Комісії доручається розробити конкретні параметри розподілу об'єктів Чорноморського флоту.

Здійснено в м. Сочі 9 червня 1995 року в двох примірниках, кожний українською та російською мовами, при цьому обидва тексти мають однакову силу.

 

За Україну

За Російську Федерацію

(підпис)

(підпис)