A A A K K K

Фонд держмайна спільно з Одеською ОДА вирішує проблему позастатутного майна та аудиту державного майна в області

Регіональне відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях продовжує активну співпрацю з Одеською ОДА одразу у двох напрямках:

(1) Глобальний аудит державного майна в Одеській області: після наради всім територіальним органам виконавчої влади буде розіслано протокольне доручення – провести аудит майна, яке не використовується і не планується до використання, і може бути передано в оренду та на приватизацію.

Неефективне використання непрофільних активів призвело або до їхнього руйнування протягом десятків років, або до незаконного використання третіми особами через корупційні схеми. Варіант вирішення проблеми один — прозора приватизація.

(2) Передача позастатутного майна до Одеської ОДА (з подальшою передачею у РДА та ОТГ): до 25 червня міжвідомчі комісії, що створені при районних державних адміністраціях, повинні надати пропозиції стосовно передачі до комунальної власності.

Що передувало?

14 січня 2021 року Прем’єр-міністра України надава доручення (№ 408/1/1-21) про те, що майно, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств, але залишилось на їх балансах, має бути тимчасово передано на баланс ОДА. 

Позиція Фонду державного майна щодо передачі такого майна наступна:

  • передача майна житлового фонду в облдержадміністрації тимчасова для організації процесу передачі в об’єднані територіальні громади;

  • утримувати майно житлового фонду будуть об'єднання співвласників багатоквартирних будинків;

  • згідно статті 19 Кодексу цивільного захисту України ОДА відповідальні за фонд споруд цивільного захисту;

  • споруди цивільного захисту фінансово утримують балансоутримувачі – ОТГ і підприємства;

  • утримувати інженерні споруди будуть ОТГ та Служба автомобільних доріг;

  • документацію на інженерні споруди, майно житлового фонду та споруди цивільного захисту за потреби мають виготовити ОТГ після технічної інвентаризації. 

Про які об’єкти йдеться?

У Одеській області це про 31 гуртожиток та 76 житлових будівлі, майже 100 об'єктів інженерної інфраструктури та 85 захисних споруд цивільного захисту, які залишились без власника та фінансування на утримання.

Чому це важливо?

На жаль, проблема позастатутного майна не вирішувалася десятиліттями. Також вона є комплексною та має як соціальний, так, навіть, і безпековий вимір. 

Тому вирішення цієї проблеми потребує системного підходу та полягає у тимчасовій передачі таких об’єктів на баланс обласних державних адміністрацій з подальшою передачею місцевим громадам, які мають управляти цими об’єктами.

  • для об’єктів житлового фонду – це дозволить людям нарешті стати реальними власниками своїх помешкань, адже до цього вони не могли оформити право власності на житло;

  • будуть визначені відповідальні за утримання інженерних комунікацій в належному технічному стані;

  • буде вирішена доля споруд цивільного захисту, які повинні утримуватись місцевими громадами, які найбільше зацікавлені у їхньому робочому стані – адже йдеться про безпеку місцевих жителів.