A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту Закону України "Про заборону виселення творчих спілок із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності"

від 20 грудня 2009 р.

Пояснювальна записка
до проекту Закону України "Про заборону виселення творчих спілок із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності"

1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

Відповідно до Плану забезпечення реалізації Постанови Верховної Ради України від 21 жовтня 2009 р. № 1653 "Про запровадження мораторію на виселення творчих спілок", схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України 11 листопада 2009 р. (протокол № 74) Фонду державного майна України разом із зацікавленими міністерствами та відомствами доручено розробити проект Закону України щодо заборони виселення творчих спілок і займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності.

2. Мета і завдання прийняття законопроекту

Метою прийняття законопроекту є запобігання зловживанню та попередження виселення творчих спілок із приміщень державної та комунальної власності, якими вони користуються для здійснення своєї діяльності, у тому числі членів творчих спілок із творчих майстерень.

3. Основні положення законопроекту

Основними положеннями законопроекту пропонується встановити заборону на виселення творчих спілок та їх членів із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності, а також на припинення органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування чинності договорів оренди приміщень державної та комунальної власності.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Нормативно-правову базу у цій сфері правового регулювання становлять Конституція України, Закони України "Про Державний бюджет на 2009 рік", "Про оренду державного та комунального майна", "Про професійних творчих працівників та творчі спілки", постанова Кабінету Міністрів України від 10.07.1998 № 1058 "Про передачу нерухомого майна творчим спілкам".

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація зазначеного законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету. 8. Прогноз соціально-економічних, правових та інших наслідків прийняття законопроекту

Ухвалення законопроекту сприятиме недопущенню практики безпідставного виселення творчих спілок та їх членів із приміщень державної та комунальної власності, які вони займають на законних підставах.

В. о. Голови ФондуД. Парфененко

"_____"____________ 2009 р.