A A A K K K

Про внесення змін до Методики оцінки майна

від 15 лютого 2009 р.

Проект

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від ___ ___________ 200_ р.Київ№ ____

Про внесення змін до Методики оцінки майна

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р. N 1891 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 51, ст. 2669; 2005 р., № 37, ст. 2299; 2008 р., № 100, ст. 3317), зміни, що додаються.

Прем'єр-міністр УкраїниЮ. ТИМОШЕНКО

 ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від ___ ____________ 200_ р. № ____

ЗМІНИ,
що вносяться до Методики оцінки майна

1. Доповнити абзац четвертий пункту 10 після слів "(щодо господарських товариств з державною часткою не менше ніж 25 відсотків)" словами "- у разі прийняття відповідного рішення державним органом приватизації".

2. У пункті 41:

слова "та дохідного" замінити словами "дохідного та порівняльного";

доповнити новим абзацом такого змісту:

"Оцінка такого активу як право користування (оренди) земельною ділянкою проводиться відповідно до Методики експертної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 р. № 1531 (Офіційний вісник України, 2002 р., № 42, ст. 1941). ".

2. Доповнити пункт 46 після слів "статутного фонду" словами "крім матеріальних носіїв інформації, яка є державною таємницею".

3. Доповнити пункт 49 словами "з урахуванням абзацу сьомого пункту 28".

4. Доповнити абзац третій пункту 75 після слів "які не включаються у його вартість" словами ", крім матеріальних носіїв інформації, яка є державною таємницею".

5. Доповнити абзац перший пункту 81 після цифр та знаків "№ 1554," словами "без переоцінки необоротних активів,".

6. Доповнити абзац перший пункту 88 словами ", а також повернення часток (паїв, акцій) у державну власність (компенсації їх вартості), у тому числі за рішенням суду".

7. У пункті 94:

в абзаці першому слова "Частки (паї, акції), що належать державі в міжгосподарських підприємствах та у статутних фондах господарських товариств, створених на їх базі," замінити словами "Пакети акцій, що належать державі в статутних фондах відкритих акціонерних товариств агропромислового комплексу, створених на базі майна господарських організацій, заснованих на змішаній формі власності (включаючи міжгосподарські підприємства),";

в абзацах другому та третьому слова "частки (паї, акції), віднесені" замінити словами "пакети акцій відкритих акціонерних товариств, що належать";

доповнити новим абзацом такого змісту:

"Вартість пакетів акцій, що належать державі у відкритих акціонерних товариствах агропромислового комплексу, створених на базі майна господарських організацій, заснованих на змішаній формі власності (включаючи міжгосподарські підприємства), визначається незалежно від способу їх приватизації як відповідна частка чистої вартості цілісного майнового комплексу для визначення розміру статутного фонду згідно з додатком 2".

8. Пункт 94 уважати пунктом 93, а пункт 93 уважати пунктом 94.

9. Пункт 95 викласти у такій редакції:

"Розмір компенсації державному органу приватизації вартості часток (паїв, акцій) у випадку неможливості їх отримання в зв'язку з відсутністю часток (паїв, акцій) або суб'єкта господарювання, частка (пай, акції) якого підлягають передачі державному органу приватизації, чи неможливістю оформлення державним органом приватизації правонаступництва на корпоративні права держави, або у випадку, коли частка (пай, акції) обтяжені додатковими зобов'язаннями (рішенням судових органів) або не можуть бути визнані відповідно до законодавства про приватизацію об'єктами приватизації групи Е, визначається таким чином.

Для випадків, коли частки (паї, акції) відсутні, або відсутня можливість оформлення правонаступництва державного органу приватизації на корпоративні права держави, або у випадку, коли частки (паї, акції) обтяжені додатковими зобов'язаннями (рішенням судових органів), розмір компенсації визначається за результатами незалежної оцінки частки (паю, акцій), яка проводиться відповідно до законодавства про оцінку майна та оціночну діяльність. Дата оцінки визначається рішенням державного органу приватизації про компенсацію вартості частки (паю, акцій) на останнє число місяця, в якому прийняте таке рішення. Базою оцінки є ринкова вартість. Для випадків, коли частки (паї, акції) обтяжені додатковими зобов'язаннями (рішенням судових органів), базою оцінки може бути інвестиційна вартість. Замовником оцінки виступає державний орган приватизації. Якщо у випадках, зазначених у цьому абзаці, розмір частки (паю, пакета акцій) становить менш як 10 відсотків статутного капіталу суб'єкта господарювання, частка (пай, акції) якого підлягають передачі державному органу приватизації, та (або) номінальна вартість частки (паю, акцій) не перевищує 5000 гривень, розмір компенсації визначається шляхом проведення стандартизованої оцінки відповідно до абзацу третього цього пункту Методики.

У разі неповноти, недостовірності або відсутності інформації про частку (пай, акції), що міститься у вихідних даних, та іншої інформації, необхідної для оцінки, розмір компенсації визначається на підставі ціни, за якою частка (пай, акції) були відчужені відкритим акціонерним товариством, збільшеної на коефіцієнт, що розраховується на підставі встановлених Національним банком облікових ставок, починаючи з дати отримання акціонерним товариством коштів внаслідок відчуження або дати укладання відповідного договору, залежно від того, яка подія відбулася раніше (далі - дата відчуження), до дати прийняття державним органом приватизації рішення про компенсацію. У разі відсутності інформації про ціну, за якою частка (пай, акції) були відчужені, розмір компенсації визначається на підставі балансової вартості такого об'єкта на дату оцінки державного (орендного) підприємства, що проводилася з метою визначення статутного капіталу акціонерного товариства, яке було створене в процесі приватизації (корпоратизації). У разі відсутності інформації про дату відчуження частки (паю, акцій) сума компенсації визначається на підставі ціни, за якою частка (пай, акції) були відчужені відкритим акціонерним товариством, збільшеної на коефіцієнт, що розраховується на підставі встановлених Національним банком облікових ставок, починаючи з дати реєстрації відкритого акціонерного товариства як суб'єкта господарювання до дати прийняття державним органом приватизації рішення про компенсацію.

У разі відсутності суб'єкта господарювання, частка (пай, акції) якого підлягають передачі, у зв'язку з його ліквідацією тощо або коли часта (пай, акції) не можуть бути визнані відповідно до законодавства про приватизацію об'єктами приватизації групи Е, розмір компенсації визначається шляхом проведення стандартизованої оцінки відповідно до абзацу третього цього пункту.".

10. В абзаці четвертому пункту 98 слова "із застосуванням незалежної оцінки" виключити.

11. У додатку 2 до Методики:

показник рядка 11 після слів "на базі майна державного" доповнити словом та знаками "(міжгосподарського)";

доповнити новими рядками такого змісту:

18. Розмір пакета акцій, що належить державі у статутному фонді відкритого акціонерного товариства, яке створюється на базі майна господарської організації, заснованій на змішаній формі власності (міжгосподарського підприємства) агропромислового комплексу х   х
19. Вартість пакета акцій, що належить державі у статутному фонді відкритого акціонерного товариства, яке створюється на базі майна господарської організації, заснованій на змішаній формі власності (міжгосподарського підприємства) агропромислового комплексу х   х

примітку доповнити новим реченням такого змісту:

"Під час оцінки розміру статутного фонду відкритого акціонерного товариства, що створюється на базі майна господарської організації, заснованій на змішаній формі власності (міжгосподарського підприємства) агропромислового комплексу, заповнюються графи 1 - 4 рядків 1 - 11, 18 та 19.".