A A A K K K

Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 29.10.2001 № 1977

від 18 березня 2009 р.

Проект

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

___________________Київ___________________

Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 29.10.2001 № 1977

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", з метою оптимізації базової підготовки оцінювачів та підвищення їх кваліфікації

НАКАЗУЮ:

1. Внести зміни до наказу Фонду державного майна України від 29.10.2001 №1977 "Про затвердження Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за № 955/6146.

2. Затвердити Зміни до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, що додаються.

3. Департаменту оцінки майна та оціночної діяльності (В.Гайдук) забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду О.Шмуляра.

В.о. Голови ФондуД.Парфененко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Фонду державного майна України
________________ № _______________

Зміни до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів

1. Пункт 2 Положення викласти в такій редакції:

"2. Професійна підготовка оцінювачів здійснюється навчальними закладами, які уклали угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів (далі - угода) з Фондом державного майна України (ФДМУ)".

2. Пункт 3 Положення викласти в такій редакції:

"3. Угода укладається між ФДМУ і навчальним закладом на строк, що не перевищує три роки. Продовження строку дії угоди здійснюється у порядку, встановленому для її укладання".

3. Пункт 8 Положення викласти в такій редакції:

"Під час професійної підготовки оцінювачів навчальні заклади використовують навчальні програми базової підготовки та підвищення кваліфікації оцінювачів, загальні вимоги щодо змісту яких погоджені Наглядовою радою з питань оціночної діяльності".

4. Пункт 9 Положення викласти в такій редакції:

"9. Навчальні заклади розробляють програми підвищення кваліфікації оцінювачів, які підлягають погодженню з ФДМУ. Програми базової підготовки оцінювачів, розроблені ФДМУ і навчальними закладами, є єдиними для всіх навчальних закладів і після погодження Наглядовою радою з питань оціночної діяльності затверджуються наказом ФДМУ. Навчальний заклад зобов'язаний забезпечити організацію навчального процесу оцінювачів відповідно до робочих програм (базової підготовки і підвищення кваліфікації)".

5. Перше речення пункту 10 Положення викласти в такій редакції:

"10. Навчальний заклад може проводити навчання оцінювачів як за програмами базової підготовки, так і за програмами підвищення кваліфікації, про що зазначається в угоді про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів".

6. Пункти 12 і 13 Положення виключити.

7. Вважати пункти 14-22 Положення відповідно пунктами 12-20.

8. Четвертий абзац пункту 18 Положення викласти в такій редакції:

" - копію ліцензії Міністерства освіти і науки України ( у разі наявності) ;"

9. П'ятий абзац пункту 18 Положення викласти в такій редакції:

"- проекти робочих програм з підвищення кваліфікації оцінювачів, зазначені у заяві;"

10. Доповнити пункт 18 Положення абзацом такого змісту:

" - копії правовстановлюючих документів на приміщення, які займає навчальний заклад".

11. Перше речення пункту 19 Положення викласти в такій редакції:

"19. ФДМУ здійснює перевірку навчального закладу та розглядає документи, подані ним для укладення угоди, у строк, що не перевищує 30 календарних днів від дати їх надходження".

12. Останнє речення пункту 19 Положення виключити.

13. Пункт 20 Положення викласти в такій редакції:

"20. З метою прийняття рішення ФДМУ щодо доцільності укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів з навчальним закладом, а також забезпечення належного рівня контролю підготовки фахівців тими навчальними закладами, які уклали угоду з ФДМУ, утворюється Комісія з тестування навчальних закладів (далі - Комісія). Комісія утворюється з числа фахівців центрального апарату ФДМУ та саморегулівних організацій оцінювачів (по одному представнику від кожної організації) у складі не менш як 9 осіб".

14. Доповнити Положення пунктами 21 - 31 такого змісту:

"21. До складу Комісії входять: Голова Комісії (заступник Голови ФДМУ), заступник Голови Комісії та члени Комісії. Один із членів Комісії виконує функції секретаря. У разі відсутності Голови Комісії його функції виконує заступник.

22. Склад Комісії затверджується наказом ФДМУ. Зміни до складу Комісії вносяться за поданням голови Комісії та оформляються наказом ФДМУ.

23. До повноважень та функціональних обов'язків Комісії належать:

визначення відповідності кадрового, навчально-методичного та матеріально-технічного забезпечення навчального закладу покладеним на нього завданням щодо підготовки фахівців з оцінки;

контроль ефективності навчального процесу (склад слухачів; відвідування лекцій; додержання тематичних планів лекцій; відповідність лекторського складу заявленому в додатку до угоди, укладеної з ФДМУ; якість підготовки навчально-методичної літератури, яка надається слухачам);

перевірка виконання навчальним закладом умов договору з ФДМУ (звітність перед ФДМУ; додержання розкладу лекцій; правильність оформлення кваліфікаційних документів оцінювачів, що подаються до ФДМУ);

перевірка рівня засвоєння знань фахівцями, що пройшли курс навчання за базовою підготовкою оцінювачів та направляються на проходження стажування (участь у тестуванні фахівців та перевірці заповнених ними тестів);

здійснення моніторингу якості підготовки фахівців з оцінки різними навчальними закладами за визначеними показниками. Комісія може визначати за результатами тестування середній рівень знань слухачів (у балах);

надання методичної допомоги щодо:

- розроблення (вдосконалення) навчальними закладами тестів для перевірки знань слухачів;

- підготовки рекомендацій стосовно складання навчального звіту;

- внесення змін до переліку запитань екзаменаційних білетів за відповідними спеціалізаціями;

- розроблення програм базової підготовки оцінювачів та програм підвищення кваліфікації оцінювачів;

- під час розроблення ФДМУ нормативно-правових актів, що регулюють процеси навчання оцінювачів, стажування, складання іспитів.

24. З метою забезпечення високого рівня тестування слухачів, які пройшли навчання за програмою базової підготовки оцінювачів, Комісія затверджує тести, підготовлені навчальними закладами, за напрямами оцінки майна.

25. Під час здійснення Комісією своїх функцій з метою вирішення питань, які потребують залучення до роботи інших фахівців, за рішенням Голови Комісії можуть утворюватися спеціальні робочі групи з осіб, що не є членами Комісії (фахівців ФДМУ; представників, делегованих саморегулівними організаціями оцінювачів; інших фахівців). Робочу групу з перевірки навчального закладу очолює представник, призначений із складу Комісії. Перевірки навчальних закладів здійснюються у строки і за участю осіб, визначених відповідними наказами ФДМУ. Перевірки навчальних закладів, які уклали угоди про співробітництво з ФДМУ, можуть відбуватися 1-2 рази на рік.

26. За результатами проведеної робочою групою перевірки навчального закладу складається висновок, який підписують особи, що здійснили зазначену перевірку, та візує керівник цього навчального закладу.

27. Висновок перевірки навчального закладу не пізніше двох тижнів від дати його складання подається до Комісії. Керівник робочої групи, яка здійснювала перевірку конкретного навчального закладу, доповідає Комісії про результати проведеної перевірки, зокрема висвітлює позитивні сторони роботи навчального закладу, а також вказує на виявлені недоліки. Після обговорення членами Комісії матеріалів перевірки навчального закладу приймається рішення, відповідно до якого Голова Комісії затверджує (або не затверджує - у разі визнання матеріалів перевірки, здійсненої робочою групою, недостатніми) висновок перевірки. Один примірник висновку надсилається навчальному закладу, а інший залишається в Комісії.

З метою прийняття виваженого рішення під час обговорення питань, пов'язаних з діяльністю навчального закладу, Комісія може запросити на своє засідання уповноваженого представника вищезазначеного навчального закладу.

28. За результатом перевірки навчального закладу Комісія приймає відповідне рішення:

рекомендувати ФДМУ укласти з навчальним закладом угоду про співробітництво в галузі підготовки оцінювачів (у разі якщо навчальний заклад подав до ФДМУ відповідний пакет документів для укладання угоди);

рекомендувати ФДМУ не укладати угоду з навчальним закладом про співробітництво в галузі підготовки оцінювачів (у разі якщо навчальний заклад ініціював укладання угоди з ФДМУ, але під час його перевірки виявлено недоліки, що потребують негайного усунення і перешкоджають проведенню навчального процесу);

визнати роботу навчального закладу (який має відповідну угоду з ФДМУ щодо підготовки оцінювачів) такою, що відповідає вимогам чинного законодавства та вимогам договору, укладеного з ФДМУ;

визнати роботу навчального закладу (який має відповідну угоду з ФДМУ щодо підготовки оцінювачів) задовільною та надати рекомендації стосовно вдосконалення навчального процесу;

визнати роботу навчального закладу (який має відповідну угоду з ФДМУ щодо підготовки оцінювачів) недостатньою та інформувати його стосовно недоліків у роботі підготовки оцінювачів. Рекомендувати навчальному закладу у визначений Комісією строк ліквідувати недоліки в роботі, зазначені у висновку перевірки навчального закладу;

визнати роботу навчального закладу (який має відповідну угоду з ФДМУ щодо підготовки оцінювачів) незадовільною. Звернути увагу керівництва навчального закладу на суттєві недоліки і рекомендувати не проводити навчання до усунення виявлених недоліків. Здійснити повторну перевірку навчального закладу у строк, що не перевищує шість місяців, за результатами якої прийняти рішення стосовно доцільності подальшого співробітництва ФДМУ з навчальним закладом;

визнати роботу навчального закладу (який має відповідну угоду з ФДМУ щодо підготовки оцінювачів) такою, що не відповідає вимогам законодавства та вимогам договору, укладеному з ФДМУ. Направити до навчального закладу зауваження, висловлені Комісією, щодо неякісної підготовки оцінювачів і порушення умов договору з ФДМУ. Внести пропозицію ФДМУ стосовно припинення дії угоди про співробітництво з навчальним закладом.

29. Рішення Комісії приймається більшістю голосів і оформляється протоколом, який затверджує голова Комісії. Засідання Комісії вважається правомочним у разі присутності не менш як двох третин її кількісного складу.

30. У разі потреби Комісія звертається до ФДМУ щодо необхідності оприлюднення своїх рішень (аналітичних матеріалів) у додатку до "Державного інформаційного бюлетеня про приватизацію" - газеті "Відомості приватизації" або розміщення на web - сторінці ФДМУ в Інтернет.

31. Усі спори щодо укладання угоди або її розірвання вирішуються у встановленому чинним законодавством порядку".

15. Викласти додаток 2 до Положення у новій редакції (додається).

Директор Департаменту оцінки майна та оціночної діяльностіВ.Гайдук

Завантажити Додаток