A A A K K K

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України

від 18 листопада 2004 р.

Проект

Закон України
Про внесення змін до деяких
законодавчих актів України
___________________________

З метою посилення захисту прав держави, як акціонера у процесі управління корпоративними правами, Верховна Рада України постановляє:


І. Внести до деяких законодавчих актів України такі зміни:

1. Господарський кодекс України від 16.01.03 N 436-IV (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., N 18 - 22, ст. 144).

1.1. Статтю 167 "Зміст корпоративних прав" доповнити пунктом 3 наступного змісту:

"Золота акція" - це спеціальне право держави щодо управління корпоративними правами держави акціонерних товариств, яке дозволяє забезпечити участь органів виконавчої влади на відповідний період часу в управлінні акціонерними товариствами, створеними в процесі приватизації (корпоратизації) підприємств, які мають загальнодержавне або стратегічне значення для економіки та безпеки держави."

1.2. Главу 18 "Корпоративні права" доповнити статтею такого змісту:

"Стаття 168-1. Спеціальне право держави - "золота акція".

З метою захисту інтересів держави Кабінет Міністрів України без права делегування може приймати рішення про введення спеціального права на участь органів виконавчої влади в управлінні акціонерними товариствами (далі - спеціальне право "золота акція") щодо конкретного підприємства після виключення його з переліку підприємств, що не підлягають приватизації та при приватизації, якщо це підприємство відноситься до:

а) об'єктів, які забезпечують виконання державою своїх функцій, забезпечують обороноздатність держави, її економічну незалежність;

б) об'єктів, контроль за діяльністю яких з боку держави гарантує захист громадян від наслідків впливу неконтрольованого виготовлення, використання або реалізації небезпечної продукції, послуг або небезпечних виробництв;

в) об'єктів, які забезпечують життєдіяльність держави в цілому;

г) підприємств-монополістів на загальнодержавному ринку відповідних товарів України, визнаних такими у встановленому порядку;

д) підприємств військово-промислового комплексу;

Реалізація спеціального права держави "золота акція" здійснюється відповідним органом виконавчої влади шляхом призначення в органи управління акціонерного товариства представника держави. "Золота акція" дає право органу виконавчої влади через представника держави:

на участь в наглядовій раді та ревізійній комісії акціонерного товариства;

на внесення пропозицій до порядку денного загальних зборів та ініціативу скликання позачергових зборів акціонерів;

на ознайомлення з усіма документами акціонерного товариства;

на голосування на загальних зборах акціонерів з правом вето щодо наступних питань:

- внесення змін і доповнень у статут акціонерного товариства або про затвердження статуту акціонерного товариства в новій редакції;

- реорганізація акціонерного товариства;

- участь акціонерного товариства в інших господарських товариствах та відчуження його активів в обсягах, що перевищують 25 відсотків статутного капіталу;

- ліквідація акціонерного товариства;

- зміна статутного капіталу акціонерного товариства.

Спеціальне право "золота акція" не підлягає заміні на акції акціонерного товариства, стосовно якого прийняте рішення про використання зазначеного права."

2. Цивільний кодекс України від 16.01.03 N 435-IV (Відомості Верховної Ради 2003, N 40 - 44, ст. 356, Відомості Верховної Ради 2004, N 2, ст. 6, Відомості Верховної Ради 2004, N 11, ст. 140).

2.1. Перше речення пункту 2 Статті 154 "Статут акціонерного товариства" доповнити наступними словами:

" інформацію про наявність спеціального права держави "золотої акції" та перелік питань, щодо яких представник держави має право вето при голосуванні на загальних зборах акціонерів."

2.2. Статтю 159 "Загальні збори акціонерів" доповнити пунктом 6 наступного змісту:

"6. При введенні в акціонерному товаристві спеціального права держави "золотої акції" у загальних зборах акціонерів обов`язково приймає участь представник держави, який має право вето щодо питань, які визначені законом і статутом акціонерного товариства. Представник держави має право скликання позачергових загальних зборів акціонерів і внесення пропозицій до порядку денного загальних зборів акціонерів."

3. Закон України від 19 вересня 1991 року N1576-ХІІ "Про господарські товариства" (Відомості Верховної Ради України, 1991 р., N 49, ст. 682; 1998 р., N 18, ст. 89).

3.1. Статтю 37 "Зміст статуту акціонерного товариства" доповнити частиною 10 наступного змісту:

- У випадку прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про введення в акціонерному товаристві спеціального права держави "золота акція" до статуту акціонерного товариства вноситься інформація щодо наявності спеціального права держави "золота акція" та перелік питань, стосовно яких представник держави має право вето при голосуванні на загальних зборах акціонерів".

3.2. Статтю 41 "Вищий орган акціонерного товариства" доповнити частиною 2 наступного змісту:

- При введенні в акціонерному товаристві спеціального права держави "золота акція" у загальних зборах акціонерів обов`язково приймає участь представник держави, який має право вето в межах передбачених Господарським кодексом України. Всі рішення загальних зборів, прийняті без участі державного представника вважаються недійсними".

3.3. Статтю 43 "Порядок скликання загальних зборів акціонерів" доповнити частиною 5 наступного змісту:

- При введенні в акціонерному товаристві спеціального права держави "золота акція" представник держави має право внесення пропозицій до порядку денного загальних зборів в установленому порядку. Пропозиції, які подані представником держави, вносяться до порядку денного обов'язково".

3.4. Статтю 45 "Періодичність скликання загальних зборів акціонерів. Позачергові збори" доповнити частиною 5 наступного змісту:

- При введенні в акціонерному товаристві спеціального права держави "золота акція" представник держави має право скликання позачергових загальних зборів акціонерів у порядку, визначеному у цій статті".

3.5. Статтю 46 "Рада акціонерного товариства (спостережна рада)" доповнити частиною 7 наступного змісту:

- При введенні в акціонерному товаристві спеціального права держави "золота акція" до склади ради товариства входить представник держави."

3.6. Статтю 49 "Ревізійна комісія акціонерного товариства" доповнити частиною 9 наступного змісту:

- При введенні в акціонерному товаристві спеціального права держави "золота акція" до складу ради товариства входить представник держави."

4. Закон України від 4 березня 1992 року N2163-ХІІ "Про приватизацію державного майна" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., N 17, ст. 122; 1998 р., N 49, ст. 301; 1999 р., N 51, ст. 453; 2000 р., N 31, ст. 247, N 33 - 34, ст. 272, ст. 273, N 41, ст. 341; 2003 р., N 10 - 11, ст. 86, N 24, ст. 160, N 27, ст. 209; 2004 р., N 6, ст. 38, із змінами, внесеними Законом України від 20 листопада 2003 року N 1294-IV).

4.1. Статтю 18 "Продаж акцій та часток (паїв), що належать державі в майні господарських товариств" доповнити пунктом 8 наступного змісту:

"8. При продажу акцій акціонерних товариств, створених в процесі приватизації (корпоратизації) підприємств, які мають загальнодержавне та стратегічне значення для економіки та безпеки держави, Кабінет Міністрів України може приймати рішення про введення спеціального права "золота акція".

Спеціальне право "золота акція" вводиться після реалізації не менше 75 відсотків акцій відповідного акціонерного товариства на термін до трьох років. За рішенням Кабінету Міністрів України термін дії спеціального права "золота акція" може бути продовжений.

У рішенні про введення спеціального права "золота акція" обов`язково зазначається: момент (дата), термін, умови та підстави, за яких на відповідному акціонерному товаристві вводиться спеціальне право "золота акція" .

Рішення про припинення дії спеціального права "золота акція" приймається Кабінетом Міністрів України.

Реалізація спеціального права держави "золота акція" здійснюється представником держави, який призначається та підзвітний в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, органу виконавчої влади, що управляє корпоративними правами держави."

II. Прикінцеві положення.

1. Цей Закон набирає чинності з дня опублікування.