A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм і заходів, розроблених громадськими організаціями, для виконання яких надаватиметься державна фінансова підтримка"

від 17 серпня 2010 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм і заходів, розроблених громадськими організаціями, для виконання яких надаватиметься державна фінансова підтримка"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект постанови розроблено Мінекономіки за участю представників Секретаріату Кабінету Міністрів та громадських організацій на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 03.04.2010 № 17406/1/-10.

На даний час діє ряд нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, якими визначено механізми підтримки громадських організацій.

Проте ці акти не запроваджують єдиних норм, правил та стандартів здійснення державного фінансування, зокрема, процедури проведення конкурсу серед громадських організацій, тому органи виконавчої влади є досить самостійними у визначенні громадських організацій, що фінансуватимуться за рахунок бюджетних коштів.

Аналіз чинної нормативно-правової бази дає підстави говорити про відсутність уніфікованих підходів до проведення конкурсних процедур із надання фінансової підтримки громадським організаціям.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект постанови розроблено з метою забезпечення єдиного підходу до проведення конкурсів з визначення програм і заходів, розроблених громадськими організаціями, для виконання яких надаватиметься державна фінансова підтримка з урахуванням досвіду центральних та місцевих органів виконавчої влади у зазначеній сфері.

Досягнення поставленої мети вбачається шляхом прийняття даного проекту постанови Кабінету Міністрів України,

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання діють такі нормативно-правові акти:

закони України "Про Державний бюджет України на 2010 рік", "Про об'єднання громадян" та інші;

постанови Кабінету Міністрів України від 25.07.2002 № 1062 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу проектів програм, розроблених молодіжними, дитячими громадськими організаціями та їх спілками, стосовно дітей, молоді, жінок та сім'ї", від 30.10.2008 № 956 "Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору проектів і програм інформування громадськості з питань європейської інтеграції, розроблених громадськими організаціями".

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових витрат з державного бюджету

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Мінфіном, Мінпраці, Мінсім'ямолодьспортом, Голов КРУ та Мін'юстом.

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

У проекті відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект постанови потребує проведення консультацій з громадськістю.

9. Позиція соціальних партнерів

Реалізація проекту постанови не стосується соціально-трудової сфери

10. Прогноз соціально-економічних результатів

Прийняття постанови Кабінету Міністрів України забезпечить єдині підходи до проведення конкурсів з визначення програм і заходів, розроблених громадськими організаціями, для виконання яких надаватиметься державна фінансова підтримка.

Виконуючий обов'язки Міністра економіки УкраїниА. А. Максюта

"___" липень 2010 р.