A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України та Міністерства економіки України "Про затвердження Порядку погодження змін умов продажу, включаючи початкову вартість, на повторному аукціоні"

від 29 березня 2010 р.

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України та Міністерства економіки України "Про затвердження Порядку погодження змін умов продажу, включаючи початкову вартість, на повторному аукціоні"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Державні підприємства, установи, організації (далі - підприємства) за згодою з відповідним суб'єктом управління мають право здійснювати заходи з відчуження надлишкового майна. Порядок відчуження об'єктів державної власності затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 6 червня 2007 р. № 803.

Постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. № 220 внесено зміни до пункту 47 зазначеного Порядку відчуження об'єктів державної власності, якими встановлено, що зміна умов продажу, включаючи початкову вартість, у разі повторного продажу на аукціоні майна, визначеного в абзаці другому пункту 6 цього Порядку, додатково погоджується з Фондом державного майна у порядку, встановленому Фондом державного майна та Мінекономіки.

2. Мета і шляхи її досягнення

Основною метою прийняття регуляторного акта є підвищення ефективності реалізації майна підприємств державного сектору економіки для поповнення обігових коштів, зменшення витрат на утримання основних фондів, які вибули з виробничого процесу, погашення ними заборгованості.

Крім того, проектом запроваджується єдина, чітка та прозора процедура погодження з Фондом державного майна України змін умов продажу, включаючи початкову вартість, у разі повторного продажу на аукціоні нерухомого майна, а також повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту.

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання діють Господарський кодекс України, Закон України "Про управління об'єктами державної власності", Порядок відчуження об'єктів державної власності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2007 № 803, який визначає механізм і способи відчуження об'єктів державної власності.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація регуляторного акта не потребує додаткових коштів з державного бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Пропозиції до регуляторного акта заінтересованих центральних органів виконавчої влади Фондом державного майна будуть опрацьовані після їх надходження.

6. Регіональний аспект

Проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект акта створить умови для мінімізації вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект акта не потребує проведення консультацій з громадськістю.

9. Прогноз результатів

Прийняття акта дозволить спрямувати більше коштів на виплати заробітної плати, погашення наявної заборгованості за податками і зборами та іншими обов'язковими платежами.

В. о. Голови Фонду О. Рябченко

____ __________ 2010 р.