A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Положення про конкурсний відбір виконавців робіт із землеустрою"

від 22 червня 2011 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Положення про конкурсний відбір виконавців робіт із землеустрою"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до статті 171 Земельного кодексу України та 181 Закону України "Про приватизацію державного майна" державні органи приватизації здійснюють продаж земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації.

Процедура продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, визначена Порядком продажу об'єктів, що підлягають приватизації, разом із земельними ділянками державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 № 689.

Відповідно до пункту 5 вищезазначеного Порядку під час підготовки до продажу земельних ділянок разом з розташованими на них об'єктами державні органи приватизації залучають виконавців робіт із землеустрою, що отримали ліцензію на проведення землевпорядних робіт.

На даний час Положенням про конкурсний відбір суб'єктів оціночної діяльності та виконавців робіт із землеустрою, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 25 листопада 2003 року № 2100, встановлена єдина процедура конкурсного відбору як виконавців робіт із землеустрою, так і суб'єктів оціночної діяльності.

У зв'язку з виявленням розбіжностей у питаннях організації та проведення конкурсів з відбору суб'єктів оціночної діяльності та конкурсів з відбору виконавців робіт із землеустрою, виникла необхідність застосування окремої процедури конкурсного відбору виконавців робіт із землеустрою, яку пропонується запровадити Положенням про конкурсний відбір виконавців робіт із землеустрою (далі - Проект).

2. Мета і шляхи її досягнення

Головною метою прийняття акта є вдосконалення процедури відбору на конкурсних засадах виконавців робіт із землеустрою державними органами приватизації.

3. Правові аспекти

Предметом правового регулювання Проекту є вдосконалення процедури відбору на конкурсних засадах виконавців робіт із землеустрою державними органами приватизації.

Відносини, пов'язані із прийняттям Проекту, регулюються Законом України "Про землеустрій", законодавством про приватизацію, Порядком продажу об'єктів, що підлягають приватизації, разом із земельними ділянками державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 № 689. 4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація Проекту не потребує додаткових матеріальних витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект потребує погодження із Держземагенством та Держкомпідприємництвом.

6. Регіональний аспект

Проект не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект розроблено Фондом державного майна України як органом виконавчої влади, який відповідно до законодавства здійснює повноваження у галузі земельних відносин. З метою громадського обговорення проект разом з повідомленням про його оприлюднення розміщений на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Прийняття Проекту сприятиме залученню виконавців робіт із землеустрою на конкурентних засадах під час підготовки до продажу земельних ділянок разом з об'єктами приватизації та підвищить організацію цього процесу.

Голова ФондуО. Рябченко

"___" _________________ 2011 р.