A A A K K K

Правила проведення перевірок діяльності саморегулівних організацій оцінювачів

від 18 липня 2011 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Фонду державного
майна України
"____"__________2011 №______

Правила
проведення перевірок діяльності саморегулівних організацій оцінювачів

І. Загальні положення

1.1. Правила проведення перевірок діяльності саморегулівних організацій оцінювачів (далі - Правила) розроблені відповідно до Законів України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (далі - Закон про оцінку), "Про об'єднання громадян", Порядку визнання Фондом державного майна України статусу саморегулівної організації оцінювачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2001 № 1668.

1.2. Правила установлюють єдиний порядок перевірок Фондом державного майна України (далі - Уповноважений орган) діяльності саморегулівних організацій оцінювачів (далі - СРО) за додержанням чинного законодавства, який здійснює Уповноважений орган шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

ІІ. Організація та підготовка до проведення перевірок

2.1. Планові перевірки за додержанням СРО чинного законодавства про оцінку майна проводяться Уповноваженим органом не частіше одного разу на рік.

2.2. Позапланові перевірки проводяться у разі порушення СРО вимог нормативно-правових актів про оцінку, порядку складання та подання (неподання) відповідної інформації щодо діяльності СРО до Уповноваженого органу, а також при надходженні до Уповноваженого органу звернень про проведення перевірки СРО від державних, правоохоронних та судових органів.

2 2.3. Перевірка проводиться Комісією з перевірки (далі-Комісія), персональний склад якої визначається наказом керівника Уповноваженого органу або його заступником з числа працівників Уповноваженого органу. Мінімальна кількість членів Комісії має становити три особи.

2.4. Для проведення перевірки Уповноваженим органом видається доручення на проведення перевірки у двох примірниках (додаток 1). Облік виданих письмових доручень ведеться за місцем їх видання та реєструється в журналі обліку доручень для проведення перевірок.

2.5. Доручення на проведення перевірок надаються на терміни, які забезпечують своєчасне та якісне проведення перевірок. Термін перевірки складає до 30 календарних днів.

2.6. Термін перевірки у зв'язку з значними обсягами робіт може бути подовжений до п'ятнадцяти календарних днів.

2.7. Про проведення планової перевірки Уповноважений орган повідомляє СРО не пізніше ніж за два тижні до початку її проведення.

ІІІ. Права та обов'язки Комісії

3.1. Керівник та члени Комісії при проведенні перевірки мають право:

безперешкодно входити до місця знаходження СРО;

отримувати документи та інші матеріали згідно з переліком документів, які зазначені у Порядку складання і подання інформації та документів щодо діяльності СРО та абзацем другим п.5.1. цих Правил.

3.2. Керівник та члени Комісії під час проведення перевірки зобов'язані:

вручити керівнику СРО чи особі, яка його заміщає, другий примірник доручення на проведення перевірки та отримати від цієї особи відмітку про це на першому примірнику доручення. У разі відмови представника СРО поставити відмітку про отримання першого примірника доручення, керівник Комісії робить відповідний запис про відмову, що засвідчується підписами членів Комісії;

повідомити керівника СРО чи особу, яка його заміщує, про права, обов'язки та повноваження Комісії, підстави перевірки, права, обов'язки та відповідальність СРО;

установити перелік необхідних документів та терміни їх надання, узгодити інші організаційні питання щодо проведення перевірки;

при складанні акта перевірки дотримуватися об'єктивності і вичерпності опису виявлених фактів і даних.

Недопущення Комісії Уповноваженого органу до проведення перевірки, відмова у наданні їй відповідних документів є підставою для анулювання Уповноваженим органом статусу СРО шляхом видання наказу.

IV. Права та обов'язки керівних осіб СРО

4.1. Керівник СРО (або особа яка його заміщує) під час проведення перевірки має право:

отримати від керівника Комісії інформацію та роз'яснення про порядок проведення перевірки, права та обов'язки Комісії, підстави проведення перевірки;

отримати від Комісії другий примірник доручення на проведення перевірки;

відмовити Комісії у наданні документів (інформації) не передбаченої абзацем третім п.3.1 цих Правил.

4.2. Керівні особи СРО під час проведення перевірки зобов'язані:

підтвердити повноваження керівних осіб СРО відповідними документами;

забезпечити Комісії необхідні умови для проведення перевірки;

своєчасно надавати Комісії відповідні документи, повну та достовірну інформацію щодо діяльності СРО;

у разі потреби на запит керівника Комісії надавати завірені копії необхідних документів для приєднання їх до акта перевірки.

V. Порядок проведення перевірки та оформлення результатів

5.1. Під час проведення перевірки Комісія ознайомлюється та аналізує документи, що підлягають перевірці. Особлива увага приділяється відповідності діяльності СРО вимогам законодавства з регулювання оціночної діяльності.

5.2. У ході планової перевірки Комісією обов'язково перевіряється:

відповідність статутних документів СРО вимогам чинного законодавства, що регулює діяльність СРО;

фактичний кількісний склад оцінювачів - членів СРО на дату перевірки;

підтвердження відповідними документами проходження підвищення кваліфікації членами СРО на дату перевірки;

наявність процедури внутрішньої сертифікації та її дотримання відповідно до п.4 Порядку визнання Фондом державного майна України статусу саморегулівної організації оцінювачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2001 № 1668;

ведення обліку рецензій, виконаних за період, що перевіряється;

участь членів, делегованих СРО до складу Екзаменаційної комісії та Наглядової ради з питань оціночної діяльності;

участь СРО у розробленні нормативно-правових актів з оцінки майна;

документи, які встановлюються Порядком складання і подання інформації та документів щодо діяльності СРО.

Зазначений перелік питань планової перевірки СРО є вичерпним.

У разі надходження до Уповноваженого органу звернень від державних, правоохоронних та судових органів щодо проведення перевірки СРО з питань виконання нею повноважень, визначених її статутом та вимог законодавства про оціночну діяльність, в ході проведення позапланової перевірки Комісія може витребувати інші документи, які стосуються фактів, викладених у відповідних зверненнях.

5.3. За результатами перевірки Комісія складає акт перевірки у двох примірниках за встановленою формою (додаток 3), який підписує керівник, члени Комісії не пізніше дати закінчення терміну перевірки. Один примірник акта перевірки під особистий підпис видається керівнику СРО чи особі, яка його заміщує, другий - зберігається Уповноваженим органом, який здійснив перевірку. Сторінки акта перевірки підписуються керівником Комісії.

5.4. До примірника акта перевірки, який зберігається Уповноваженим органом, обов'язково додаються документи (копії документів) згідно з переліком (зазначеним в акті перевірки).

5.5. У разі усунення СРО під час перевірки порушень та недоліків у діяльності про це робляться відповідні записи в акті перевірки.

5.6. Будь-які виправлення та доповнення в акті перевірки після його підписання членами Комісії повинні бути засвідчені підписами членів Комісії.

5.7. У разі відмови у наданні СРО під час перевірки витребуваних документів, незалежно від причин (втрата, відсутність на роботі відповідної керівної особи, відмова у наданні тощо) в акті перевірки робиться відповідний запис.

5.8. Якщо член Комісії не погоджується із змістом або висновками акта перевірки, він має право викласти в письмовій формі свою окрему думку з обґрунтуванням і додати її до акта перевірки.

5 5.9. У разі відмови керівної особи СРО підписати та отримати примірник акта перевірки, керівник Комісії робить про це відповідний запис і акт перевірки направляється Уповноваженим органом на адресу СРО поштою.

5.10. Зауваження до акта перевірки можуть надаватися СРО протягом десяти робочих днів після отримання акта перевірки.

VI. Прикінцеві положення

6.1. За результатами перевірки відповідно до п.8 Порядку визнання Фондом державного майна України статусу саморегулівної організації оцінювачів (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2001 № 1668) Уповноважений орган видає відповідний наказ.

6.2. Спори, пов'язані з перевіркою діяльності СРО вирішуються у судовому порядку відповідно до законодавства.

6.3. Уповноважений орган забезпечує інформування громадськості про результати проведеної перевірки СРО шляхом розміщення інформації на своєму офіційному веб-сайті.

Директор Департаменту оціночної діяльностіМ.Горяйнов
Завантажити Додаток