A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній"

від 28 серпня 2011 р.

Пояснювальна записка
до проекту наказу Фонду державного майна України "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній"

1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативного акта.

Проект наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній", затвердженого наказом Фонду державного майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.11.99 № 2167/321, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 29.12.99 за № 920/4213, розроблено у відповідності до норм Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", розділу ХІ Закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)", Указу Президента України "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії" від 19 лютого 1994 року № 55/94, на виконання вимог Міністерства юстиції України, з метою приведення зазначеного нормативно-правового акта у відповідність до законодавства.

2. Мета і шляхи її досягнення.

Зазначений проект нормативного акту розроблено з метою здійснення заходів щодо додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів. Шляхом досягнення зазначеної мети є розробка вищезазначеного регуляторного акта.

3. Правові аспекти.

У сфері правових відносин діють Господарський кодекс України, Цивільний кодекс України, Закони "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)", "Про цінні папери та фондовий ринок", інші нормативно-правові акти з питань приватизації державного майна.

Реалізація проекту наказу Фонду державного майна України "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній" не потребує внесення змін до чинних актів та розроблення нових правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту наказу Фонду "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній" не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу Фонду "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній" стосується повноважень Фонду державного майна України та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

6. Регіональний аспект

Проект наказу Фонду "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній" не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу Фонду "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній" відсутні правила і процедури, які можуть посилити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект наказу Фонду розміщено на веб-порталі Фонду державного майна України для можливого ознайомлення, надання зауважень та пропозицій.

9. Позиція соціальних партнерів.

Проект наказу Фонду не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів.

Прийняття проекту наказу Фонду державного майна України "Про внесення Змін до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній" буде сприяти:

посиленню державного регулювання та контролю у цій сфері;

захисту прав та законних інтересів учасників закритих фондів та закритих взаємних фондів інвестиційних компаній, що створені у встановленому законодавством порядку до набрання чинності Законом України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)";

удосконаленню процедури проведення розрахунків з учасниками закритих фондів та закритих взаємних фондів інвестиційних компаній.

Голова ФондуО. Рябченко