A A A K K K

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

від 21 листопада 2010 р.

ПРОЕКТ

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від ______ 2010 р.Київ№ ___

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

Прем'єр-міністр УкраїниМ. АЗАРОВ
 ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від _________ 2010 р. № _____

ЗМІНИ,
що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України

1. Викласти пункт 1 Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 р. № 116 (Зібрання постанов Уряду України, 1996 р., № 6, ст. 192, № 17, ст. 464; Офіційний вісник України, 1997 р., число 4, с. 29, число 51, с. 27; Офіційний вісник України, 2009 р., № 101, ст. 3526), у такій редакції:

"1. Цей порядок встановлює механізм визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, крім дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей, відповідно до законодавства про працю у випадках заподіяння шкоди підприємству, установі, організації фізичною особою, яка працює на підставі трудового договору на такому підприємстві, установі, організації чи у фізичної особи, яка використовує найману працю.".

2. У Методиці оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р. № 1891 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 51, ст. 2669; 2005 р., № 37, ст. 2299; 2008 р., № 100, ст. 3317; 2009 р., № 28, ст. 939; 2009 № 66, ст. 2287):

1) доповнити пункт 1 після абзацу восьмого новим абзацом такого змісту:

"визначення вартості збитків, що призвели до завдання майнової шкоди державі, територіальній громаді або господарському товариству з державною часткою (часткою комунального майна) в статутному капіталі, у випадках установлення фактів розкрадання, нестачі, знищення (псування) майна;".

У зв'язку з цим абзац дев'ятий вважати відповідно абзацом десятим;

2) доповнити новим розділом такого змісту:

"Визначення вартості збитків, що призвели до завдання майнової шкоди"

103. Положення цього розділу застосовуються для визначення вартості збитків, що призвели до завдання майнової шкоди державі, територіальній громаді або господарському товариству з державною (комунальною) часткою в статутному капіталі, у випадках установлення фактів розкрадання, нестачі, знищення (псування) майна.

104. Визначення вартості збитків здійснюється шляхом проведення суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання незалежної оцінки. У випадку, коли орган державної влади або орган місцевого самоврядування є замовником проведення такої оцінки, суб'єкт оціночної діяльності обирається на конкурсних засадах.

105. Дата оцінки визначається з урахуванням положень частин третьої та четвертої статті 225 Господарського кодексу України. Базою оцінки є ринкова вартість збитків. Звіт про оцінку збитків разом із висновком про їх вартість дійсний протягом строку, що дорівнює строку експозиції майна, внаслідок розкрадання, знищення, псування якого були завдані збитки. Строк дії звіту про оцінку разом із висновком про вартість збитків зазначається у звіті про оцінку суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання за результатами проведеного дослідження з обґрунтуванням отриманих результатів, але не може перевищувати одного року з дати оцінки.

106. Вихідними даними для оцінки є матеріали інвентаризації, документи з бухгалтерського обліку, оцінки майна, яке зазнало розкрадання, знищення, псування, що проводилась з метою його приватизації, оренди тощо, документи органів бюро технічної інвентаризації на нерухоме майно, землевпорядна документація на земельну ділянку у випадку повернення у державну власність об'єкта приватизації, що був проданий разом із земельною ділянкою, на якій він розташований, та інші.

107. Оцінка збитків проводиться із застосуванням витратного (майнового) та порівняльного підходів - для визначення вартості реальних збитків та із застосуванням дохідного підходу - для визначення вартості упущеної вигоди.

У випадках неможливості відновлення майна, щодо якого встановлено факт розкрадання, знищення, псування, або коли вартість його відновлювального ремонту або його відновлювального ремонту із урахуванням фізичного зносу його складових та вартості пошкоджень, що не підлягають усуненню під час ремонту, більша ніж ринкова вартість такого майна до розкрадання, знищення, псування, ринкова вартість реальних збитків дорівнює ринковій вартості неспеціалізованого майна або залишковій вартості відтворення спеціалізованого майна, визначеній на дату оцінки, виходячи із його стану до знищення або псування, зменшеній на вартість ліквідації майна, визначеній виходячи із його стану після розкрадання, знищення або псування.

В іншому випадку, коли таке майно підлягає відновленню і при цьому вартість відновлювального ремонту або вартість його відновлювального ремонту із урахуванням фізичного зносу його складових та вартості пошкоджень, що не підлягають усуненню під час ремонту, не перевищує його ринкову вартість до розкрадання, знищення, псування, вартість реальних збитків дорівнює сумі вартості його відновлювального ремонту із урахуванням фізичного зносу його складових та вартості пошкоджень, що не підлягають усуненню. При цьому вартість відновлювального ремонту із урахуванням фізичного зносу його складових визначається шляхом застосування методу прямого відтворення. Оцінка реальних збитків, що є наслідком розкрадання, нестачі, знищення (псування) колісних транспортних засобів, проводиться згідно з методикою, затвердженою Міністерством юстиції та Фондом державного майна.

Вартість упущеної вигоди визначається шляхом застосування методів прямої або непрямої капіталізації залежно від залишкового строку економічного життя майна, що зазнало розкрадання, знищення або псування, та характеру чистого операційного доходу (чистого грошового потоку) від його використання. Визначення чистого операційного доходу або чистого грошового потоку від використання та продажу такого майна проводиться за припущення про його перебування у стані до знищення або псування. При цьому чистий операційний дохід або чистий грошовий потік визначається на підставі існуючого використання майна. Ставка капіталізації або ставка дисконту визначається відповідно до ризиків отримання таких доходів або грошових потоків від використання майна за припущення про його перебування у стані до розкрадання, знищення або псування. Отриманий шляхом застосування методу прямої або непрямої капіталізації результат зменшується на вартість ліквідації майна, визначеній виходячи із його стану після розкрадання, знищення або псування.

Вартість збитків, що призвели до завдання матеріальної шкоди, визначається на підставі узгодження отриманих результатів оцінки реальних збитків та упущеної вигоди. При цьому перевага віддається меншому значенню вартості.

108. У разі неможливості проведення незалежної оцінки збитків, у зв'язку з відсутністю або недостатньою кількістю інформації про майно, яке зазнало знищення (псування), що призвело до завдання збитків державі або територіальній громаді, їх розмір визначається органом приватизації шляхом проведення стандартизованої оцінки, що полягає у збільшенні балансової залишкової вартості такого майна, визначеної станом на дату оцінки, визначену для приватизації (корпоратизації) або передавання його в оренду, на коефіцієнт, що дорівнює добутку індексів цін виробників промислової продукції за галузями промисловості або індексів цін на будівельно-монтажні роботи за типами будівель і споруд, які визначаються Державним комітетом статистики, за період з дати, на яку була визначена балансова залишкова вартість майна, до дати оцінки збитків. У випадках відсутності інформації про залишкову балансову вартість майна або якщо така вартість дорівнює нулю на зазначену дату оцінки, збільшенню підлягає первісна (переоцінена) балансова вартість такого майна, зменшена на 50 відсотків. Результати оцінки відображаються в акті оцінки збитків, форма якого зазначена в додатку 16 до Методики.".

3. Внести до Порядку повернення у державну власність об'єктів приватизації у разі розірвання або визнання недійсними договорів купівлі - продажу таких об'єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 р. № 32 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 3, ст. 77; 2003 р., № 4, ст.. 126; 2004 р., № 17, ст. 1172), такі зміни:

у пункті 7 слова "від 10 грудня 2003 р. N 1891 (Офіційний вісник України, 2003 р., N 51, ст. 2669)" виключити;

у пункті 9 слова "їх розмір обчислюється згідно з Порядком визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 р. № 116, та в десятиденний термін доводиться до відома колишнього власника" замінити словами "їх вартість визначається згідно з Методикою оцінки майна, що затверджується Кабінетом Міністрів України".