A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до нормативно-правового акта»

від 23 січня 2014 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення
змін до н
ормативно-правового акта»

1. Опис проблем, які передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

Проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до нормативно-правового акта» (далі - проект наказу) розроблено з метою приведення Порядку проведення пільгового продажу акцій акціонерних товариств, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 03 липня 2000 року № 1368, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 липня 2000 року за № 428/4649, у відповідність до вимог Законів України «Про акціонерні товариства», «Про депозитарну систему України», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

Проектом наказу пропонується внести зміни до Порядку проведення пільгового продажу акцій акціонерних товариств, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 03 липня 2000 року № 1368, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 липня 2000 року за № 428/4649.

2. Ціль державного регулювання

  Метою прийняття проекту наказу є приведення нормативно-правового акта Фонду державного майна України у відповідність до вимог законів України та   удосконалення процедури проведення пільгового продажу акцій акціонерних товариств.

3. Визначення та оцінювання усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей, наведення аргументів щодо переваги обраного способу

  У даній сфері правовідносини регулюються такими нормативно-правовими актами:

  - Закон України «Про приватизацію державного майна»;

  - Закон України «Про акціонерні товариства»;

  - Закон України «Про депозитарну систему України»;

- Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

Доцільно розглянути два способи досягнення встановленої мети:

1. Збереження існуючого стану та залишення чинного наказу без змін  не дасть змоги досягнути цілей державного регулювання, визначених у   пункті 2 Аналізу регуляторного впливу, та привести  нормативно-правовий акт Фонду державного майна України у відповідність до вимог Законів України «Про акціонерні товариства», «Про депозитарну систему України», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

  2. Внесення змін до наказу Фонду державного майна України від  03 липня 2000 року № 1368 «Про затвердження Порядку проведення  пільгового продажу акцій акціонерних товариств» дасть змогу досягнути поставлених цілей, забезпечити дотримання вимог Законів України «Про акціонерні товариства», «Про депозитарну систему України», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» та уникнути можливих непорозумінь в ході проведення пільгового продажу акцій акціонерних товариств.

Отже, оптимальною є друга альтернатива - врегулювання порушених проблемних питань шляхом прийняття відповідного проекту наказу.

  4. Опис механізмів та заходів для вирішення проблеми

Прийняття регуляторного акта дасть змогу забезпечити дотримання вимог Законів України «Про акціонерні товариства», «Про депозитарну систему України», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» та удосконалити процедуру проведення пільгового продажу акцій.

5. Обгрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Вплив зовнішніх факторів на дію регуляторного акта не очікується.

Оцінка можливості впровадження регуляторного акта та виконання його вимог є високою.

Додаткові зміни до Порядку проведення пільгового продажу акцій можуть вноситися у разі змін у чинному законодавстві.

Реалізація проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до нормативно-правового акта» не потребує додаткових матеріальних та інших витрат із Державного бюджету України.

Запровадження зазначеного регуляторного акта забезпечить високу ймовірність досягнення поставлених цілей.   

  6. Очікувані результати прийняття акта

Прийняття проекту наказу дасть змогу привести нормативно-правовий акт Фонду державного майна України у відповідність до вимог чинного законодавства та удосконалити механізм проведення пільгового продажу акцій акціонерних товариств, визначений Порядком проведення пільгового продажу акцій акціонерних товариств, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 03 липня 2000 року № 1368, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України  18 липня 2000 року за № 428/4649.    

Розподіл вигод і витрат для суб'єктів регуляторного акта у зв'язку з прийняттям запропонованого акта наведено у таблиці:

Суб'єкти

Вигоди

Витрати

Держава

Приведення нормативно-правового акта у відповідність до вимог Законів України  «Про акціонерні товариства», «Про депозитарну систему України», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» 

Додаткові витрати відсутні

Суб'єкти господарювання

Підвищення ефективності приватизації державних пакетів акцій акціонерних товариств, покращення соціально-психологічного клімату у колективах

Додаткові витрати відсутні

Громадяни

Реалізація права працівників та колишніх працівників підприємств, що приватизуються на першочергове придбання акцій на пільгових умовах за грошові кошти

Додаткові витрати відсутні

 

Негативні результати прийняття акта відсутні. 

7. Обгрунтування строку дії регуляторного акта

Строк дії регуляторного акта необмежений. Разом з тим він може змінюватися з урахуванням майбутніх змін до законодавства, що впливають на регуляторний акт.

8. Показники результативності регуляторного акта

Регуляторний акт обов’язковий для виконання Фондом державного майна України та його регіональними відділеннями.

Показниками результативності прийняття регуляторного акта є:

- кількість працівників та колишніх працівників, які скористалися своїм правом на пільгове придбання акцій акціонерних товариств за грошові кошти;

- кошти, які надійшли до державного бюджету від пільгового продажу акцій.

Підготовлений проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до нормативно-правового акта» не справлятиме негативного впливу на ринкове середовище, не порушуватиме законних прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Стосовно регуляторного акта буде здійснюватися послідовно базове, повторне та періодичне відстеження у межах строків, встановлених статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюється до дня набрання чинності цим регуляторним актом або набрання чинності більшістю його положень. Якщо для визначення значень показників результативності регуляторного акта використовуються виключно статистичні дані, базове відстеження результативності може бути здійснене після набрання чинності цим регуляторним актом або набрання чинності більшістю його положень, але не пізніше дня, з якого починається проведення повторного відстеження  результативності цього акта.                 

Повторне відстеження результативності регуляторного акта здійснюється через рік з дня набрання чинності цим регуляторним актом або набрання чинності більшістю його положень, але не пізніше двох років, якщо рішенням регуляторного органу, який прийняв цей регуляторний акт, не встановлено більш ранній строк, з метою оцінки ступеня досягнення цим актом визначених цілей. Установлені кількісні та якісні значення показників результативності акта порівнюються із значеннями аналогічних показників, що встановлені під час базового відстеження.

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта здійснюється раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності, в тому числі і в разі, коли дію акта, прийнятого на визначений строк, було продовжено з метою оцінки ступеня досягнення актом визначених цілей. Установлені кількісні та якісні значення показників результативності акта порівнюються із значеннями аналогічних показників, що встановлені під час повторного відстеження.   

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Управлінням планування та пільгового продажу Департаменту планування процесів приватизації та реформування власності Фонду державного майна України (вул. Кутузова, 18/9, м. Київ, 01601, телефон/факс 284-50-62).

 

  Перший заступник
  Голови Фонду                                              Є. Іванов

«___»______________2014 р.