A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до нормативно-правового акта»

від 9 вересня 2013 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА   ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України
«Про внесення змін до нормативно-правового акта»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до нормативно-правового акта» розроблено відповідно до Законів України «Про Державну програму приватизації», «Про приватизацію державного майна» з метою удосконалення процедури приватизації об’єктів групи Е, яка затверджена наказом Фонду від 22 травня 2012 року № 723 «Про затвердження Порядку здійснення підготовки до приватизації та продажу акцій (часток), що належать державі у статутних капіталах господарських товариств, інших господарських організацій і підприємств, заснованих на базі об'єднання майна різних форм власності та розташованих на території України або за її межами», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 червня 2012 року за № 937/21249.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття акта є приведення нормативно-правових актів Фонду державного майна України у відповідність із вимогами Законів України «Про Державну програму приватизації», «Про приватизацію державного майна».

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання основними нормативно-правовими актами є:

- Закон України «Про Фонд державного майна України»;

- Закон України «Про Державну програму приватизації»;

- Закон України «Про приватизацію державного майна»;

- Закон України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)»;

- Закон України  «Про акціонерні товариства»;

- Закон України «Про господарські товариства».

Реалізація проекту акта не потребує внесення змін до чинних нормативно-правових актів чи розроблення нових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття нормативно-правового акта посилить вплив з боку держави як власника на процеси приватизації, забезпечить в подальшому заплановані надходження коштів до Державного бюджету України, отриманих від приватизації.

Реалізація проекту наказу Фонду державного майна України не потребує фінансування з державного чи місцевого бюджетів.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект акта потребує погодження з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольним комітетом України, Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу Фонду державного майна України не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць та не має впливу на регіональний розвиток.

61 . Запобігання дискримінації

Проект наказу Фонду державного майна України не містить ознак дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення 

З метою проведення громадського обговорення проект нормативно-правового акта розміщено на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу Фонду державного майна України не стосується соціально-трудової сфери та не потребує узгодження з уповноваженими представниками від всеукраїнських профспілок, їх об’єднань та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

10. Оцінка регуляторного впливу

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до нормативно-правового акта» є регуляторним актом, оскільки окремі його положення мають регуляторний характер.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту акта вдосконалить процедуру приватизації об’єктів групи Е та забезпечить виконання вимог положень Державної програми приватизації на 2012 - 2014 роки та Закону України «Про приватизацію державного майна».

 

Перший заступник Голови Фонду                                                Є. Іванов

 

«___» ____________2013 року