A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України від 26 червня 2001 року № 1137»

від 4 вересня 2013 р.

Пояснювальна записка
до проекту наказу Фонду державного майна України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України від 26 червня 2001 року № 1137»

1.Обґрунтування необхідності прийняття акта

Наказом Фонду державного майна України від 26 червня 2001 року №1137, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02 серпня 2001 року за № 659/5850, був затверджений Порядок знерухомлення цінних паперів, що належать державі й випущені в документарній формі. Порядок розроблено на виконання Законів України «Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», «Про приватизацію державного майна» для забезпечення механізму знерухомлення цінних паперів, що належать державі й випущені в документарній формі.

 Із впровадженням зазначеного Порядку було установлено процедуру знерухомлення цінних паперів, що належать державі й випущені в документарній формі, у процесі їх приватизації.

На сьогодні є чинним Закон України «Про акціонерні товариства». Згідно з пунктом 2 статті 20 цього Закону України акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

З огляду на вищезазначене, з метою недопущення порушення вимог чинного законодавства необхідно визнати таким, що втратив чинність, наказ Фонду державного майна України від 26 червня 2001 року № 1137, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 серпня 2001 року за № 659/5850.

2.  Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття зазначеного наказу Фонду державного майна України є приведення нормативно-правових актів Фонду у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства».

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання діють такі нормативно-правові акти:

Закон України «Про акціонерні товариства»;

Закон України «Про приватизацію державного майна»;

Закон України  «Про цінні папери та фондовий ринок»;

Закон України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту цього наказу не потребує фінансування з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу підлягає погодженню з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та реєстрації у Міністерстві  юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується регіонального аспекту.

6¹. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу немає правил і процедур, що можуть містити ризики корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Відповідно до статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об‘єднань проект нормативно-правового акта разом з повідомленням про його оприлюднення та аналізом регуляторного впливу розміщений на офіційному сайті Фонду державного майна України для одержання зауважень та пропозицій.

Таким чином, Фонд державного майна України вжив вичерпних заходів для оприлюднення  проекту зазначеного нормативно-правового акта з метою забезпечення широкого громадського обговорення його положень.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених працівників від всеукраїнських профспілок, їх об‘єднань та всеукраїнських об‘єднань організацій роботодавців.

10. Оцінка регуляторного впливу

Стосовно регуляторного акта не буде здійснюватись базове, повторне та періодичне відстеження у межах строків, установлених статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у зв’язку з тим, що він скасовує дію наказу Фонду державного майна України від 26 червня 2001 року № 1137 «Про затвердження Порядку знерухомлення цінних паперів, що належать державі й випущені в документарній формі», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 серпня 2001 року за № 659/5850.

 

Перший заступник Голови Фонду

державного майна України

 

 

 

 

          

     Є. Іванов

              

 «___»____________2013 р.