A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7”

від 22 травня 2013 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України,  Міністерства економічного розвитку і торгівлі України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України
від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7”
  1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу Фонду державного майна України,  Міністерства економічного розвитку і торгівлі України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7” (далі – Проект) розроблено з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність із вимогами чинного законодавства України.

Наказом Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 березня 1997 року за         № 91/1895, затверджено Інструкцію щодо умов і правил здійснення посередницької діяльності з приватизаційними паперами та контролю за їх дотриманням (далі – Інструкція).

Цією Інструкцією передбачено, що посередницька діяльність з приватизаційними паперами здійснюється тільки за наявності ліцензії Фонду державного майна України (далі – Фонд), яку Фонд видає посередникам за формою, визначеною у додатку до Інструкції. Така ліцензія при порушенні правил посередницької діяльності з приватизаційними паперами може бути анульована за рішенням Фонду або Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України.

На сьогодні статус, організацію, повноваження та порядок діяльності Фонду державного майна України визначено Законом України “Про Фонд державного майна України”, який не передбачає відповідних повноважень у сфері ліцензування.

У зв’язку із вищевикладеним наказ Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25 березня 1997 року за № 91/1895, має бути визнано таким, що втратив чинність.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою розроблення Проекту є приведення нормативно-правових актів у відповідність із вимогами чинного законодавства України.

Досягнення реалізації зазначеної мети планується шляхом визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 березня 1997 року за № 91/1895.

3. Правові аспекти

У даній сфері правових відносин є чинними такі нормативно-правові акти:

- Закон України “Про цінні папери та фондовий ринок”;

- Закон України “Про приватизаційні папери”;

- Закон України “Про Фонд державного майна України”;

- Закон України “Про Державну програму приватизації” (на 2012-2014 роки);

- Указ Президента України від 30 березня 2012 року № 237/2012 “Деякі питання діяльності Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва”;

- наказ Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25 березня 1997 року              за № 91/1895.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація Проекту не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект потребує погодження з Антимонопольним комітетом України.

6. Регіональний аспект

Проект не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць України.

61. Запобігання дискримінації

У Проекті відсутні положення, що містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У Проекті відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект не потребує проведення громадського обговорення.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Негативні результати видання наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України                  від 19 лютого 1997 року № 190/ЛП-7” відсутні.

Стосовно регуляторного акта не буде здійснюватись базове, повторне та періодичне відстеження у межах строків, установлених статтею 10 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” у зв’язку з тим, що він скасовує дію наказу Фонду державного майна України, Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України.

11. Прогноз результатів

Очікуваним результатом є приведення нормативно-правових актів у відповідність із вимогами чинного законодавства України.

 

Заступник Голови Фонду                               І. Миронюк

___ ____________ 2013 р.