A A A K K K

Поснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 14.05.2012 № 655 «Щодо контрольних функцій Фонду державного майна України у сфері оренди»

від 9 липня 2013 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України
 «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 14.05.2012 № 655 «Щодо контрольних функцій Фонду державного майна України у сфері оренди»

Розробник: Фонд державного майна України

  1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативного акта

Проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 14.05.2012 № 655 «Щодо контрольних функцій Фонду державного майна України у сфері оренди»  розроблений з метою  удосконалення організації контрольних функцій Фонду державного майна України, його регіональних відділень та представництв і реалізації повноважень Фонду відповідно до статей 4, 5 та 6  Закону України «Про Фонд державного майна України», статті 32 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

  1. Мета і шляхи її досягнення

Проект наказу розроблено з метою посилення державного контролю у сфері контролю відносин оренди державного майна, відповідно до повноважень Фонду державного майна України, передбачених статтями 4, 5 та 6 Закону України «Про Фонд державного майна України» та статтею 32 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та підвищення ефективності орендних відносин.

Проектом наказу, зокрема, структуровано функції контролю Фонду державного майна України, його регіональних відділень та представництв в частині здійснення органами приватизації як орендодавцями державного майна постійного документального  та періодичного комплексного з оглядом об’єкта оренди (згідно з щорічними планами-графіками) контролю.

З метою приведення у відповідність до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» наказ доповнено нормою щодо здійснення контролю органами приватизації за переданим в оренду майном, що не увійшло до статутного (складеного) капіталу господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації) та  є державною власністю, за яким вони виступають орендодавцями.

Також з метою реалізації дієвого контролю за договорами оренди, укладеними Фондом державного майна України, враховуючи їх місце розташування, наказ доповнено тим, що функції контролю у сфері орендних відносин можуть здійснюватись за дорученням Фонду державного майна його регіональними відділеннями, представництвами за місцем розташування об’єкта оренди.

3. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють Закони України «Про Фонд державного майна України» та «Про оренду державного та комунального майна».

  1. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

  1. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Міністерством юстиції України.

  1. Регіональний аспект

Проект наказу має загальнодержавний характер та не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

61. Запобігання дискримінації

       У проекті акта відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

  1. Запобігання корупції

Проект наказу не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення антикорупційної експертизи.

  1. Громадське обговорення

Проект наказу було оприлюднено з метою одержання зауважень та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

  1. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

  1.  Оцінка регуляторного впливу

         Проект наказу є регуляторним актом і потребує погодження з  Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

  1. Прогноз результатів

Прийняття проекту наказу забезпечить реалізацію повноважень Фонду державного майна України у сфері контролю за передачею державного майна  в оренду, передбачених статтями 4-6 Закону України «Про Фонд державного майна України» та статтею 32 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», і підвищення ефективності орендних відносин.

 

Заступник Голови  Фонду                                                           І. Хотей

   ______________2013 р