A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу до проекту наказу Фонду державного майна України «Про встановлення розмірів коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації»

від 4 листопада 2013 р.

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
до проекту  наказу Фонду державного майна України  «Про встановлення розмірів коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації»

 

  1. Опис проблем, які передбачається розвязати шляхом державного регулювання

  Проект наказу Фонду державного майна України «Про встановлення розмірів коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації» (далі – Проект наказу) розроблений відповідно до пункту 3 Порядку складання прогнозу надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 № 1141 (далі – Порядок).

Абзацом другим пункту 3 Порядку встановлено необхідність щороку уточнювати Інструкцію розрахунку прогнозної вартості об’єктів приватизації, затверджену наказом Фонду державного майна України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 29.11.2002 № 2110/354, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.12.2002 за № 950/7238 (далі – Інструкція), відповідно до якої проводиться визначення прогнозної вартості об’єктів приватизації.

Наказ забезпечить уточнення інструкції, що названа вище, шляхом встановлення розмірів коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації.

2.    Головні цілі державного регулювання

Проектом наказу пропонується встановити розміри коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації, з метою уточнення Інструкції.

3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення

зазначених цілей

Під час розробки проекту наказу було розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей.

1. Не розробляти Проект наказу Фонду державного майна України «Про встановлення розмірів коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації». У такому випадку виникає проблема розрахунку прогнозної вартості об’єктів приватизації та достовірного розрахунку прогнозу надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна у 2014 році.

2. Розробити і встановити наказом Фонду державного майна України «Про встановлення розмірів коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації» коефіцієнти, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств. Це дасть можливість провести розрахунки прогнозної вартості об’єктів приватизації відповідно до Інструкції та скласти достовірний прогноз надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна у 2014 році згідно з Порядком.

  1. Опис механізмів і заходів, які забезпечать вирішення проблем

Нормативно-правова база, що регулює питання розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації, включає: Указ Президента України від 19.03.2002 № 267 «Про організаційні заходи з підготовки об'єктів права державної власності до приватизації», постанова Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 № 1141 «Про затвердження Порядку складання прогнозу надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна»,  наказ Фонду державного майна України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 29.11.2002 № 2110/354 «Про затвердження Інструкції розрахунку прогнозної вартості об’єктів приватизації»,  зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.12.2002 за № 950/7238.

Предметом регулювання Проекту наказу є уточнення процесу розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації, що приватизуються в 2014 році.

5. Обґрунтування можливостей досягнення поставлених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Прийняття регуляторного акта забезпечить уточнення процесу  розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації.

Оцінка можливостей запровадження акта висока. Запровадження запропонованого акта забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей.

Державний контроль та нагляд за дотриманням акта здійснюється Фондом державного майна відповідно до наданих йому Законом України «Про Фонд державного майна України», Указом Президента України від 19.03.2002 № 267 «Про організаційні заходи з підготовки об'єктів права державної власності до приватизації», постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 № 1141 «Про затвердження Порядку складання прогнозу надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна»,  наказом Фонду державного майна України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 29.11.2002 № 2110/354 «Про затвердження Інструкції розрахунку прогнозної вартості об’єктів приватизації»,  зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.12.2002 за № 950/7238.

  1. Очікувані результати прийняття акта

Об’єкт впливу

Вигоди

Витрати

Держава

Встановлення  коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств. Це забезпечить скласти  достовірний прогноз надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна.

Відсутні

Населення

Складення достовірного прогнозу надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна сприятиме достовірному прогнозуванню видатків із державного бюджету, що спрямовуються на розвиток соціальної сфери

Відсутні

Негативні результати прийняття регуляторного акта відсутні.

  1. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 № 1141 «Про затвердження Порядку складання прогнозу надходження до державного бюджету коштів від приватизації державного майна» передбачено необхідність щорічного  уточнення Інструкції розрахунку прогнозної вартості об’єктів приватизації, затвердженої наказом Фонду державного майна України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 29.11.2002 № 2110/354 «Про затвердження», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.12.2002 за       № 950/7238. Фонд державного майна України щороку забезпечує уточнення такої інструкції шляхом видання наказу, яким встановлює розміри коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації на наступний рік. З огляду на зазначене, строк чинності регуляторного акта – один рік.

  1. Показники результативності регуляторного акта

Основним показником результативності акта є використання встановлених регуляторним актом коефіцієнтів під час розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації.  

Проект регуляторного акта розміщено на офіційному сайті Фонду державного  майна з 04.11.2013 і буде оприлюднений не менше одного місяця до його затвердження, що є достатнім для інформованості громадськості з метою вивчення Фондом державного майна України її думки з приводу результативності заходів, що запроваджуються актом.

  1. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Відповідно до законодавства Фонд державного майна України здійснюватиме базове відстеження результативності регуляторного акта у строки, визначені статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».                                                                                         

Відповідно до абзацу восьмого та дев’ятого статті 10  Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» повторне відстеження результативності регуляторного акта здійснюється через рік з дня набрання ним чинності; періодичні відстеження результативності регуляторного акта здійснюються раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта, у тому числі і в разі, коли дію регуляторного акта, прийнятого на визначений строк, було продовжено після закінчення цього визначеного строку.

З огляду на зазначене, та те, що строк чинності регуляторного акта наказу Фонду державного майна України «Про встановлення розмірів коефіцієнтів, які застосовуються для розрахунку прогнозної вартості державних підприємств – об’єктів приватизації» – один рік, проведення повторного та періодичного відстеження проводитись не буде. 

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Управлінням з питань оціночної діяльності Фонду державного майна (01601, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, телефон/факс 200-33-59).

 

Голова Фонду                                                                                   О. Рябченко