A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України, Міністерства економіки України від 19 травня 1999 р. № 908/68 «Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі»

від 20 червня 2013 р.

Пояснювальна записка до проекту наказу
Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України, Міністерства економіки України від 19 травня 1999 р.    № 908/68 «Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі»

1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативного акта

Наказом Фонду державного майна України, Міністерства економіки України від 19 травня 1999 р. № 908/68 «Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 червня 1999 р. за № 414/3707 (із змінами та доповненнями), затверджено Положення про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств, але перебуває на їх балансі, з метою забезпечення ефективного управління та контролю за державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі.

Зазначене Положення було розроблено згідно з вимогами Законів України «Про приватизацію державного майна», «Про власність», «Про Державну програму приватизації», Постанови Верховної Ради України «Про Тимчасове положення про Фонд державного майна України», які на сьогодні втратили чинність.

На сьогодні є чинними Закон України «Про управління державним майном» та Закон України «Про Фонд державного майна України», в яких містяться норми щодо управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств, але перебуває на їх балансі. 

З огляду на зазначене, з метою приведення у відповідність із вимогами чинного законодавства, необхідно внести зміни до наказу Фонду державного майна України, Міністерства економіки України від 19 травня 1999 р.      № 908/68 «Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 червня 1999 р. за № 414/3707 (із змінами та доповненнями).

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття проекту наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України, Міністерства економіки України від 19 травня 1999 р. № 908/68 «Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі» (із змінами та доповненнями) є  приведення нормативно-правового акта Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у відповідність із вимогами чинного законодавства.

3. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють Господарський кодекс України, Цивільний кодекс України, Закони України «Про приватизацію державного майна», «Про управління державним майном», «Про Фонд державного майна України» тощо.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація регуляторного акта не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проект наказу підлягає погодженню з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1 Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

Проект наказу не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект наказу оприлюднюється на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України з метою одержання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об’єднань та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

10. Оцінка регуляторного впливу

Підготовлений  проект наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України, Міністерства економіки України від 19 травня 1999 р. № 908/68 «Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі» (із змінами та доповненнями) забезпечить приведення нормативно-правового акта Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у відповідність із вимогами чинного законодавства, не  справлятиме негативного  впливу  на  ринкове середовище, не порушуватиме законних прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави.

11. Прогноз результатів

Прийняття наказу забезпечить приведення нормативно-правового акта у відповідність із вимогами чинного законодавства. 

 

Заступник Голови                                                              І. Хотей