A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України від 07 серпня 2000 року № 1647»

від 18 червня 2013 р.

Пояснювальна записка
до проекту наказу Фонду державного майна України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України
від 07 серпня 2000 року № 1647»
  1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Наказом Фонду державного майна України від 07 серпня 2000 року      № 1647, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06 вересня 2000 року за № 579/4800, було затверджено Типовий договір доручення на здійснення уповноваженою особою функцій управління державними корпоративними правами.

Відповідно до статті 172 Господарського кодексу України відносини, пов'язані з управлінням корпоративними правами держави, регулюються Законом України «Про управління об'єктами державної власності» (далі - Закон), іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.

Як вбачається зі змісту статті 1 Закону, управління об'єктами державної власності – це здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб'єктами, визначеними цим Законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об'єктів, пов'язаних з володінням, користуванням і розпорядженням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб.

Разом із тим статтею 4 Закону визначено суб’єкти управління об’єктами державної власності, серед яких, у зв’язку з набранням чинності Законом України від 13 березня 2012 року № 4498-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення управління об'єктами державної власності», уповноважених осіб не встановлено.

Враховуючи наведене, на сьогодні Типовий договір доручення на здійснення уповноваженою особою функцій управління державними корпоративними правами не відповідає чинному законодавству України.

З огляду на вищезазначене виникла необхідність у підготовці проекту наказу Фонду державного майна України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України від 07 серпня 2000 року    № 1647» (далі – проект наказу).

  1. Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття проекту наказу є приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог чинного законодавства.

  1. Правові аспекти

Правовими підставами розроблення проекту наказу є:

- Господарський кодекс України;

- Закон України «Про управління об’єктами державної власності».

- Закон України «Про Фонд державного майна України».

  1. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту наказу не потребує додаткових матеріальних та інших витрат із Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу підлягає погодженню з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та реєстрації у Міністерстві юстиції України.

  1. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць і не впливає на регіональний розвиток.

61. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

  1. Громадське обговорення

Відповідно до статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проект наказу разом з повідомленням про його оприлюднення та аналізом регуляторного впливу розміщений на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України (http://spfu.gov.ua) для одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань.

         

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

  1.  Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу відповідає принципам державної регуляторної політики.

  1.  Прогноз результатів

Наказ Фонду державного майна України  від 07 серпня 2000 року № 1647 буде приведено у відповідність до вимог чинного законодавства.

 

Перший заступник Голови Фонду                                             Є. Іванов

 

«___»____________2013 р.