A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України, розпорядження Антимонопольного комітету України, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств"

від 19 липня 2011 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України, розпорядження Антимонопольного комітету України, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств"

1. Обгрунтування необхідності прийняття нормативного акта

Проект наказу Фонду державного майна України, розпорядження Антимонопольного комітету України, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств" розроблено Фондом державного майна відповідно до Законів України "Про приватизацію державного майна", "Про державну програму приватизації", "Про особливості приватизації підприємств, що належать до сфери управління Міністерства оборони України", "Про захист економічної конкуренції", Указу Президента України від 14.07.2000 №891/2000 "Про заходи щодо зміцнення банківської системи України та підвищення її ролі у процесах економічних перетворень", постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Методики оцінки майна" та інших нормативно-правових актів.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проектом наказу Фонду державного майна вносяться зміни до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств, розроблені з метою запровадження альтернативних засад в процесі приватизації пакетів акцій акціонерних товариств, пов'язаних з використанням організаційно-технічних ресурсів біржі.

Змінами до Положення запроваджується така процедура проведення конкурсу з продажу пакетів акцій акціонерних товариств, як конкурс з використанням конкурсних способів організації торгівлі на біржі на умовах аукціону.

Також, змінами до Положення запроваджуються наступні новації в процесі проведення конкурсу з продажу пакетів акцій акціонерних товариств:

рейтингування концепцій розвитку товариства, яке полягає у визначенні найбільш та найменш ефективних концепцій розвитку товариства, запропонованих учасниками конкурсу, з метою допущення до наступних етапів конкурсу тільки тих учасників, які розробили та готові впроваджувати ефективну концепцію розвитку товариства;

створення при органі приватизації Експертної ради, яка проводить рейтингування концепцій розвитку, є консультативно-дорадчим органом та утворюється з метою забезпечення професійності та відкритості проведення конкурсів з продажу контрольних пакетів акцій акціонерних товариств.

Також важливим є той факт, що при проведенні конкурсу з використанням конкурсних способів організації торгівлі на біржі на умовах аукціону зменшується фінансове навантаження на органи приватизації, оскільки зобов'язання по сплаті комісійного збору біржі покладаються на переможця аукціону.

3. Правові аспекти.

У цій сфері правових відносин діють Господарський кодекс України, Цивільний кодекс України, Закони України "Про приватизацію державного майна", "Про державну програму приватизації", "Про особливості приватизації підприємств, що належать до сфери управління Міністерства оборони України", "Про захист економічної конкуренції", інші нормативно-правові акти з питань приватизації державного майна.

Реалізація проекту наказу Фонду державного майна України про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств не потребує внесення змін до чинних актів та розроблення нових правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту наказу Фонду про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу Фонду про внесення змін до Положення стосується повноважень Фонду державного майна України, Антимонопольного комітету України, Комісії з цінних паперів та фондового ринку.

6. Регіональний аспект

Проект наказу Фонду про внесення змін до Положення не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу Фонду про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств відсутні правила і процедури, які можуть посилити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект наказу Фонду розміщено на веб-порталі Фонду державного майна України для можливого ознайомлення, надання зауважень та пропозицій.

9. Позиція соціальних партнерів.

Проект наказу Фонду не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів.

Прийняття проекту наказу Фонду державного майна України про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств надасть можливість зробити процедуру проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств більш прозорою та менш затратною.

Голова ФондуО.Рябченко