A A A K K K

Порядок контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об‘єктів приватизації державними органами приватизації

від 25 квітня 2012 р.

 

                                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

 

                                                                                       наказом Фонду державного

                                                                                       майна України

                                                                                       від _____ 2012 р. № _____

 

 

 

 

                                                     

                                                                                                                              ПОРЯДОК

контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об‘єктів приватизації державними органами приватизації

 

       Порядок контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об‘єктів приватизації державними органами приватизації (далі – Порядок) розроблено відповідно до положень статті 5 Закону України «Про Фонд державного майна України», статтей 7 і 27 Закону України «Про приватизацію державного майна» та статті 23 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» щодо здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна.

       Порядок регламентує організацію та здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням власниками об’єктів приватизації умов їх договорів купівлі-продажу.

 

                                                                                                    1. Загальні положення

 

       1.1. Контроль за виконанням умов договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації включає:

        проведення державними органами приватизації безпосередньо на об’єктах приватизації або підприємствах, майно яких є об’єктом приватизації, перевірок виконання власниками цих об’єктів зобов’язань, визначених у договорах купівлі-продажу;

        опрацювання документів щодо стану виконання умов договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації, отриманих від власників цих об’єктів на запит державних органів приватизації;

        застосування санкцій, передбачених законодавством і умовами договорів купівлі-продажу за невиконання та/або неналежне виконання зобов’язань, визначених договорами купівлі-продажу.

        

         1.2. Наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

 

         орган приватизації – Фонд державного майна України (далі – Фонд) або його регіональне відділення, представництво;

 

         представник органу приватизації – посадова особа органу приватизації, яка уповноважена здійснювати контроль за виконанням умов договору купівлі-продажу об’єкта приватизації;

      

        договір – договір купівлі-продажу об’єкта приватизації, укладений у процесі його приватизації між державним органом приватизації та покупцем;

 

        обєкт – об’єкт приватизації, що є предметом договору купівлі-продажу, обтяженого зобов’язаннями його власника перед державою;

 

        власник – юридична або фізична особа, яка володіє на праві власності об’єктом на момент здійснення контролю та прийняла на себе зобов’язання, визначені договором.

             

       1.3. При здійсненні контролю за виконанням умов договорів органи приватизації керуються чинним законодавством, у тому числі нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, цим Порядком, організаційно-розпорядчими, методичними та інструктивними документами Фонду.

 

       1.4. Контроль за виконанням умов договору здійснює орган приватизації, який уклав договір. В окремих випадках такі функції можуть бути передані іншому органу приватизації за окремим рішенням Фонду або спільним рішенням органу приватизації, який уклав договір, та органу приватизації, який буде здійснювати контроль в подальшому.

 

       1.5. Контроль може бути:

 

       1.5.1. Плановим – здійснюється відповідно до щоквартальних графіків, які затверджуються наказами органів приватизації.

 

       1.5.2. Цільовим - здійснюється за рішенням органу приватизації для підтвердження усунення власником недоліків та порушень, виявлених під час проведення попереднього контролю, та на підставі окремих запитів вищих органів державної влади, правоохоронних органів, органів судочинства.

 

                                                                                                   2. Облік договорів

 

       2.1. Після укладання договору та передачі об’єкта покупцю орган приватизації приймає договір на облік з метою подальшого контролю за виконанням його умов.

 

       2.2. Орган приватизації має забезпечити проведення протягом року контролю за виконанням умов усіх договорів, які перебувають у нього на обліку, за винятком договорів, знятих з контролю та за якими здійснюється претензійно-позовна робота щодо їх розірвання (або визнання недійсними), та повернення проданих за ними об’єктів у державну власність.

 

                                                                                                   3. Проведення контролю та оформлення його результатів

 

       3.1. Орган приватизації здійснює контроль за виконанням умов договору шляхом:

        проведення перевірок безпосередньо на об’єкті приватизації або на підприємстві, пакет акцій (частка, пай) якого є об’єктом приватизації;

        письмового запиту та подальшого опрацювання наданих власником об’єкта приватизації документів (документарний контроль).

 

       3.2. Про проведення перевірки орган приватизації письмово повідомляє (не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку її проведення) шляхом направлення повідомлення:

        власнику (якщо об’єктом приватизації є об’єкт незавершеного будівництва, малої приватизації або єдиний майновий комплекс);

        власнику та підприємству (якщо об’єктом приватизації є пакет акцій, частка, пай).

        

       3.3. У процесі проведення контролю за виконанням умов договору використовуються документи, які можуть підтверджувати стан їх виконання.

        При цьому власник зобов’язаний забезпечити надання органу приватизації або представнику органу приватизації документів, які він вважає необхідними та достатніми для підтвердження виконання умов договору.

        Такими документами можуть бути (але не обмежуються ними): форми державних статистичних спостережень, господарські договори, матеріали первинного обліку, фінансові та платіжні документи, документи органів місцевого самоврядування, юридичних та/або фізичних осіб, що стосуються виконання умов договору (конкретний склад документів у кожному окремому випадку визначається з урахуванням зобов’язань, визначених договором).

       Власник несе відповідальність за достовірність наданих документів. 

 

       3.4. Документи повинні бути належним чином оформлені: не мати виправлень, пропущених сторінок. Копії документів, що додаються до матеріалів перевірки, повинні бути завірені (для юридичних осіб - підпис відповідальної особи, печатка підприємства; для фізичних осіб – підпис уповноваженої особи).

 

       3.6. Достатність документів для підтвердження стану виконання умов договору визначається представником органу приватизації, що здійснює контроль за виконанням умов договору.

 

       3.7. За результатами перевірки складається акт за встановленою формою. Всі складені та підписані представником органу приватизації примірники акта мають однакову юридичну силу.

 

       3.8. У разі неявки власника для участі у перевірці виконання умов договору купівлі-продажу об’єкта малої приватизації або єдиного майнового комплексу групи А, В, Г представник органу приватизації здійснює оформлення акта перевірки за своїм підписом на підставі наявних матеріалів.

        У разі відсутності документів, які б засвідчували виконання умов договору, строк виконання яких на момент проведення перевірки закінчився, представник органу приватизації в акті перевірки робить висновок про невиконання цих умов та загальний висновок про невиконання умов договору.

        Акт перевірки складається в трьох примірниках, два примірники надсилаються рекомендованим листом для підписання власнику.

        Якщо в тридцятиденний строк з моменту відправлення акта перевірки органом приватизації не отримано підписаного власником примірника акта перевірки та/або зауваженнь чи запереченнь до нього, представник органу приватизації робить запис у третьому примірнику акта про неявку власника для здійснення перевірки. До акта долучаються документи, які підтверджують направлення його власнику. Складений відповідно до вимог цього пункту акт є підставою для застосування санкцій до власника, визначених договором та чинним законодавством.

           

       3.9. У разі неявки власника для участі у перевірці виконання умов договору купівлі-продажу пакета акцій (частки, паю) представник органу приватизації здійснює оформлення акта перевірки за своїм підписом та підписом уповноваженого представника підприємства, майно якого є об’єктом приватизації.

Якщо уповноважений представник підприємства не згоден надати представнику органу приватизації документи, які підтверджують виконання умов договору, або відмовляється підписувати акт перевірки, представник органу приватизації здійснює оформлення акта перевірки за своїм підписом на підставі наявних матеріалів і робить в акті запис про відмову уповноваженого представника підприємства від підписання акта.

        За відсутності документів, які б засвідчували виконання умов договору, строк виконання яких на момент перевірки закінчився, представником органу приватизації в акті робиться висновок про невиконання цих умов та загальний висновок про невиконання умов договору.

       Акт складається в чотирьох примірниках. Три примірники акта надсилаються рекомендованим листом для підписання власнику.       

       Якщо в тридцятиденний строк  з моменту відправлення акта органом приватизації не отримано підписаного власником примірника акта та/або зауваженнь чи заперечень до нього, представник органу приватизації робить запис у четвертому примірнику акта про неявку власника для здійснення перевірки. До акта долучаються документи, які підтверджують направлення його власнику. Складений відповідно до вимог цього пункту акт є підставою для застосування санкцій до власника, визначених договором та чинним законодавством.

 

       3.10. У разі відмови власника під час здійснення перевірки надати документи, які підтверджують виконання умов договору, представнику органу приватизації, складаються два примірники акта на підставі наявних документів. У разі відсутності документів, які б засвідчували виконання умов договору, строк виконання яких закінчився, в акті робиться висновок про невиконання цих умов та загальний висновок про невиконання умов договору. Складені примірники акта перевірки підписуються представником органу приватизації (робиться запис про відмову власника надати документи) та власником об’єкта приватизації. У разі відмови власника від підписання акта робиться  запис в акті про відмову власника від підписання акта. Складений  відповідно до вимог цього пункту акт є підставою для застосування санкцій до власника, визначених договором та чинним законодавством.

      

       3.11. У разі відмови власника у допуску представника органу приватизації до проведення перевірки,  представником органу приватизації складається акт про невиконання умов договору та залежно від групи об’єкта застосовуються заходи, передбачені пунктами 3.8 або 3.9 Порядку.

  

       3.12. До акта перевірки додаються документи (копії), які підтверджують стан виконання умов договору.

 

       3.13. У разі, коли в ході перевірки виконання умов договору представником органу приватизації встановлено виконання умов у повному обсязі, складається акт підсумкової перевірки, який подається для затвердження уповноваженій посадовій особі органу приватизації відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

       У всіх інших випадках результати перевірок виконання умов договорів оформлюються у вигляді актів поточних перевірок.

 

       3.14. У разі незгоди власника або підприємства з висновками, зробленими представником  органу приватизації в акті, їх оскарження здійснюється у порядку, затвердженому Фондом.

 

       3.15. Документарний контроль здійснюється шляхом направлення органом приватизації письмового запиту власнику об’єкта про надання документів щодо стану виконання умов договору.

      

       3.16. За результатами документарного контролю представник органу приватизації робить висновок щодо стану виконання умов договору на підставі документів, отриманих на запит органу приватизації.

       У разі, коли з наданих документів неможливо однозначно встановити стан виконання умов договору, орган приватизації направляє власнику додатковий запит щодо надання документів або пояснень.

       У разі неможливості встановлення за результатами аналізу документів належного виконання власником умов договору, орган приватизації призначає проведення перевірки безпосередньо на об’єкті приватизації.

 

         3.17. Запит, повідомлення та листи, зазначені у пунктах 3.1, 3.2, 3.8, 3.9, 3.15 та 3.16 Порядку, готуються підрозділом органу приватизації, до функціональних обов’язків якого належить здійснення контролю за виконанням умов договорів. Запит та повідомлення підписує уповноважена посадова особа  органу приватизації відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

 

                                                                                                    4. Взаємодія з іншими органами

 

       4.1. До перевірок виконання умов договору можуть залучатися представники інших органів державної влади, місцевого самоврядування (за їх згодою).

       4.2. Органи приватизації при здійсненні перевірки виконання умов договорів можуть залучати до неї представників профспілкових організацій, за їх згодою, з питань, які належать до компетенції профспілкових організацій відповідно до чинного законодавства. Про здійснення перевірки орган приватизації попередньо (не пізніше ніж за 7 календарних днів) повідомляє профспілкову організацію. Під час проведення перевірки виконання умов договору орган приватизації проводить консультації з профспілковими організаціями з питань, які належать до їх компетенції.

       4.3. Органами приватизації можуть надсилатися запити відповідним органам державної влади, місцевого самоврядування для отримання інформації з питань, що стосуються виконання власником зобов’язань, передбачених договором.

             

                                                                                                   5. Застосування санкцій за порушення умов договорів

 

       5.1. При порушенні власником умов договору орган приватизації здійснює заходи з досудового врегулювання спору відповідно до вимог законодавства та договору.

       5.2. У разі невирішення спору в рамках досудового врегулювання  орган приватизації звертається до господарського суду для вжиття санкцій, передбачених чинним законодавством та договором, зокрема щодо:

        стягнення штрафів та пені;

        примусового виконання умов договору;

        розірвання договору;

        повернення об’єкта у державну власність.

      

                                                                                                   6. Зняття з контролю договору органом приватизації

 

       6.1. Зняття договору з  контролю здійснюється у разі:

        повного виконання умов договору (незалежно від строків їх виконання, визначених договором), що підтверджується відповідним органом приватизації шляхом затвердження акта підсумкової перевірки;

        набрання законної сили рішенням суду про виконання умов договору в повному обсязі;

        набрання законної сили рішенням суду про розірвання договору (або визнання його недійсним).

       6.2. У випадках, не передбачених пунктом 6.1 цього Порядку, зняття договору з контролю здійснюється за рішенням комісії, створеної органом приватизації.

       6.3. У випадках, передбачених абзацом третім пункту 6.1 та пунктом 6.2 Порядку, акти підсумкових перевірок органом приватизації не складаються. 

                         

 

 

Начальник Управління

з питань договірного менеджменту                                                       Ю. Нікітін