A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту зміни до Положення про порядок роботи Екзаменаційної комісії, затвердженого   наказом   Фонду  державного  майна  України  від  13.11.2002 № 1997,   зареєстрованого   у  Міністерстві  юстиції   України   28.11.2002   за  № 925/7213

від 23 листопада 2011 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту змін до Положення про порядок роботи Екзаменаційної комісії, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 13.11.2002 № 1997, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 28.11.2002 за № 925/7213

1. Обґрунтування необхідності внесення зміни до Положення

Відповідно до статті 15 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (далі - Закон про оцінку) кваліфікаційне свідоцтво оцінювача (далі - кваліфікаційне свідоцтво) є документом, який підтверджує достатній фаховий рівень підготовки оцінювача за програмою базової підготовки для самостійного проведення оцінки майна. Кваліфікаційне свідоцтво видається Фондом державного майна України (далі -ФДМУ) спільно з навчальним закладом, на базі якого проводилася підготовка та складався кваліфікаційний іспит, на підставі відповідного рішення Екзаменаційної комісії.

Згідно з вимогами абзацу другого п. 2 розділу І Положення про порядок роботи Екзаменаційної комісії, затвердженого наказом ФДМУ від 13.11.2002 № 1997, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 28.11.2002 за № 925/7213 (далі - Положення) склад Екзаменаційної комісії формується за кожним напрямом оцінки майна, зазначеним в частині другій статті 15 Закону про оцінку. Головою Екзаменаційної комісії за кожним напрямом оцінки майна є заступник Голови ФДМУ, в підпорядкуванні якого перебуває відповідний структурний підрозділ, до повноважень якого належить вирішення питань з оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності.

Згідно з Указом Президента України від 09.12.2010 № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" з метою усунення дублювання повноважень, підвищення ефективності державного управління здійснюється скорочення чисельності управлінського апарату.

У зв'язку із змінами, що відбулися в структурі ФДМУ, повноваження Голови Екзаменаційної комісії можуть бути покладені не лише на заступника Голови ФДМУ, але й на керівника нижчого рівня.

Відповідно до рішення Наглядової ради з питань оціночної діяльності від 27.10.2011 та з метою оптимізації роботи Екзаменаційної комісії є нагальна потреба внести відповідну зміну до абзацу другого пункту 2 розділу І Положення, стосовно визнання Головою Екзаменаційної комісії за кожним напрямом оцінки майна уповноважену Головою ФДМУ особу, в підпорядкуванні якої перебуває відповідний структурний підрозділ, до повноважень якого належить вирішення питань з оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності (далі - голова Екзаменаційної комісії).

Окрім цього, з метою удосконалення роботи Екзаменаційної комісії у проекті змін пропонується встановити вимоги до членів Екзаменаційної комісії, делегованих саморегулівними організаціями оцінювачів та викласти у новій редакції перелік рішень, які за підсумками розгляду буде приймати Екзаменаційна комісія.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою внесення відповідних змін до Положення є оптимізація діяльності Екзаменаційної комісії, підвищення ефективності її роботи у галузі професійної підготовки оцінювачів та контролю за їх діяльністю.

З цією метою ФДМУ підготовлений проект наказу ФДМУ "Про внесення змін до Положення про порядок роботи Екзаменаційної комісії".

3. Правові аспекти

Правовою підставою внесення відповідної зміни є Закон України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" та Указ Президента України від 09.12.2010 № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади".

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація нормативно-правового акта не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект відповідних змін до Положення про порядок роботи Екзаменаційної комісії, затвердженого наказом ФДМУ від 13.11.2002 № 1997, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 28.11.2002 за № 925/7213, потребує погодження з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект нормативно-правового акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

У проекті нормативно-правового акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Відповідно до статті 9 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань проект нормативно-правового акта разом з повідомленням про його оприлюднення та аналізом регуляторного впливу розміщений на офіційному сайті ФДМУ для одержання зауважень і пропозицій.

Таким чином, ФДМУ вжив максимально вичерпних заходів для оприлюднення проекту зазначеного нормативно - правового акта з метою забезпечення широкого громадського обговорення його положень.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу ФДМУ "Про внесення змін до Положення про порядок роботи Екзаменаційної комісії" не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Прийняття наказу ФДМУ "Про внесення змін до Положення про порядок роботи Екзаменаційної комісії" дасть змогу оптимізувати діяльність роботи Екзаменаційної комісії та підвищити ефективність її роботи.

Прийняття відповідних змін буде сприяти покращенню співробітництва ФДМУ з саморегулівними організаціями оцінювачів та навчальними закладами в сфері професійної підготовки оцінювачів.

Заступник начальника Управління з питань оціночної діяльностіЛ.Тимощик