A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту постанови Кабінет Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна"

від 31 травня 2011 р.

Аналіз регуляторного впливу проекту постанови Кабінет Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна"

1. Опис проблеми, яку планується розв'язати шляхом втручання держави у відповідну сферу підприємницької діяльності

З метою забезпечення виконання вимог частини шостої статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин" від 21.04.2011 № 3269-VІ, та частини другої прикінцевих положень останнього, Фондом розроблено проект постанови Кабінет Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна" (далі - проект постанови).

2. Визначення цілей державного регулювання

Набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин" від 21.04.2011 № 3269-VІ вимагає затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, що досі належало до повноважень Фонду державного майна, Кабінетом Міністрів України.

3. Опис альтернатив запропонованого регуляторного акта

Вбачається три способи регулювання:

1. Залишення без змін існуючий порядок проведення конкурсів на право оренди, що створить ситуацію відсутності державного регулювання у цій сфері, оскільки з набранням чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин" від 21.04.2011 № 3269-VІ порядок проведення конкурсів, затверджений Фондом, втратив свою чинність.

2. Внесення змін до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, затвердженого наказом ФДМУ від 13.04.2004 № 2149, що не вирішить проблемне питання, оскільки згідно з вимогам частини шостої статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" повноваження щодо встановлення порядку проведення конкурсу віднесено до компетенції Кабінету Міністрів України.

3. Розробка нового проекту акту "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна", що затверджується Кабінетом Міністрів України, тобто підготовка даного проекту постанови.

4. Опис механізмів і заходів для розв'язання проблеми

Проект постанови передбачає затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, яким встановлюються засади проведення конкурсу, вимоги щодо складу і діяльності конкурсної комісії, вимоги до учасників конкурсу та регламентуються інші організаційні заходи пов'язані з проведенням конкурсу на право оренди державного майна.

5. Характеристика очікуваних соціально-економічних наслідків запровадження передбачених заходів

У результаті прийняття розробленого проекту постанови буде забезпечено виконання вимог чинного законодавства щодо передачі повноважень щодо затвердження порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна від Фонду державного майна до Кабінету Міністрів України.

6. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Для прийняття проекту постанови перешкод правового чи економічного характеру немає.

Об'єкт впливуГромадяни (як орендарі)Суб'єкти господарювання
Як орендаріЯк орендодавці
Вигоди Прийняття Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна рішенням Уряду забезпечить проведення зазначених конкурсів та матиме позитивний ефект у сфері оренди державного майна
ВитратиДодаткові витрати не очікуються

7. Очікувані результати прийняття акта

Загальним ефектом прийняття проекту постанови буде загальне підвищення ефективності відносин оренди державного майна.

8. Обґрунтування дії строку акта

Запропонована постанова буде діяти до прийняття змін до неї або до її скасування.

9. Визначення показників результативності акта

Показниками результативності запропонованого проекту постанови буде:

забезпечено можливість для збільшення находжень коштів від оренди до Державного бюджету України;

зміни, що пропонуються, поширюватимуться на орендарів та орендодавців державного майна всіх організаційно-правових форм.

10. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснено шляхом моніторингу кількості договорів оренди, укладених за результатами проведених конкурсів.

Базове відстеження результативності регуляторного акту здійснюється до дня набрання чинності шляхом обробки результатів.

Повторне відстеження буде проводитися через рік після набрання чинності регуляторним актом з використанням показників результативності.

Періодичне відстеження буде проводитись раз на три роки на підставі даних звітів про укладені договори оренди та надходження орендної плати.

Заступник директора Департаменту з питань управління державним майном та орендних відносинЯ. Усенко