A A A K K K

Щодо Порядку нарахування пені за несвоєчасно сплачені дивіденди на корпоративні права держави

від 26 травня 2009 р.

Проект

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

_____________Київ№____________

Щодо Порядку нарахування пені за несвоєчасно сплачені дивіденди на корпоративні права держави

Відповідно до вимог статтей 59, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік",

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок нарахування пені за несвоєчасно сплачені дивіденди на корпоративні права держави, що додається.

2. Фонд державного майна України здійснює методологічне забезпечення щодо нарахування регіональними відділеннями Фонду державного майна України та Фондом майна АРК пені за порушення термінів сплати дивідендів на корпоративні права держави.

3. Директору Департаменту стратегії корпоративного управління (А. Сачівко) подати цей наказ до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду С. Бухаленкова.

В.о. Голови ФондуД. Парфененко
 ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від "____"_________200__ року №________

Порядок
нарахування пені за несвоєчасно сплачені дивіденди на корпоративні права держави

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок розроблено відповідно до статтей 59, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік".

1.2. Порядок встановлює механізм нарахування пені за несвоєчасно сплачені господарським товариством, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави, та господарським товариством, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) якого знаходиться у власності господарського товариства, частка держави якого складає не менше 50 відсотків (далі - господарське товариство) дивіденди на корпоративні права держави або частину чистого прибутку.

1.3. Відповідно до цього Порядку Фонд державного майна України, його регіональні відділення та Фонд майна Автономної Республіки Крим, стосовно корпоративних прав держави, які не передано до регіонального відділення Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (далі-Фонд АРК) здійснюють нарахування пені за несвоєчасно сплачені дивіденди на корпоративні права держави.

1.4. Дія цього Порядку розповсюджується на господарські товариства, управління корпоративними правами держави яких здійснює Фонд державного майна України, його регіональні відділення, Фонд АРК та інші суб'єкти управління об'єктами державної власності.

2. Механізм нарахування пені

2.1. У разі прийняття загальними зборами акціонерів рішення про нарахування дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік, господарське товариство повинно сплатити до 1 червня 2009 року безпосередньо до Державного бюджету України дивіденди нараховані на корпоративні права держави.

2.2. У разі неприйняття господарським товариством рішення про нарахування дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності за 2006, 2007 та 2008 роки до 1 червня 2009 року, такі господарські товариства сплачують до 1 червня 2009 року частину чистого прибутку до державного бюджету у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, встановлених на відповідний рік нормативно-правовими актами, а саме: наказом Фонду державного майна України від 12 лютого 2007 року №249 "Щодо затвердження нормативів відрахування до фонду дивідендів", постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2008 року №489 "Про затвердження базових нормативів відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських організацій у 2007 році" та постаново Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2009 року №315 "Про затвердження базових нормативів відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських товариств у 2008 році".

2.3. В разі несплати господарським товариством до 1 червня 2009 року дивідендів на корпоративні права держави або частини чистого прибутку Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та Фондом майна АРК, нараховується пеня у розмірі 200 відсотків річних облікової ставки Національного банку України від суми недоплати, розрахованої за кожний день прострочення платежу, починаючи з наступного дня після настання строку платежу і по день сплати включно.

Одноденний розмір пені при розрахунку округлюється до другого знака після коми в загальному порядку арифметичного округлення.

2.4. Пеня на пеню не нараховується.

2.5. Нарахування пені здійснюється з наступного дня граничного строку сплати ( до 1 червня) дивідендів до державного бюджету по день сплати включно.

2.6. У випадку, коли строк сплати збігається з вихідним (святковим) днем, то останнім днем граничного строку сплати дивідендів вважається перший робочий день після вихідного (святкового) дня, а пеня нараховується, починаючи з другого робочого дня після вихідного (святкового) дня.

2.7. Нарахування пені здійснюється на дату фактичного погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу. При частковому погашенні боргу сума такої частки визначається з урахуванням пені, нарахованої на таку частку боргу.

2.8. Фонд державного майна України, його регіональні відділення та Фонд майна АРК з метою досудового урегулювання питання щодо необхідності сплати нарахованої пені, звертаються до господарського товариства з письмовою претензією, в якій обов'язково зазначається підстава нарахування пені, кількість днів, за які нарахована пеня, та сума нарахованої пені.

2.9. У разі несплати господарським товариством нарахованої суми пені Фонд державного майна України, його регіональні відділення та Фонд майна АРК забезпечують подання позову до судової інстанції.

2.10. У разі несплати господарським товариством нарахованих дивідендів на корпоративні права держави або частини чистого прибутку Фонд державного майна України, його регіональні відділення та Фонд майна АРК забезпечують подання позову до судової інстанції з вимогою сплатити борг по дивідендам або частині чистого прибутку на державну частку з урахуванням пені на дату його подання.

2.11. Джерелом погашення сум нарахованої пені є будь - які кошти господарського товариства, у тому числі отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна і немайнових цінностей, отримані у позику (кредит) та ін.

2.12. Моментом сплати господарським товариством пені вважається:

а) при переказі грошей поштою або через установу банку - день внесення грошей на пошту або до установи банку;

б) при перерахуванні платежу з рахунку платника в установу банку - день списання установою банку суми платежу з рахунку платника, незалежно від часу її зарахування до бюджету.

2.13. Суми пені, нараховані на суми несвоєчасно сплачених дивідендів на корпоративні права держави, зараховуються на рахунок відділення Державного казначейства за місцем знаходження господарського товариства до загального фонду Державного бюджету України за тими самими кодами бюджетної класифікації, що і дивіденди на корпоративні права держави (коди бюджетної класифікації 21010500, 21010600, 21010700).

2.14. Частина чистого прибутку, що підлягає сплаті до державного бюджету відповідно до ст. 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік", а також пеня, яка сплачується відповідно до цієї статті зараховуються на рахунок відділення Державного казначейства за місцем знаходження господарського товариства до загального фонду Державного бюджету України за кодами бюджетної класифікації 21010500, 21010600, 21010700.

2.15. Суб'єкти управління корпоративними правами подають щомісяця до 5 числа наступного звітного періоду Фондові державного майна за встановленою ним формою інформацію щодо реалізації положень статей 59, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік".

2.16. Фонд державного майна України, його регіональні відділення, Фонд майна АРК та господарські товариства мають право захищати свої інтереси, які виникають із правовідносин за статтею 59, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" в судовому порядку.

3. Приклад нарахування пені

Загальними зборами акціонерів господарського товариства було прийнято рішення про нарахування та виплату дивідендів у сумі 50 000грн. у термін до 20.08.09. Господарське товариство 20.08.09 сплатило дивіденди до державного бюджету у сумі 50 000 гривень. Граничний термін сплати до державного бюджету дивідендів на корпоративні права держави відповідно до законодавства встановлений до 01.06.2009. Порушення граничного строку виплати дивідендів до державного бюджету тягне за собою нарахування пені у розмірі 200 відсотків річних облікової ставки Національного банку України від суми недоплати, розрахованої за кожний день прострочення платежу, починаючи з наступного дня після настання строку платежу і по день сплати включно.

На момент сплати боргу (станом на 20.08.2009) облікова ставка Національного банку України дорівнювала 12 відсотків.

Розрахунок одноденного розміру пені

N з/пНазва показників Приклад розрахунку
1 Ставка Національного банку України 12 %
2 Кількість днів у поточному році (невисокосний рік) 365
3 Відсотки від ставки НБУ, законодавчо встановлені для розрахунку розміру пені 200 %
4 Розрахунковий розмір пені (12 х 200 : 100 : 365) 0,07 %
Розраховується сума пені за один день прострочення:

50 000 грн. х 0,07 % = 3 500 грн.

Розраховується кількість днів існування боргу:

Кількість днів у період з 01.06.2009 до 20.08.2009 включно дорівнює 81.

Сума пені, що необхідно сплатити, дорівнює 3 500 грн. х 81 = 283 500 грн.

Директор Департаменту стратегії корпоративного управлінняА. Сачівко