A A A K K K

Про затвердження Порядку внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерних товариств

від 27 січня 2009 р.

Проект

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від ______________ 200_ р.Київ№ ___

Про затвердження Порядку внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерних товариств

Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерних товариств.

Прем'єр-міністр УкраїниЮ. Тимошенко

Проект

Порядок внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерних товариств

Загальні положення

1. Цей Порядок розроблено відповідно до Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, законів України "Про господарські товариства", "Про управління об'єктами державної власності", "Про приватизацію державного майна", "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", "Про оцінку земель", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про цінні папери та фондовий ринок" та інших нормативно-правових актів.

2. Цей Порядок визначає процедуру внесення земельних ділянок державної власності до статутного капіталу акціонерних товариств з метою виконання завдань Кабінету Міністрів України щодо продажу об'єктів приватизації - державних пакетів акцій таких товариств разом з земельними ділянками, на яких ці товариства розташовані.

Фонд державного майна України, його регіональні відділення в областях, м. Києві і Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, що становлять єдину систему державних органів приватизації (далі - державний орган приватизації), відповідно до чинного законодавства забезпечують внесення земельних ділянок до статутних капіталів акціонерних товариств і подальший продаж пакетів акцій цих товариств.

3. Дія цього Порядку поширюється на акціонерні товариства, які внесені Кабінетом Міністрів України до переліку господарських товариств, державні пакети акцій яких підлягають продажу разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані.

Земельні ділянки державної власності можуть вноситись відповідно до цього Порядку до статутних капіталів акціонерних товариств при додаткових емісіях акцій цих товариств в обмін на корпоративні права держави з метою збереження частки держави в їх статутних капіталах згідно з Порядком прийняття рішення щодо проведення додаткових емісій акцій, їх викупу державою або внесення додаткових вкладів до статутних капіталів господарських товариств, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 червня 2007 року №797, (Офіційний вісник України, 2007, №42, (18.06.07), ст.1673).

4. Фінансування видатків, пов'язаних з оплатою робіт та послуг з підготовки земельних ділянок для внесення до статутного капіталу акціонерних товариств, державні пакети акцій яких підлягають продажу разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані, здійснюється за рахунок коштів, передбачених Законом України про державний бюджет на поточний рік на заходи, пов'язані з проведенням приватизації державного майна.

Договори про виконання зазначених робіт та послуг укладаються державними органами приватизації.

Підготовка земельних ділянок для внесення до статутного капіталу акціонерних товариств

5. Державні органи приватизації видають наказ стосовно внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерних товариств, пакети акцій яких належать державі, які внесені Кабінетом Міністрів України до переліку господарських товариств, державні пакети акцій яких підлягають продажу разом із земельними ділянками на яких вони розташовані. Регіональні відділення Фонду державного майна України в областях, м. Києві і Автономній Республіці Крим та м. Севастополі приймають відповідні накази за погодженням з Фондом державного майна України.

6. Державні органи приватизації формують та подають відповідним державним органам земельних ресурсів та державним органам екології та природних ресурсів (далі - державний орган земельних ресурсів та державний орган екології і природних ресурсів) перелік акціонерних товариств, стосовно яких видано наказ щодо підготовки земельних ділянок для внесення до статутного капіталу акціонерних товариств разом із запитом про надання:

земельно-кадастрової документації та технічної документації із землеустрою щодо визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку;

інформацію стосовно належності земельних ділянок до об'єктів природно-заповідного фонду;

інформації про наявність сервітутів та обмежень (обтяжень) прав на земельні ділянки щодо об'єктів, які включені до переліку та дозволені види використання.

7. Державний орган земельних ресурсів та державний орган екології і природних ресурсів подають державному органу приватизації у десятиденний строк після надходження запиту зазначену земельно-кадастрову документацію та витяги з технічної документації із землеустрою, зазначені в пункті 6 цього Порядку.

8. Державний орган приватизації на підставі відповіді, наданої державним органом земельних ресурсів, у разі відсутності інформації та документації, готує завдання на виконання відповідних робіт із землеустрою та визначає на конкурентних засадах виконавця робіт із землеустрою в порядку, що визначається Фондом державного майна. За результатами проведеного конкурсу з виконавцем робіт із землеустрою укладається відповідний договір, у якому згідно з технічним завданням зазначається порядок проведення робіт з дотриманням вимог Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації".

Державні органи земельних ресурсів у двадцятиденний строк забезпечують проведення за ініціативою державного органу приватизації державної землевпорядної експертизи виготовленої документації із землеустрою, зокрема, щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), та у десятиденний строк виготовлення технічного паспорту земельної ділянки.

Державний орган земельних ресурсів забезпечує проведення державної експертизи технічної документації із землеустрою.

Державний орган приватизації затверджує документацію із землеустрою на підставі позитивного висновку державної експертизи. Технічний паспорт земельної ділянки виготовляється на підставі документації із землеустрою, одержаної державним органом приватизації від виконавців робіт із землеустрою.

9. Державний орган приватизації після отримання технічного паспорту земельної ділянки, з метою визначення вартості земельної ділянки для внесення її до статутного капіталу акціонерних товариств, визначає на конкурентних засадах виконавця робіт експертної грошової оцінки земельної ділянки. За результатами проведеного конкурсу з виконавцем робіт з оцінки земельної ділянки укладається відповідний договір.

У випадках внесення під час створення акціонерного товариства та визначення його статутного капіталу права користування та права володіння земельною ділянкою, з метою внесення земельної ділянки до статутного капіталу такого товариства проводиться експертна грошова оцінка земельної ділянки, права володіння та користування земельною ділянкою та статутний капітал товариства збільшується на різницю між вартістю земельної ділянки та права володіння і користування земельною ділянкою за результатами оцінки.

Висновок про вартість земельної ділянки погоджується державним органом приватизації.

Внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерного товариства

10. Внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерного товариства здійснюється шляхом прийняття рішення загальними зборами акціонерного товариства, до порядку денного яких державним органом приватизації вноситься відповідне питання.

У випадку, коли корпоративні права держави в акціонерному товаристві становлять 100% статутного капіталу, внесення земельної ділянки до статутного капіталу цього товариства здійснюється відповідним наказом державного органу приватизації, який у цьому випадку одноособово виконує функції вищого органу товариства, без скликання загальних зборів акціонерів товариства.

Для акціонерного товариства, в якого корпоративні права держави становлять менше 100%, рішення про збільшення розміру статутного капіталу приймається вищим органом товариства.

11. Збільшення розміру статутного капіталу проводиться виключно шляхом збільшення кількості акцій існуючої номінальної вартості з подальшим закритим розміщенням акцій в порядку, затвердженому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Гранична сума додаткової емісії, на яку збільшується статутний капітал акціонерного товариства, має бути не менше вартості, зазначеної у звіті про експертну грошову оцінку відповідної державної земельної ділянки, та вираховується за формулою:

Е=(Вз/Нкпд)*С, де:

Е - гранична сума додаткової емісії;

Вз - вартість земельної ділянки, яка округлюється до найближчого більшого числа, кратного номінальній вартості акції;

Нкпд - номінальна вартість корпоративних прав держави;

С - статутний капітал товариства.

Відповідно до цього Порядку статутний капітал акціонерного товариства збільшується на суму не менше вартості земельної ділянки, зазначеної в звіті про її експертну грошову оцінку, але не більше граничної суми додаткової емісії, визначеної відповідно до цього пункту.

12. Витрати на проведення загальних зборів, до порядку денного яких включено питання щодо внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерного товариства, здійснюються за рахунок цього товариства.

13. У випадку внесення земельної ділянки, визначеної в абзаці другому пункту 11 цього Порядку, державний орган приватизації у встановленому чинним законодавством порядку забезпечує включення до порядку денного загальних зборів акціонерного товариства питань щодо:

збільшення розміру статутного капіталу товариства шляхом збільшення кількості акцій існуючої номінальної вартості за рахунок внесення до статутного капіталу земельної ділянки;

закритого розміщення акцій та затвердження протоколу рішення про закрите розміщення акцій;

визначення уповноваженого органу емітента (у випадку, якщо цей орган не визначений статутом товариства) або уповноважених осіб, які відповідно до чинного законодавства здійснюватимуть діяльність з розміщення акцій додаткової емісії.

14. Державний орган приватизації надає виконавчому органу товариства всю необхідну документацію стосовно земельної ділянки, яку пропонується внести до статутного капіталу акціонерного товариства, та здійснює заходи щодо ознайомлення з зазначеною документацією акціонерів товариства в порядку та строки, визначені законодавством.

15. Державний орган приватизації надає представнику, який представляє інтереси держави на загальних зборах акціонерного товариства, відповідне доручення на голосування з зазначених питань. Цей представник держави на загальних зборах товариства зобов'язаний голосувати з зазначених питань виключно на підставі отриманого доручення.

16. Реєстрація випуску акцій при збільшенні розміру статутного капіталу товариства у зв'язку з внесенням земельної ділянки, на якій воно розташоване, здійснюється в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

17. Оплатою придбання акцій додаткової емісії державою є вартість земельної ділянки, на якій розташоване акціонерне товариство. Інші акціонери сплачують придбання акцій додаткової емісії грошовими коштами.

18. Статутний капітал акціонерного товариства вважається збільшеним з моменту реєстрації змін до статуту, пов'язаних зі збільшенням статутного капіталу, в органах державної реєстрації.

Прийняття рішення про розпорядження внесеними до статутного капіталу акціонерних товариств земельними ділянками або їх частинами, а саме: відчуження, передача в оренду, заставу, користування здійснюється виключно загальними зборами акціонерів.

19. У випадку відмови акціонера від викупу акцій додаткової емісії ці акції розподіляються між іншими акціонерами, відповідно до розміру належних їм корпоративних прав товариства.

20. Державний акт на право власності на земельну ділянку акціонерне товариство отримує в порядку, визначеному чинним законодавством України. Державний акт на право власності на земельну ділянку видається Державним підприємством "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" та його структурними підрозділами на підставі рішення державного органу приватизації про внесення земельної ділянки до статутного капіталу акціонерного товариства та зареєстрованих змін до статуту, пов'язаних зі збільшенням статутного капіталу акціонерного товариства, в органах державної реєстрації.

У разі внесення державним органом приватизації до статутного капіталу акціонерного товариства окремо права користування, права володіння та права розпорядження земельною ділянкою про це зазначається у рішенні державного органу приватизації.