A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна"

від 22 липня 2008 р.

Аналіз регуляторного впливу
постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна"

1.Опис проблеми, яку планується розв'язати шляхом втручання держави у відповідну сферу підприємницької діяльності

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" розроблений Фондом державного майна України на виконання доручення віце-прем'єр-міністра України І.Васюника від 20.03.2008 №51884/81/1-07. Даним проектом постанови передбачається зменшення розміру річної орендної плати для розміщення громадських організацій інвалідів з метою ефективного забезпечення прав інвалідів та надання іншої допомоги інвалідам оскільки громадські організації інвалідів створюються з метою забезпечення адаптації та соціальнго захисту інвалідів.

2. Визначення цілей державного регулювання

Метою даного регулювання є:

  • Надання додаткових пільг для розміщення громадських організацій інвалідів.

3. Опис альтернатив запропонованого регуляторного акту

Альтернативним способом є діюча Методика розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 №786, яка не повній мірі на сьогодні відповідає вимогам законодавства і тому не може використовуватись без певних змін та доповнень. Іншим альтернативним варіантом може бути розробка нової Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, що є недоцільним.

4. Опис механізмів і заходів для розв'язання проблеми

Змінами, які вносяться до діючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, передбачається зменшення розміру орендної плати для розміщення громадських організацій інвалідів, що, в свою чергу, призведе до більш ефективного забезпечення прав інвалідів та надання іншої допомоги інвалідам.

5. Характеристика очікуваних соціально-економічних наслідків запровадження передбачених заходів

Запропоновані зміни до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна призведуть до отримання громадськими організаціями інвалідів додаткових пільг для їх розміщення.

6. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта:

Для внесення змін до діючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна немає перешкод правового чи економічного характеру.

Об'єкт впливу громадяни (як орендар) Суб'єкти господарювання Держава
Як орендар Як орендодавець
Вигоди- Отримання додаткових пільг по орендній платі - Забезпечення додаткових пільг для розміщення громадських організацій інвалідів.
витрати-Додаткові витрати не очікуються Додаткові витрати не очікуються Додаткові витрати не очікуються

7. Очікувані результати прийняття акта:

Позитивні результати: Забезпечення додаткових пільг по орендній платі орендарям - громадським організаціям.

Негативні результати: без внесення змін до діючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна не в повній мірі дана Методика відповідатиме вимогам законодавства і тому не може використовуватися без певних змін та доповнень.

8. Обґрунтування дії строку акта:

Запропоновані зміни до діючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна будуть діяти до прийняття нових змін або до їх скасування.

9. Визначення показників результативності акта:

Показниками результативності запропонованих змін до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна буде отримання орендарями - громадськими організаціями інвалідів - додаткових пільг для їх розміщення.

10. Визначення заходів, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснено шляхом відстеження кількості договорів оренди укладених громадськими організаціями інвалідів.

Базове відстеження результативності змін до діючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна здійснюється до дня набрання чинності шляхом обробки результатів.

Повторне відстеження буде проводитись через рік після набрання чинності запропонованих змін до діючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна з використанням показників результативності.

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта здійснюються раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта, у тому числі і в разі, коли дію регуляторного акта, прийнятого на визначений строк, було продовжено після закінчення цього визначеного строку.

Рівень проінформованості суб'єктів господарювання та громадян є вище середнього. Запропоновані зміни до діючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна розміщено на сайті Фонду державного майна України.

Заступник Голови ФондуО.Шмуляр