A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах"

від 29 січня 2009 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах"

1. Проблеми, які передбачається розв'язати шляхом державного регулювання

Предметом регулювання наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах" є стандартизована оцінка пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, відповідно до вимог Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891 (із змінами), Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 23.01.2004 № 105 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.01.2004 за № 135/8734 (із змінами).

27.12.2008 прийнята постанова Кабінету Міністрів України № 1126 "Про внесення змін до Методики оцінки майна", якою внесені зміни до Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891 (далі Методика), зокрема, пункт 81, який установлює порядок визначення початкової вартості пакетів акцій, що підлягають продажу на конкурсах, крім тих, які проводяться із залученням радників, викладений у новій редакції. Відповідно до зазначеного пункту стандартизована оцінка таких пакетів акцій проводиться у порядку, що затверджується Фондом державного майна. Такий порядок затверджений наказом Фонду державного майна від 23.01.2004 № 105 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.01.2004 за № 135/8734 (далі Порядок). Нова редакція пункту 81 Методики запровадила нові підходи до оцінки державних пакетів акцій, що приватизуються шляхом продажу на конкурсах, у зв'язку з чим виникли розбіжності у деяких положеннях Порядку відносно Методики.

З метою приведення Порядку у відповідність до Методики шляхом усунення зазначених розбіжностей Фонд державного майна, на підставі наданих Кабінетом Міністрів України повноважень, розробив проект наказу, яким пропонується затвердити зміни до Порядку.

2. Головні цілі державного регулювання

Зміни до Порядку приведуть у відповідність положення зазначеного Порядку до відповідних вимог Методики.

3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей з аргументами щодо переваги обраного способу

Під час розробки проекту наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах" було розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей.

1. Залишити існуючий порядок оцінки без змін.

У такому випадку невідповідність певних положень Порядку пункту 81 Методики оцінки майна (із змінами) залишиться, тому визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, необхідно буде проводити відповідно до вимог п. 81 Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891, зі змінами та доповненнями.

2. Внести зміни до Порядку.

Альтернативним способом досягнення поставлених цілей є проведення оцінки початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, відповідно до вимог п. 81 Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891 (із змінами), та Порядку (із змінами).

Способом досягнення зазначених цілей, обраний Фондом державного майна України, є видання наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах".

4. Опис механізмів і заходів для вирішення проблем

Проект наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах" містить методологічні положення проведення стандартизованої оцінки пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, а саме:

з метою врахування факту порушення справи про банкрутство ВАТ під час оцінки пакета акцій, перелік вихідних даних, на підставі яких проводиться стандартизована оцінка пакета акцій ВАТ, доповнена копією ухвали відповідного господарського суду про порушення провадження у справі про банкрутство ВАТ, пакет акцій якого оцінюється;

методологія оцінки пакета акцій ВАТ майновим підходом приведена у відповідність до вимог п. 81 Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891, зі змінами та доповненнями, унесеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2008 № 1126;

на підставі узагальнення результатів стандартизованої оцінки пакетів акцій ВАТ, проведеної у 2004-2008 роках, переглянутий порядок визначення премій за ризики, що враховуються під час розрахунку ставки капіталізації;

згідно з п. 81 Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891, зі змінами та доповненнями, унесеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.12. 2008 № 1126, зняте обмеження щодо встановлення початкової вартості пакета акцій ВАТ не нижче його номінальної вартості.

5. Можливість досягнення поставлених цілей

Видання регуляторного акта сприятиме приведенню Порядку у відповідність до Методики оцінки майна (із змінами).

Оцінка можливостей упровадження акта та дотримання суб'єктами оціночної діяльності - органами державної влади (органами місцевого самоврядування) його норм висока.

Державний контроль та нагляд за дотриманням акт здійснюється Фондом державного майна відповідно до наданих йому Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891, Методикою оцінки майна та Порядком.

6. Очікувані результати

Об'єкт впливу Вигоди Витрати
Держава Видання наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах" дозволить привести певні питання стандартизованої оцінки пакетів акцій ВАТ у відповідність до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12. 2008 № 1126 "Про внесення змін до Методики оцінки майна" Витрати відсутні
Суб'єкти господарювання, установи (організації) Установлення початкової вартості державних пакетів акцій за оціночною вартість, визначеною відповідно до Порядку, приведеного у відповідність до Методики, сприятиме установленню справедливої ціни продажу таких об'єктів для суб'єктів господарювання, які будуть визнані переможцями конкурсів. Витрати відсутні
Громадяни Установлення початкової вартості державних пакетів акцій за оціночною вартість, визначеною відповідно до Порядку, приведеного у відповідність до Методики, сприятиме установленню справедливої ціни продажу таких об'єктів для громадян, які будуть визнані переможцями конкурсів. Витрати відсутні

7. Обгрунтування строку чинності акта

Враховуючи те, що проект наказу Фонду державного майна України "Про внесення змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах" розроблено відповідно до вимог п. 81 Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891, зі змінами та доповненнями, унесеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.12. 2008 № 1126, строк чинності зазначеного регуляторного акта визначається строком дії вказаної постанови.

8. Показники результативності акта

Основними показниками результативності регуляторного акта (за попередніми розрахунками) є:

величина оціночної вартості об'єкта приватизації - пакета акцій, яка максимально буде відповідати його ринковій вартості;

строк експозиції об'єктів приватизації (пакетів акцій ВАТ, створених у процесі приватизації (корпоратизації) для продажу на конкурсі, скорочення якого прискорить надходження грошових коштів до Державного та місцевих бюджетів;

активізація інвестиційного середовища.

рівень поінформованості суб'єктів господарювання та/або фізичних осіб про основні положення акта - вище середнього, оскільки проект нормативно-правового акта оприлюднюється на сайті Фонду державного майна України. Крім того, суб'єкти господарювання зможуть ознайомитись з положеннями Порядку в офіційних публікаціях Фонду державного майна України. За необхідності Фонд державного майна надаватиме суб'єктам господарювання та органам виконавчої влади відповідні консультації та роз'яснення.

9. Заходи для відстеження результативності регуляторного акта

Стосовно регуляторного акта Фондом державного майна України здійснюватимуться базове, повторне та періодичні відстеження результативності регуляторного акта , у строки, встановлені статтею 10 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності":

базове відстеження - до набрання актом чинності;

повторне відстеження - через рік з дня набрання актом чинності;

періодичні відстеження - кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

Вид даних для відстежень - дослідження статистичних показників.

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Департаментом оцінки майна і оціночної діяльності Фонду державного майна (01023, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, тел. 200-30-75)

В. о. Голови ФондуД. Парфененко