A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту Постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України  від 25 березня 2009 р. № 316"

від 18 квітня 2010 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 316"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Прийняття зазначеної Постанови обумовлено необхідністю вжиття оперативних заходів з метою отримання коштів від орендної плати до державного бюджету України.

В 2010 році планові надходження коштів до державного бюджету від оренди державного майна передбачені у сумі 650 млн грн. У першому кварталі 2010 року за даними Державного казначейства до державного бюджету надійшло 136,26 млн грн. При збереженні діючої пільги для орендарів (застосування до кінця року понижувального коефіцієнту 0,45 до більшості орендних ставок за нерухоме майно) та незмінності норм законодавства можна очікувати в цілому за рік надходження за чинними договорами оренди 545 млн грн, що на 105 млн грн менше за очікуване планове завдання.

Аналіз показав, що збільшення з 1 червня 2010 р. понижувального коефіцієнту з 0,45 до 0,8 для орендарів, які не належать до суб'єктів малого бізнесу, дозволить збільшити надходження на 60 млн грн.

Решту 45 млн грн передбачається отримати за рахунок:

- залучення нових об'єктів оренди, що необхідно і для компенсації втрат надходжень у зв'язку з вибуттям об'єктів оренди на приватизацію та задля забезпечення виконання бюджетних завдань;

- погашення заборгованості по орендній платі.

2. Мета, і шляхи її досягнення

Ця Постанова розроблена з метою стабілізації ситуації у сфері використання орендованого державного майна.

3. Правові аспекти

У даній сфері правових відносин діють: Закон України "Про оренду державного та комунального майна" та постанова Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 р. № 786 "Про Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна".

Реалізація акта не потребує внесення змін до чинних актів, розроблення нових та визнання такими, що втратили чинність, правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація постанови не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат. Очікуються додаткові надходження орендної плати до державного бюджету у розмірі 60 млн грн.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 316" стосується повноважень Фонду державного майна України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України та Міністерства юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 316" має загальнодержавний характер.

7. Громадське обговорення

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 316" не потребує громадських обговорень.

8. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 316" не стосується соціально-трудової сфери.

9. Прогноз результатів

Збільшення відповідно до проекту з червня 2010 р. понижувального коефіцієнту з 0,45 до 0,8, яке не торкнеться суб'єктів малого бізнесу щодо яких діє мораторій на підвищення орендної плати, дозволить збільшити надходження на 60 млн грн.

Голова ФондуО. Рябченко