A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 316"

від 18 квітня 2010 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 316"

1.Опис проблеми, яку планується розв'язати шляхом втручання держави у відповідну сферу підприємницької діяльності

Щорічно Законами України про Державний бюджет на поточний рік Фонд державного майна України визначається відповідальним за надходження до державного бюджету коштів від оренди державного майна.

За інформацією Міністерства фінансів України, в 2010 році планові надходження коштів до державного бюджету від оренди державного майна передбачені у сумі 650 млн грн. У першому кварталі 2010 року за даними Державного казначейства до державного бюджету надійшло 136,26 млн грн. При збереженні діючої пільги для орендарів (застосування до кінця року понижувального коефіцієнту 0,45 до більшості орендних ставок за нерухоме майно) та незмінності норм законодавства можна очікувати в цілому за рік надходження за чинними договорами оренди 545 млн грн, що на 105 млн грн менше за очікуване планове завдання.

Аналіз показав, що збільшення з 1 червня 2010 р. понижувального коефіцієнту з 0,45 до 0,8 для орендарів, які не належать до суб'єктів малого бізнесу, дозволить збільшити надходження від оренди державного майна на 60 млн грн.

2. Визначення цілей державного регулювання

Головною ціллю зазначеного проекту постанови є забезпечення виконання бюджетного завдання з надходження плати за оренду державного майна.

3. Опис альтернатив запропонованого регуляторного акту

1. Залишення без змін чинного законодавства України.

Залишення без змін чинного законодавства України не забезпечить виконання в повному обсязі бюджетного завдання з орендної плати.

2. Прийняття зазначеного проекту постанови.

Прийняття зазначеного проекту постанови дасть змогу забезпечити необхідні надходження до державного бюджету і зберегти до 2011 року суб'єктам малого підприємництва пільгу по орендній платі.

4. Опис механізмів і заходів для розв'язання проблеми

Проектом постанови передбачається:

  • з червня 2010 р. збільшення понижувального коефіцієнту з 0,45 до 0,8, що дозволить збільшити надходження на 60 млн грн.
  • зазначена зміна не торкнеться суб'єктів малого бізнесу, щодо яких діє мораторій на підвищення орендної плати.

5. Характеристика очікуваних соціально-економічних наслідків запровадження передбачених заходів

Реалізація постанови не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат. Очікуються додаткові надходження орендної плати до державного бюджету у розмірі 60 млн грн.

6. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта:

Передбачається отримання додаткових коштів від орендної плати, що разом з іншими заходами дасть змогу виконати бюджетне завдання.

7. Очікувані результати прийняття акта:

Об'єкт впливуГромадяни (як суб'єкти малого підприємництва)Суб'єкти господарювання (суб. малого підприємництва)Держава
Вигоди Залишається пільга по орендній платі Залишається пільга по орендній платіЗбільшення надходжень від орендної плати
витрати---

7. Обґрунтування дії строку акта:

Запропоновані зміни постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 316 будуть діяти до моменту закінчення дії самої ж постанови (№ 316), тобто до 1 січня 2011 року.

8. Визначення показників результативності акта:

Показником результативності проекту постанови буде збільшення надходжень від орендної плати до державного бюджету України.

9. Визначення заходів, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься до дати набрання ним чинності шляхом отримання зауважень та пропозицій.

Повторне відстеження результативності планується здійснити через рік після набуття чинності регуляторним актом шляхом аналізу динаміки розміру орендної плати по даних "ІПС "ЕТАП-ОРЕНДА"

У зв'язку з коротко тривалістю зазначених змін проект постанови не потребує періодичного відстеження результативності.

Голова ФондуО. Рябченко