A A A K K K

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 р. № 32

від 29 вересня 2010 р.

ПРОЕКТ

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від "____" "_________" 2010 р.Київ№ ____

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 р. № 32

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 р. № 32 "Про Порядок повернення у державну власність об'єктів приватизації у разі розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу таких об'єктів" (Офіційний вісник України, 2001 р., № 3 ст. 77; 2003 р., № 4, ст. 126; 2004 р., № 17, ст. 1172) зміни, що додаються.

Прем'єр-міністр УкраїниМ. Азаров
 ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від _____________ 2010 р. № ____

ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 р. № 32

1. Назву та пункт 1 постанови після слів "таких об'єктів" доповнити словами "в тому числі разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані";

2. Порядок повернення у державну власність об'єктів приватизації у разі розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу таких об'єктів, затверджений зазначеною постановою, викласти у такій редакції:

 ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 18 січня 2001 р. № 32
(в редакції постанови Кабінету
Міністрів України від __________2010 р. №______)

ПОРЯДОК
повернення у державну власність об'єктів приватизації у разі розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу таких об'єктів, в тому числі разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані

Загальні положення

1. Цей Порядок регулює відносини, пов'язані з поверненням у державну власність:

- об'єкта приватизації, відчуженого за результатами його продажу на аукціоні, за конкурсом або шляхом викупу, у разі розірвання договору купівлі-продажу цього об'єкта за рішенням суду у зв'язку з невиконанням умов договору або визнання судом його недійсним або розірвання договору за згодою сторін;

- об'єкта приватизації, відчуженого за результатами його продажу на аукціоні, за конкурсом або шляхом викупу, разом із земельною ділянкою, на якій він розташований, у разі розірвання договору купівлі-продажу цього об'єкта за рішенням суду у зв'язку з невиконанням умов договору або визнання судом його недійсним або розірвання договору за згодою сторін.

Об'єкт приватизації, об'єкт приватизації та земельна ділянка, на якій він розташований, повертаються до сфери управління державного органу приватизації, що проводив його відчуження за договором купівлі-продажу (далі - державний орган приватизації), для здійснення управління цим об'єктом згідно із законодавством до моменту відчуження його в результаті повторного продажу або прийняття іншого управлінського рішення відповідно до чинного законодавства.

2. При поверненні у державну власність об'єкта приватизації, в тому числі разом із земельною ділянкою, здійснюються такі заходи:

інвентаризація об'єкта (крім пакетів акцій, часток, паїв);

приймання об'єкта, об'єкта та земельної ділянки, на якій він розташований, у державну власність;

забезпечення охорони об'єкта до моменту його повторного продажу;

визначення та відшкодування збитків (у разі прийняття органом приватизації такого рішення);

прийняття державним органом приватизації рішення про повторний продаж поверненого у державну власність об'єкта приватизації або прийняття іншого управлінського рішення відповідно до чинного законодавства.

Для забезпечення повернення об'єкта, в тому числі разом із земельною ділянкою, у державну власність органом приватизації утворюється комісія, порядок роботи якої затверджується органом приватизації.

3. Повернення покупцям коштів, сплачених за об'єкт приватизації, у тому числі за земельну ділянку, на якій він розташований, у разі розірвання договору купівлі-продажу такого об'єкта у зв'язку з невиконанням його умов або визнання його недійсним у судовому порядку провадиться згідно із законодавством.

Інвентаризація об'єкта приватизації

4. Інвентаризація об'єкта приватизації (крім пакетів акцій, часток, паїв), який повертається у державну власність, проводиться інвентаризаційною комісією на засадах, визначених Положенням про інвентаризацію майна державних підприємств, що приватизуються (корпоратизуються), а також майна державних підприємств та організацій, яке передається в оренду (повертається після закінчення строку дії договору оренди або його розірвання), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.1993 № 158, станом на день прийняття об'єкта у державну власність.

Датою прийняття об'єкта у державну власність є дата підписання акта, за яким об'єкт повертається у державну власність.

5. У разі, якщо об'єкт приватизації повертається у примусовому порядку відповідно до Закону України "Про виконавче провадження", інвентаризація майна проводиться інвентаризаційною комісією на підставі опису майна, зробленого державним виконавцем.

6. Склад інвентаризаційної комісії та порядок її роботи визначаються державним органом приватизації. До складу інвентаризаційної комісії можуть залучитися представники органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, БТІ, правоохоронних органів тощо за їх згодою.

Результати інвентаризації об'єкта приватизації затверджуються державним органом приватизації.

Приймання об'єкта приватизації та земельної ділянки у державну власність

7. Приймання об'єкта приватизації, що повертається у державну власність, в тому числі разом із земельною ділянкою, здійснюється із складанням відповідного акта одночасно з проведенням інвентаризації майна.

У разі, якщо виконання рішення суду здійснюється покупцем у добровільному порядку, акт приймання-передачі складається державним органом приватизації за формою, що визначається ФДМУ. При цьому покупець забезпечує передачу органу приватизації документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт, а також технічного паспорта на земельну ділянку.

У разі, якщо виконання рішення суду здійснюється відповідно до Закону України "Про виконавче провадження", акт складається державним виконавцем згідно з Інструкцією про проведення виконавчих дій, затвердженою наказом Мін'юсту від 15.12.1999 № 74/5 та зареєстрованою у Мін'юсті 15.12.1999 за № 865/4158.

При цьому державний виконавець забезпечує вилучення у покупця та передачу органу приватизації документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт, а також технічного паспорта на земельну ділянку. У разі неможливості отримання документа, що посвідчує право власності на земельну ділянкою, орган приватизації приймає рішення про його анулювання та направляє відповідну вимогу до державного органу земельних ресурсів. Після отримання державним органом земельних ресурсів зазначеної вимоги державного органу приватизації ним вживаються заходи щодо анулювання такого документа.

8. У разі повернення у державну власність пакета акцій державний орган приватизації в двотижневий строк після отримання рішення господарського суду готує і подає реєстроутримувачу або зберігачу акцій та/або депозитарію документи, які відповідно до Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 № 1000, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2007 за № 49/13316, потрібні для здійснення відповідних операцій, пов'язаних з переходом права власності на цей пакет акцій.

9. У разі повернення у державну власність часток, паїв державний орган приватизації в двотижневий строк після отримання рішення господарського суду про розірвання договору купівлі-продажу або визнання його недійсним направляє до відповідного господарського товариства вимогу щодо внесення змін до статуту товариства в частині введення до учасників цього товариства держави в особі відповідного органу приватизації. При цьому розмір частки, що закріплюється за державою у статутному капіталі товариства, дорівнює розміру частки, що повертається у державну власність за рішенням суду.

Забезпечення збереження (охорони) об'єкта до моменту його повторного продажу

10. Для забезпечення збереження об'єкта приватизації, поверненого у державну власність, до моменту його відчуження внаслідок повторного продажу державний орган приватизації може залучати спеціалізовані організації в установленому законодавством порядку.

Фінансування послуг спеціалізованих організацій, залучених державним органом приватизації, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для видатків на заходи, пов'язані з приватизацією державного майна".

Визначення та відшкодування збитків

11. У разі розірвання договору купівлі-продажу або визнання його недійсним у зв'язку з невиконанням його умов проводяться заходи з визначення та відшкодування збитків, завданих державі під час володіння об'єктом приватизації та земельною ділянкою покупцем, у порядку, передбаченому законодавством України, в тому числі збитків, пов'язаних з відновленням порушеного права внаслідок розірвання або визнання недійсним договору купівлі-продажу.

12. З метою визначення збитків (крім збитків, пов'язаних з відновленням порушеного права), завданих державі під час володіння об'єктом приватизації та земельною ділянкою, на якій він розташований, покупцем, проводиться незалежна оцінка відповідно до нормативно-правових актів з оцінки майна. Незалежна оцінка проводиться з використанням документів та матеріалів щодо об'єкта приватизації та земельної ділянки на момент його приватизації та прийняття у державну власність, які наявні в державному органі приватизації, та інших вихідних даних.

13. До збитків (витрат), пов'язаних з відновленням порушеного права внаслідок розірвання або визнання недійсним договору купівлі-продажу та поверненням об'єкта приватизації у державну власність, у тому числі належать витрати, пов'язані з:

- проведенням незалежної оцінки;

- охороною поверненого у державну власність об'єкта до моменту його повторного продажу;

- переоформленням прав власності на об'єкт приватизації та земельну ділянку.

14. Відшкодування збитків здійснюється згідно із законодавством.