A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна"

від 14 вересня 2004 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту постанови Кабінету Міністрів України
"Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна"

Прийняттям проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" передбачається підвищити ефективність використання орендованого державного майна, врахувати нові напрями використання орендованого майна, встановити пропорції розподілу орендної плати відповідно до вимог законодавства.

На сьогодні питання, пов'язані з розрахунком і порядком використання плати за оренду державного майна регулюються Методикою розрахунку і порядком використання плати за оренду державного майна, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 N 786. Розробка проекту постанови встановлена дорученнями Кабінету Міністрів України від 12.07.04 N 7248/54/1-04 та від 30.07.04 N 33398/1/1-04 на виконання вимог Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" від 29.06.04 N 1905-ІV.

Таким чином, існує необхідність розробки та прийняття нормативно-правового акта з врегулювання питань розрахунку, пропорції розподілу і порядку використання плати за оренду державного майна.

Метою проекту постанови Кабінету Міністрів України є затвердження Методики розрахунку, пропорції розподілу і порядок використання плати за оренду державного майна (Методика).

Проект постанови, зокрема Методика, передбачає:

порядок розрахунку орендної плати за використання державного майна;

порядок розрахунку місячної, добової і погодинної орендної плати;

напрямки використання орендної плати за державне майно;

орендні ставки за використання цілісних майнових комплексів державних підприємств;

орендні ставки за використання нерухомого майна,

а також:

врахування при розрахунку орендної плати за цілісні майнові комплекси залишкової вартості не тільки основних засобів (без незавершеного будівництва), але й нематеріальних активів та інших необоротних активів;

більша деталізація і уточнення ставок за нерухоме майно;

визначення порядку розрахунку добової і погодинної орендної плати;

встановлення, відповідно до нових вимог ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", пропорцій розподілу орендної плати між балансоутримувачем, загальним і спеціальним фондами Державного бюджету;

визначення порядку використання суборендної плати.

Реалізація проекту постанови Кабінету Міністрів України не потребує додаткових фінансових та матеріальних витрат. Термін дії акта не обмежений.

Прийняття постанови забезпечить за рахунок збільшення орендних ставок збільшення надходжень орендної плати до Державного бюджету.

Реалізація проекту постанови дозволить балансоутримувачу одержувати 50 відсотків орендної плати, незалежно від того хто є орендодавцем державного майна, що у свою чергу призведе до збільшення кількості договорів оренди та збільшенню надходжень коштів до Державного бюджету.