A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки об'єктів оренди"

від 28 червня 2011 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки об'єктів оренди"

розробник: Фонд державного майна України

1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативного акта

Проект постанови Кабінет Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки об'єктів оренди" (далі - проект постанови), розроблений з метою виконання вимог статті 11 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин" від 21.04.2011 № 3269-VІ.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки об'єктів оренди" розроблено з метою приведення зазначеного нормативного акта у відповідність до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (зі змінами).

Запропонованими змінами зокрема передбачається:

1. Передбачити обов'язкову оцінку орендованого майна, якщо на момент продовження (поновлення) договору оренди остання оцінка об'єкта оренди була проведена більше, ніж три роки тому.

2. Проведення лише незалежної оцінки іншого, крім нерухомого, окремого індивідуально визначеного майна.

3. Спрощення процедури проведення стандартизованої оцінки нерухомого майна за погодженням з органом, уповноваженим управляти майном цього підприємства.

3. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють Господарський кодекс, Закон України "Про оренду державного та комунального майна", нормативно-правові акти з питань проведення інвентаризації, оцінки майна та бухгалтерського обліку.

Реалізація акта не потребує внесення змін до чинних чи розроблення нових нормативно-правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація проекта постанови не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

проект постанови стосується повноважень Фонду державного майна, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект постанови має загальнодержавний характер та не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект постанови було оприлюднено з метою одержання зауважень та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань згідно з вимогами Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

10. Прогноз результатів

Прийняття розробленого проекту забезпечить виконання норм Закону України "Про оренду державного та комунального майна" щодо актуальності оцінки об'єкта оренди при продовженні договору оренди та удосконалить регулювання оцінки окремого індивідуально ви значеного майна.

Голова ФондуО. Рябченко