A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту змін до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 29.10.2001 № 1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за № 955/6146

від 8 серпня 2010 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту змін до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 29.10.2001 № 1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за № 955/6146

1.Опис проблем

Положеннями Цивільного кодексу України визначено, що майном вважається окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки. Одночасно статтею 181 Цивільного кодексу визначено, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Оцінювачі та суб'єкти оціночної діяльності, які здійснюють оціночну діяльність відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" і отримали кваліфікаційні документи як до, так і після набрання чинності зазначеним Законом, мають необхідний обсяг знань та право оцінювати земельні поліпшення разом із правами, пов'язаними з земельною ділянкою, на якій такі поліпшення розміщені.

Сьогодні Фонд державного майна України (ФДМУ) активно працює над розробкою нової редакції усіх законів, що регулюють процес приватизації та його діяльність на останніх етапах приватизації. Одним із положень цих законопроектів є норма, що стосується оцінки об'єкта приватизації зокрема, (нерухомості) разом із займаною ним земельною ділянкою, яка полягає в тому, що оцінка таких об'єктів проводиться відповідно до законодавства про оцінку майна і оціночну діяльність за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З метою забезпечення єдності нормативно - правового та організаційного регулювання оцінки майна в межах здійснення державного регулювання оціночної діяльності ФДМУ вважає за нагальну потребу вжити заходи, пов'язані з внесенням змін до усіх нормативно-правових актів, що містять назву спеціалізації 1.1., з метою приведення її до нової редакції: "Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок та майнових прав на них".

З огляду на вищезазначене необхідно внести зміни до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 №1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за №955/6146 в частині зміни назви спеціалізації 1.1. "Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок та майнових прав на них".

2. Головні цілі прийняття акта

Внесення змін до Положення дасть змогу привести його у відповідність з положеннями законопроектів, що стосуються оцінки об'єктів нерухомості разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані (зокрема, під час приватизації). Оцінка таких об'єктів проводиться відповідно до законодавства про оцінку майна і оціночну діяльність за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Назва спеціалізації, за якою навчальні заклади, що уклали угоду з ФДМУ про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, готують фахівців з оцінки, повинна відповідати поняттям, які містять відповідні нормативно-правові акти.

3. Оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Альтернативними способами досягнення зазначених цілей є:

- підготовка нової редакції Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 № 1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за № 955/6146;

- врегулювання питання зміни назви спеціалізації 1.1. "Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі експертна грошова оцінка земельних ділянок" шляхом внесення змін до інших нормативно-правових актів з питань оцінки майна;

- врегулювання питання зміни назви спеціалізації 1.1."Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі експертна грошова оцінка земельних ділянок" шляхом розроблення нових нормативно-правових актів з питань оцінки майна.

Внесення змін до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 №1977 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за № 955/6146, є найбільш оптимальним способом досягнення поставлених цілей: скоригувати чинне Положення до нормативно - правових актів, які стосуються оцінки об'єктів нерухомого майна разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані. Цей спосіб не вимагає розроблення нового документа, а отже, дає змогу заощадити час на його погодження та впровадження.

4. Нормативно-законодавча база:

- Закон України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні ";

- Цивільний кодекс України;

- Порядок продажу об'єктів, що підлягають приватизації із земельними ділянками державної власності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 №689.

5. Опис механізмів і заходів для вирішення проблеми

Навчальні заклади, що відповідно до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 №1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за №955/6146, співпрацюють з ФДМУ в галузі підготовки оцінювачів, мають застосовувати такі базові програми підготовки оцінювачів та програми підвищення кваліфікації, які відповідають чинним нормативно-правовим актам. При цьому поняття, дефініції, що вживаються у вищезазначених програмах, мають чітко узгоджуватися з відповідними поняттями та дефініціями в чинному законодавстві.

6. Вірогідність досягнення поставлених цілей

Внесення змін до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 №1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за №955/6146, дасть змогу змінити назву спеціалізації, за якою навчальні заклади, що уклали з ФДМУ угоду про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, готують фахівців, а саме:

назву спеціалізації "Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі експертна грошова оцінка земельних ділянок" - на назву "Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок та майнових прав на них".

7. Очікувані результати

Позитивні:

Проект змін забезпечить приведення Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 №1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за №955/6146, до нормативно-правових актів, що містять механізм оцінки об'єктів нерухомого майна разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані.

Негативні: немає.

8. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта

Строк чинності регуляторного акта не обмежений у часі. Разом з тим він може змінюватися з урахуванням майбутніх змін до законодавства, що впливає на регуляторний акт.

9. Показники результативності акта

Внесення змін до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 №1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за №955/6146, забезпечить єдність всіх нормативно - правових актів, що містять положення про спеціалізацію 1.1.

10. Заходи для відстеження результативності акта

Стосовно регуляторного акта здійснюється базове, повторне та періодичне відстеження в межах строків, установлених ст. 10 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності":

базове відстеження - до набрання чинності Змінами до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, затвердженого наказом ФДМУ від 29.10.2001 № 1977 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.11.2001 за № 955/6146;

повторне відстеження - не раніше ніж через рік після набрання чинності Змінами до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, але не пізніше ніж через два роки;

періодичне відстеження - раз на три роки починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження результативності Змін до Положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів.

Вид даних відстеження - статистичні показники:

кількість навчальних закладів, які уклали угоду з ФДМУ про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів (у галузі проведення базового навчання оцінювачів та підвищення їх кваліфікації) за спеціалізацією 1.1. "Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок та майнових прав на них";

кількість фахівців, які пройшли базове навчання або підвищили кваліфікацію за спеціалізацією 1.1. "Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок та майнових прав на них".

Директор ДепартаментуМ. Горяйнов