A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку продажу об'єктів, що підлягають приватизації, разом із земельними ділянками державної власності"

від 19 травня 2009 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку продажу об'єктів, що підлягають приватизації, разом із земельними ділянками державної власності"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Порядок продажу об'єктів, що підлягають приватизації, разом із земельними ділянками державної власності розроблено відповідно до частини першої статті 128 Земельного кодексу України та статті 181 Закону України "Про приватизацію державного майна" з урахуванням Цивільного, Господарського кодексу, постанови Верховної Ради України від 07.07.92 № 2558-ХІІ "Про Тимчасове положення про Фонд державного майна України" та інших нормативно-правових актів.

Порядок визначає взаємодію державних органів приватизації з органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів під час підготовки та проведення продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації. Встановлюється процедура визначення та погодження переліку земельних ділянок, які підлягають продажу, підготовки земельних ділянок до продажу та для внесення до статутних капіталів господарських товариств, порядок проведення аукціону з продажу земельних ділянок.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття Порядку є реалізація повноважень державних органів приватизації щодо продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації.

Прийняття Порядку сприятиме вдосконаленню певних процедур, пов'язаних з проведенням робіт із землеустрою, для визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), закріплення їх межовими знаками та оцінкою земельних ділянок і об'єктів приватизації у складі об'єктів аукціону, що підвищить організацію процесу підготовки об'єктів до приватизації та вірогідність отримання коштів до Державного та місцевих бюджетів за результатами продажу таких об'єктів.

Прийняття цього нормативного акта надасть можливість державним органам приватизації забезпечити продаж земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, та забезпечити виконання планових надходжень до Державного бюджету України у сумі не менш як 1.280.000 тис. грн.

3. Правові аспекти

Предметом правового регулювання нормативного акта є процедура продажу державними органами приватизації земельних ділянок державної власності, підготовка до продажу таких земельних ділянок та внесення до статутних капіталів господарських товариств земельних ділянок, на яких розташоване їх нерухоме майно.

На сьогодні в нормативному полі України відсутній нормативно-правовий акт, який би регламентував порядок продажу державними органами приватизації земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації.

Реалізація акта передбачає розроблення правових актів державних органів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту не потребує додаткових матеріальних витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

З метою узгодження позицій заінтересованих органів проект нормативно-правового акта відповідно до порядку, встановленого Регламентом Кабінету Міністрів України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 950, у Фонді державного майна України 14 травня 2009 року проведена узгоджувальна нарада.

Узгоджений Проект надісланий таким заінтересованим органам: Міністерству економіки, Міністерству фінансів, Міністерству охорони навколишнього природного середовища, Держкомзему, Держкомпідприємництву, ГоловКРУ.

6. Регіональний аспект

Проект не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць та сприятиме активізації продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, що дозволить поповнити Державний та місцевий бюджети.

7. Громадське обговорення

Проект нормативно-правового акта було розроблено Фондом державного майна України, як органом державної влади, який відповідно до законодавства здійснює повноваження, у галузі земельних відносин та пов'язаних з державним регулюванням оціночної діяльності. З метою громадського обговорення проект нормативно-правового акта разом з повідомленням про його оприлюднення 14.11.2008 розміщений на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України.

22.01.2009 на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України розміщено доопрацьований проект.

17.02.2009 на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України розміщено доопрацьований проект.

8. Прогноз результатів

Прийняття постанови дозволить поєднати особливості використання землі як територіального базису, природного ресурсу і основного засобу виробництв, забезпечить рівність права власності на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави і виконати заплановані надходження до Державного бюджету України у сумі 1.280.000 тис. грн.

В.о. Голови ФондуД.Парфененко

"___" _________________ 2009 р.