A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки майна"

від 17 березня 2009 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки майна"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінетом Міністрів України від 10 грудня 2003 р. № 1891, (далі - Методика) визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), що належать державі, здійснюється переважно шляхом проведення стандартизованої оцінки. Аналіз переліку пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу у 2009 році свідчить про те, що 95 % об'єктів підлягають незалежній оцінці. Звичайна ціна послуг на виконання робіт з оцінки пакетів акцій ВАТ, встановлена наказом Фонду державного майна України від 23.07.2008 № 848, складає 12-31 тис. грн. за один об'єкт. Проведення незалежної оцінки пакетів акцій ВАТ потребує додаткового витрачання бюджетних коштів в 2009 році у загальній сумі 350-900 тис. грн.

В переліку пакетів акцій господарських товариств і холдингових компаній, що планується виставити на продаж за конкурсом у 2009 році є низка об'єктів, оцінка щодо яких була проведена у другій половини 2008 року та відбиває сучасний фінансово-економічний стан товариства та підтверджує, що дублювання оцінки є недоцільним.

Основною метою внесення змін до Методики оцінки є економія бюджетних коштів, що витрачатимуться на проведення незалежної оцінки пакетів акцій відкритих акціонерних товариств. Крім того, вимога Методики щодо проведення повної інвентаризації майна відкритих акціонерних товариств та аудиту на дату оцінки призводить до збільшення строку продажу такого пакета з трьох до десяти - дванадцяти місяців.

2. Мета і шляхи її досягнення

Прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки майна" сприятиме прискоренню отримання коштів від приватизації та виконання завдань, визначених Законом України "Про Державний бюджет на 2009 рік", що сприятиме залученню максимальної кількості потенційних покупців до процесу приватизації пакетів акцій і дасть змогу уникнути необґрунтованого збільшення часу продажу таких об'єктів приватизації.

3. Правові аспекти

Нормативно-правова база оцінки майна регулюється Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України", Методикою оцінки майна, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891, Національним стандартом №1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року №1440, Національним стандартом № 2 "Оцінка нерухомого майна", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 року № 1442, Національним стандартом № 3 "Оцінка цілісних майнових комплексів", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2006 року №1655, Національним стандартом № 4 "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2007 року № 1185, Порядком визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, затвердженим наказом Фонду державного майна від 23.01.2004 № 105, та іншими нормативно-правовими актами Фонду державного майна України, прийнятими на їх виконання.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту не потребує додаткових матеріальних витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

З метою з'ясування позиції заінтересованих органів проект нормативно-правового акта відповідно до порядку, встановленого Регламентом Кабінету Міністрів України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 950, буде надісланий таким заінтересованим органам:

Міністерству економіки, Міністерству фінансів, Міністерству юстиції, Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

6. Регіональний аспект

Проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць та не впливає на регіональний розвиток.

7. Громадське обговорення

Проект постанови не потребує громадського обговорення

8. Прогноз результатів

Прийняття постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики оцінки майна" сприятиме залученню максимальної кількості потенційних покупців до процесу приватизації пакетів акцій і дасть змогу уникнути необґрунтованого збільшення строку продажу таких об'єктів приватизації.

ПосадаПрізвище І. Б.