A A A K K K

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відчуження земельних ділянок)

від 16 червня 2005 р.

Проект

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
(щодо відчуження земельних ділянок)

___________________________________

I. Внести зміни до таких законів України:

1. У Законі України "Про приватизацію державного майна" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., N 17, ст. 122; 1998 р., N 49, ст. 301; 1999 р., N 7, ст. 52, N 51, ст. 453; 2000 р., N 31, ст. 247, N 33 - 34, ст. 272, ст. 273, N 41, ст. 341; 2001р., N 9, ст. 38, N 9, ст. 39; 2002 р., N 12-13, ст. 92; N 24, ст. 160, N 27, ст. 209; 2003 р., N 10 - 11, ст. 86, N 30, ст. 247; 2004 р., N 6, ст. 38, N 13, ст. 181, N 17-18, ст. 250; 2004.,N 19, ст. 253, N 19, ст. 254, N 45, ст. 501; 2005 р., N 7-8, ст. 162, N 16, ст. 258, N 17, ст. 267):

1) У абзаці другому частини 2 статті 3 слова "земельного та житлового фондів" замінити на слова "житлового фонду" далі за текстом. 2) Частину 3 статті 7 доповнити абзацом у такій редакції:

"здійснюють продаж земельних ділянок державної власності, що перебувають під об"єктами приватизації (об'єктами, що приватизовані, або підлягають приватизації)".

3) Після статті 18 додати статтю 181 у такій редакції:

"Стаття 181. Відчуження земельних ділянок державної власності, що перебувають під об'єктами приватизації

1. Державні органи приватизації у порядку, що затверджується Кабінетом Міністрів України, здійснюють:

продаж земельних ділянок, на яких розташовані приватизовані об'єкти або об'єкти, які підлягають приватизації, чи за згодою власників таких об'єктів передачу земельних ділянок до статутних фондів господарських товариств в обмін на акції додаткового випуску;

передачу земельних ділянок до статутних фондів господарських товариств, що створюються в процесі приватизації (корпоратизації).

2. Продаж земельної ділянки державної власності або передача її до статутного фонду господарського товариства здійснюється після:

а) визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками;

б) виготовлення технічної документації щодо продажу земельної ділянки, яка включає її технічний паспорт.

3. Вартість земельної ділянки визначається на підставі її експертної грошової оцінки, яка проводиться за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

4. Покупці об'єктів, які підлягають приватизації, разом з об'єктами приватизації здійснюють придбання земельних ділянок, які перебувають під ними. Земельні ділянки, що не підлягають продажу відповідно до Земельного кодексу України, надаються в довгострокову оренду з умовою наступного їх придбання орендарем, у разі зняття заборони на продаж зазначених ділянок.

Власники приватизованих об'єктів зобов'язані викупити земельні ділянки, що знаходяться під приватизованими об'єктами, за винятком земельних ділянок, що не підлягають продажу відповідно до Земельного кодексу України

5. Відчуження земельних ділянок державної власності здійснюється за цивільно-правовими угодами, укладеними з урахуванням вимог Земельного кодексу України".

4) Статтю 23 доповнити частиною 4 у такій редакції:

"4. Кошти, одержані від продажу земельних ділянок, що перебувають під об'єктами приватизації (об'єктами, що приватизовані, або підлягають приватизації), зараховуються до Державного бюджету України у повному обсязі."

2. У Законі України "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва" (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., N ст. 375)

1) Статтю 3 викласти у такій редакції:

"Стаття 3. Придбання земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти незавершеного будівництва

Покупці об'єктів незавершеного будівництва разом з об'єктами незавершеного будівництва здійснюють придбання земельних ділянок, відведених в установленому порядку під забудову. Земельні ділянки, що не підлягають продажу відповідно до Земельного кодексу України, надаються в довгострокову оренду з умовою наступного їх придбання орендарем, у разі зняття заборони на продаж зазначених ділянок."

2) У частині першій статті 4 друге речення виключити.

3) Частину 1 статті 5 доповнити абзацом у такій редакції:

"державний акт на право постійного користування землею або договір оренди землі";

4) статтю 10 викласти у такій редакції:

"Стаття 10. Визначення вартості земельної ділянки, на якій розташовано об'єкт незавершеного будівництва.

Вартість земельної ділянки, на якій розташовано об'єкт незавершеного будівництва, визначається на підставі її грошової експертної оцінки, яка проводиться за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України."

5) Частину другу статті 15 викласти у такій редакції:

"Покупець, який придбав об'єкт незавершеного будівництва під розбирання, здійснює придбання земельної ділянки, на якій розташований цей об'єкт, тільки під забудову."

3. У Земельному кодексі України (Відомості Верховної Ради України, 2002 р., N 3-4, ст. 27, N 12-13, ст. 92; 2003 р., N 28, ст. 213, N 30, ст. 247, N 38, ст. 313; 2004 р., N 7, ст. 48, N 7, ст. 57, N 8, ст. 67, N 26, ст. 361, N 35, ст. 416; 2005 р., N 4, ст. 83, N 2, ст. 25, N 4, ст. 103):

1) частину другу статті 84 після слів "районних державних адміністрацій" доповнити словами "та державних органів приватизації щодо земельних ділянок, що перебувають під об'єктами приватизації (об'єктами, що приватизовані, або підлягають приватизації)", далі за текстом.;

2) частину 1 статті 128:

а) після слів "земельних ділянок державної" доповнити словами:

"власності, крім земельних ділянок, на яких розташовані приватизовані об'єкти або об'єкти, які підлягають приватизації" далі за текстом.

б) доповнити абзацом другим у такій редакції:

"Продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок, на яких розташовані приватизовані об'єкти або об'єкти, які підлягають приватизації, здійснюється державними органами приватизації у порядку, що затверджує Кабінет Міністрів України".

1) частину 6 статті 128 після слів "міської ради" доповнити словами:

"державних органів приватизації" далі за тестом.

2) частину 1 статті 129:

а) після слів "у власності держави" доповнити словами:

"крім земельних ділянок, на яких розташовані приватизовані об'єкти, або об'єкти, які підлягають приватизації" далі за текстом.

б) доповнити абзацом другим у такій редакції:

"Продаж земельних ділянок, що перебувають у власності держави і на яких розташовані приватизовані об'єкти або об'єкти, які підлягають приватизації, іноземним державам та іноземним юридичним особам здійснюється державними органами приватизації за дорученням Кабінету Міністрів України та за погодженням з Верховною Радою України".

6) перше речення частини 5 статті 129 доповнити словами:

"державних органів приватизації"

7) частину 6 статті 129 після слів "міськими радами" доповнити словами :

"державними органами приватизації" далі за текстом .

8) у пункті 12 Розділу Х "Перехідні положення":

а) речення після слів "приватну власність" доповнити словами "земельних ділянок, які не пройшли розмежування та не передавалися до комунальної власності, що перебувають під об'єктами приватизації (об'єктами, що приватизовані, або підлягають приватизації)", далі за текстом.

б) доповнити пункт другим реченням у такій редакції:

"На період до 1 січня 2007 року повноваження щодо продажу земельних ділянок, які не пройшли розмежування та не передані до комунальної власності, що перебувають під об'єктами приватизації (об'єктами, що приватизовані, або підлягають приватизації), внесення таких земельних ділянок до статутних фондів господарських товариств в обмін на акції додаткового випуску; передача земельних ділянок до статутних фондів господарських товариств, що створюються в процесі приватизації (корпоратизації), здійснюють державні органи приватизації у порядку, що затверджується Кабінетом Міністрів України."

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

3. Кабінету Міністрів України:

підготувати та подати для розгляду Верховною Радою України пропозиції про внесення змін до законодавчих актів, що випливають із цього Закону;

привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити розроблення і прийняття міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів відповідно до цього Закону;

забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.