A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України "Про визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність"

від 14 квітня 2011 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України "Про визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність"

1. Опис проблем, які передбачається розв'язати шляхом державного регулювання

Проект наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України "Про визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність" та аналіз регуляторного впливу проекту розроблено відповідно до листів Міністерства юстиції України від 15.07.2010 № 24-19/114 та від 04.02.2011 № 24-19/3 з метою приведення у відповідність до чинного законодавства про приватизацію та оцінку.

2. Головні цілі державного регулювання

Наказ розроблено з метою скасування спільного наказу Фонду державного майна України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 14.10.93 № 441/77/79 "Про затвердження Положення про особливості оцінки об'єктів приватизації у зв'язку з індексацією основних фондів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.11.93 за № 171, який на сьогодні не відповідає законодавству з приватизації та оцінки майна, тому що був розроблений для реалізації низки законів України про приватизацію, що діяли в редакції станом на 1993 рік, а також Методики оцінки вартості об'єктів приватизації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.93 № 717, що втратила чинність згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.95 № 36.

3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Під час розробки проекту наказу було розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей.

1. Видати наказ Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України "Про визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність", що забезпечить відповідність чинному законодавству з приватизації та оцінки.

2. Не видавати наказ Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України "Про визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність", результатом чого буде діючий наказ Фонду державного майна України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 14.10.93 № 441/77/79 "Про затвердження Положення про особливості оцінки об'єктів приватизації у зв'язку з індексацією основних фондів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.11.93 за № 171, який не відповідає діючому законодавству з приватизації та оцінки.

4. Опис механізмів і заходів, які забезпечать вирішення проблем

Предметом регулювання проекту наказу є процедура, яка забезпечує визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність, та приведення у відповідність до законодавства про приватизацію та оцінку.

5. Обґрунтування можливостей досягнення поставлених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Впровадження зазначеного наказу дасть можливість усунути невідповідність нормативно-правового акта - наказу Фонду державного майна України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 14.10.93 №441/77/79 "Про затвердження Положення про особливості оцінки об'єктів приватизації у зв'язку з індексацією основних фондів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.11.93 за № 171, законодавству про приватизацію та оцінку.

Державний контроль та нагляд за дотриманням акта здійснюється Фондом державного майна України.

6. Очікувані результати прийняття акта

Об'єкт впливу Вигоди Витрати
Держава Приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог чинного законодавства. Витрати державного та місцевого бюджетів відсутні
Суб'єкти господарювання Приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог чинного законодавства. Витрати, пов'язані із запровадженням наказу, у суб'єктів господарювання відсутні
Громадяни Приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог чинного законодавства. Витрати, пов'язані із запровадженням наказу, у громадян відсутні

Негативні результати прийняття регуляторного акта відсутні.

7. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта

Строк дії наказу Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України "Про визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність" необмежений.

8. Показники результативності регуляторного акта

Основним показником результативності акта є приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог чинного законодавства про приватизацію та оцінку.

Проект регуляторного акта розміщено на офіційному сайті Фонду державного майна з квітня 2011 року, що є достатнім для інформованості громадськості з метою вивчення Фондом її думки з приводу результативності запроваджених актом заходів.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Щодо регуляторного акта Фондом державного майна здійснюватиметься базове, повторне та періодичне відстеження результативності регуляторного акта у строки, встановлені статтею 10 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Базове відстеження результативності акта буде здійснюватись до дня набрання ним чинності шляхом збору пропозицій і зауважень до проекту та їх аналізу.

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта здійснюється через рік з дня набрання чинності регуляторним актом шляхом аналізу статистичних показників.

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта здійснюється через кожні три роки, починаючи від дня виконання заходів з повторного відстеження.

Вид даних відстеження - статистичні показники:

кількість звернень до Фонду державного майна із зауваженнями та пропозиціями до зазначеного нормативно-правового акта.

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Департаментом оціночної діяльності Фонду державного майна (01601, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, телефон/факс 200-31-74).

Заступник Голови ФондуЄ. Григоренко