A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо удосконалення процедур відчуження державного майна)

від 6 червня 2006 р.

Аналіз регуляторного впливу проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо удосконалення процедур відчуження державного майна)

1. Опис проблеми

Недосконалість чинного законодавства, яким регулюються питання відчуження держаного майна поза процесом приватизації, відсутність єдиних підходів та процедур здійснення такого відчуження обумовлюють необхідність внесення змін до чинного законодавства України.

2. Обґрунтування прийняття регуляторного акту

Законопроект підготовлено відповідно до вимог пункту 1 Плану першочергових заходів у сфері інвестиційної діяльності, затвердженого Указом Президента України від 10.04.06 N 300/2006 "Про план першочергових заходів у сфері інвестиційної діяльності", та доручення Прем'єр-міністра України Ю. Єханурова від 14.04.06 N 14727/2/1-06.

3. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта

Застосування норм цього проекту Закону України сприятиме підвищенню прозорості і відкритості відчуження державного майна, захисту майнових інтересів держави шляхом встановлення відчуження за єдиними процедурами на конкурентних засадах відповідно до законодавства з питань приватизації державного майна в процесі банкрутства, реалізації державного майна, що перебуває в заставі, в тому числі податковій, відчуження військового майна, зокрема, цілісних майнових комплексів військових містечок.

4. Головні цілі прийняття акта

Метою прийняття Закону є встановлення єдиних процедур відчуження державного майна на конкурентних засадах відповідно до законодавства з питань приватизації в процесі банкрутства, реалізації державного майна, що перебуває в заставі, в тому числі податковій та відчуженні військового майна, зокрема, цілісних майнових комплексів військових містечок, крім надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, підвищення прозорості і відкритості такого відчуження, недопущення зловживань і забезпечення захисту інтересів держави при відчуженні державного майна .

5. Оцінка альтернативних способів досягнення зазначений цілей

Альтернативних способів досягнення зазначених цілей немає.

6. Аргументування переваги обраного способу досягнення встановлених цілей

Для забезпечення ефективного відчуження державного майна на конкурентних засадах за єдиними процедурами, законопроектом пропонується удосконалити законодавчу базу шляхом внесення змін до чинного законодавства. Зокрема, проект передбачає зміни до законів України "Про заставу", "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", "Про правовий режим майна в Збройних Силах України".

7. Опис механізмів і заходів для вирішення проблеми

Законопроектом передбачено врегулювання наступних питань:

  • запровадження продажу державного майна, яке перебуває в заставі, в тому числі податковій, в процесі банкрутства та ліквідації (нерухомого майна державного підприємства, чи його цілісний майновий комплекс; державного нерухомого майна, що перебуває на балансі господарського товариства і не увійшло до його статутного фонду; пакетів акцій, часток, паїв, що належать державному підприємству, установі, організації у статутному фонді суб'єкта господарювання), відповідно до законодавства з питань приватизації державними органами приватизації;
  • встановлення заборони на перехід до нового власника права власності на об'єкти, які згідно з чинним законодавством не підлягають приватизації, при укладенні мирової угоди в процесі банкрутства та заборони на відчуження такого майна в процесі банкрутства;
  • запровадження відчуження нерухомого військового майна, в тому числі військових містечок, державними органами приватизації за процедурою, встановленою для об'єктів приватизації, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

8. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Прийняття проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо удосконалення процедур відчуження державного майна) забезпечить досягнення встановлених цілей шляхом створення чіткої та прозорої законодавчої бази з питань відчуження державного майна, яка дозволить забезпечити встановлення єдиних процедур відчуження державного майна (в процесі приватизації, в процесі банкрутства, відчуження державного майна, що перебуває в заставі, в тому числі податковій, продаж військового майна). Запровадження запропонованого акта забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей.

9. Оцінка впровадження та виконання вимог регуляторного акта

Впровадження даного законодавчого акта дасть змогу:

  • забезпечити встановлення єдиних процедур відчуження державного майна на конкурентних засадах відповідно до законодавства з питань приватизації;
  • удосконалити законодавче забезпечення процесу реалізації державного майна;
  • підвищити прозорість і відкритість відчуження державного майна.

10. Оцінка ризику впливу зовнішніх чинників на дію регуляторного акта

Ризику впливу зовнішніх чинників на дію регуляторного акта немає.

11. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Обмеження строку дії закону немає.

12. Визначення показників результативності регуляторного акта

  • ефективність механізмів відчуження державного майна на конкурентних засадах за єдиними процедурами;
  • прозорість та відкритість при відчуженні державного майна в процесі банкрутства, реалізації державного майна, що перебуває в заставі, в тому числі податковій, продажу військового майна, зокрема, цілісних майнових комплексів військових містечок .
Аналіз регуляторного впливу підготовлено Департаментом законодавчо-аналітичного забезпечення реформування власності Фонду державного майна України (м. Київ, вул. Кутузова 18/9, тел./факс 284-51-62).