A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту наказу Фонду державного майна України, розпорядження Антимонопольного комітету України, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів  з продажу пакетів акцій акціонерних товариств"

від 19 липня 2011 р.

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
проекту наказу Фонду державного майна України, розпорядження Антимонопольного комітету України, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про внесення змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств"

1. Опис проблеми

Підготовка проекту регуляторного акта обумовлена, насамперед, необхідністю:

удосконалення існуючої на сьогодні процедури проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств;

мінімізації фінансових витрат органу приватизації при проведенні конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств;

мінімізації суб'єктивного чинника в процесі приватизації.

2. Цілі прийняття акта

Головними цілями прийняття акта є запровадження альтернативних засад в процесі приватизації пакетів акцій акціонерних товариств, пов'язаних з використанням організаційно-технічних ресурсів біржі.

3. Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Запропонований регуляторний акт на даний час є оптимальним рішенням, що розв'язує проблему, оскільки жодного регуляторного акту, який би регулював питання проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств з використанням біржових технологій на сьогодні не існує.

4. Аргументування переваги обраного способу досягнення встановлених цілей

У запропонованому проекті регуляторного акта запроваджується чітка та прозора процедура проведення такого конкурентного способу продажу пакета акцій акціонерного товариства, як конкурс з використанням конкурсних способів організації торгівлі на біржі на умовах аукціону, що є своєчасною реакцією на вимоги сьогодення. Також, проектом акта запроваджуються наступні новації в процесі проведення конкурсу з продажу пакетів акцій акціонерних товариств:

  • рейтингування концепцій розвитку товариства, яке полягає у визначенні найбільш та найменш ефективних концепцій розвитку товариства, запропонованих учасниками конкурсу, з метою допущення до наступних етапів конкурсу тільки тих учасників, які розробили та готові впроваджувати ефективну концепцію розвитку товариства;
  • створення при органі приватизації Експертної ради, яка проводить рейтингування концепцій розвитку, є консультативно-дорадчим органом та утворюється з метою забезпечення професійності та відкритості при проведенні конкурсів з продажу контрольних пакетів акцій акціонерних товариств.

Також важливим є той факт, що при проведенні конкурсу з використанням конкурсних способів організації торгівлі на біржі на умовах аукціону зменшується фінансове навантаження на органи приватизації, оскільки зобов'язання по сплаті комісійного збору біржі покладаються на переможця аукціону.

5. Обгрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Вплив зовнішніх факторів на дію регуляторного акта не очікується.

Видання цього регуляторного акта не призведе до виникнення проблем при його реалізації у суб'єктів господарювання та органів державної влади.

Реалізація регуляторного акта не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

Запровадження зазначеного регуляторного акта забезпечить високу ймовірність досягнення поставлених цілей.

6. Очікувані результати прийняття акта.

Прийняття регуляторного акта надасть можливість зробити процедуру проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств більш прозорою та менш затратною.

Об'єкт впливуВигодиВитрати
ДержаваЗабезпечення прозорості процедури проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств та зменшення фінансового навантаження на органи приватизації.Додаткові витрати відсутні
Суб'єкти господарюванняЗменшення суб'єктивного фактору в процесі проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариствВитрати на проведення аукціону

7. Термін дії акта

Строк дії даного регуляторного акту - постійно, але до моменту внесення змін до нормативно-правових актів вищої юридичної сили.

8. Показання результативності регуляторного акта

У разі прийняття регуляторного акта буде удосконалено порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств, що зумовить досягнення позитивних результатів як для держави, так і для суб'єктів господарювання.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватись відстеження результативності акта

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись до дати набрання чинності цього акта шляхом аналізу статистичних даних.

Повторне відстеження буде здійснюватись через рік після набрання чинності регуляторного акта шляхом аналізу статистичних даних у порівнянні з базовим відстеженням.

Періодичні відстеження планується здійснювати раз на три роки починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження з метою подальшого удосконалення регуляторного акта.

Голова ФондуО.Рябченко