A A A K K K

Аналіз впливу регуляторного акту до проекту наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Положення про конкурсний відбір розробників документації із землеустрою для підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації"

від 23 квітня 2007 р.

Аналіз впливу регуляторного акту
до проекту наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Положення про конкурсний відбір розробників документації із землеустрою для підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації"

1. Опис проблеми

Проект наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Положення про конкурсний відбір розробників документації із землеустрою для підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації" (далі - проект Положення) розроблено на виконання змін до Законів України "Про приватизацію державного майна", "Про розмежування земель державної та комунальної власності" та Земельного кодексу України, внесених Законом України "Про державний бюджет України на 2007 рік" з метою реалізації повноважень державних органів приватизації щодо підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації, та встановлення порядку залучення розробників документації із землеустрою на конкурсних засадах для виконання робіт з виготовлення землевпорядної документації, якщо вартість робіт менше 50 тис. грн.

Відповідно до змін, внесених статтею 83 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", до Закону України "Про приватизацію державного майна" до об'єктів державної власності, що підлягають приватизації, належать земельні ділянки, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації. Крім того, ст. 181 Закону України "Про приватизацію державного майна" передбачає здійснення державними органами приватизації продаж земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації після визначення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками і виготовлення технічної документації щодо продажу земельної ділянки, яка включає її технічний паспорт.

Таким чином за допомогою даного нормативного акту передбачається реалізація державними органами приватизації одного з етапів з підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації.

2. Головні цілі прийняття акта

Метою розробки проекту Положення є реалізація повноважень державних органів приватизації щодо підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації, зменшення витрат спеціального фонду Державного бюджету України на відшкодування витрат державних органів приватизації на виготовлення документації із землеустрою, забезпечення у 2007 році продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, та виконання запланованих надходжень до Державного бюджету України від продажу зазначених земельних ділянок.

3. Оцінки альтернативних способів досягнення зазначених цілей

На сьогодні не існує альтернативних способів досягнення зазначених цілей, оскільки в нормативному полі України відсутній нормативно-правовий акт, який би регламентував процедуру відбору розробників документації із землеустрою для підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації, у разі, якщо вартість виконання робіт менше 50 тисяч гривень. Тому конче необхідно врегулювати: в яких випадках слід керуватися процедурою, передбаченою цим Положенням, а в яких - процедурою, визначеною Законом України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

4. Опис механізмів і заходів вирішення проблеми

Проектом Положення передбачено процедуру конкурсного відбору розробників документації із землеустрою - суб'єктів господарювання (далі - розробники документації із землеустрою) Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та Регіональним відділенням Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (далі - органи приватизації), якщо вони виступають замовниками розробки документації із землеустрою або здійснюють конкурсний відбір розробників документації із землеустрою у випадках, визначених законодавством, у разі, якщо вартість виконання робіт менше 50 тисяч гривень.

Якщо під час проведення конкурсу з відбору розробників документації із землеустрою конкурсна комісія органу приватизації з'ясує, що вартість робіт з виготовлення документації із землеустрою дорівнює або перевищує 50 тис.грн., матеріали вищезазначеного конкурсу передаються до тендерного комітету для здійснення закупівлі робіт з виготовлення документації із землеустрою для підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації, відповідно до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

5. Вірогідність досягнення поставлених цілей

Запровадження зазначеного нормативного акта забезпечить дотримання вимог чинного законодавства при закупівлі робіт з виготовлення документації із землеустрою для підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації, у випадках, коли вартість таких робіт менше 50 тис.грн.

6. Очікувані результати

Позитивні:

Проект Положення надасть змогу реалізувати повноваження державних органів приватизації щодо підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації, зменшити витрати спеціального фонду Державного бюджету України на відшкодування витрат державних органів приватизації на виготовлення документації із землеустрою, забезпечити у 2007 році продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, та виконати заплановані надходження до Державного бюджету України від продажу зазначених земельних ділянок.

На реалізацію акта у Державному бюджеті України передбачено 5 000,00 тис. грн., що спрямовуються на заходи, пов'язані з проведенням продажу земельних ділянок, які підлягають приватизації. Порядок використання цих коштів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.07 № 532 "Про затвердження Порядку використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів, пов'язаних з проведенням продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації".

Негативні: немає.

7. Обґрунтування строку чинності акта

Строк дії акта необмежений. Зміни та доповнення до цього Положення можуть прийматися у разі прийняття нових регуляторних актів, що будуть впливати на вимоги зазначеного регуляторного акта та потребувати врегулювання.

8. Показники результативності акта

  • скорочення строків обрання розробників документації із землеустрою з метою виготовлення документації із землеустрою у разі приватизації об'єктів разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані;
  • заощадження державних коштів, які спрямовуються на проведення робіт з виготовлення документації із землеустрою.

9. Заходи для відстеження результативності акта

Строки проведення відстеження:

базове відстеження - до набрання чинності проекту Положення;

повторне відстеження - через рік з дня набрання чинності наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Положення про конкурсний відбір розробників документації із землеустрою для підготовки до продажу земельних ділянок під об'єктами, які підлягають приватизації".

Вид даних - статистичні показники:

  • вартості робіт з виготовлення документації із землеустрою;
  • термінів відбору розробників документації із землеустрою;
  • кількості розробників документації із землеустрою, що стали переможцями конкурсів.

Директор Департаменту підготовки та проведення конкурсівЄ.Філозоп

"____"_______________2007 р.